Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Boom solárnej energie na pozadí rušného roku

Zverejnené: 16. 3. 2023

Nárast tržieb o 118% zaznamenal vlani najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. Zvýšil tak svoje tržby z 2,78 mil. EUR v roku 2021 na 6,05 mil. EUR v roku 2022. Ide o najvyšší rast v histórii firmy, za ktorý vďačí súčasnému boomu OZE na svetových trhoch, ale hlavne raketovému nástupu záujmu na najvýznamnejšom domácom trhu. V roku 2023 žiarsky výrobca priamo exportoval do 19 krajín sveta.

,,Okrem najdôležitejšieho domáceho trhu, podporovaného poukážkami na OZE, sme v minulom roku produkciu umiestnili na tradičných trhoch ako Rakúsko, Nemecko, ČR, Maďarsko. Darilo sa nám aj v Belgicku, Švajčiarsku, Holandsku, Francúzsku, Portugalsku, či východných krajinách ako sú Litva, Lotyšsko, Slovinsko, Rumunsko a ďalšie. Enormný dopyt po energii zo slnka sme pocítili najmä vo Francúzsku. Prostredníctvom našich zahraničných kolegov sme vyvážali i do ďalších krajín sveta, okrem Veľkej Británie je zaujímavý napríklad Novy Zéland,“ okomentoval situáciu A.Gottas.

Črtá sa pokračovanie

Úvodné mesiace roku 2023 sa črtajú v Žiari tiež veľmi sľubne. ,,Čo sa týka tržieb pokračujeme v nastúpenom trende aj v roku 2023. Za január 2023 sme zdvojnásobili tržby oproti januáru 2022, február 2023 bol o 80% medziročne lepší. Podarilo sa nám odstrániť sezónnosť výroby, ktorá je už minulosťou,“ vyzdvihol A.Gottas.

Člen rodiny Hargassner

Spoločnosť THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., vstúpila do sezóny 2022 ako člen Hargassner Holding, nezávislej skupiny výrobcov zariadení na využitie obnoviteľných zdrojov, patriacej do vlastníctva rodiny Hargassner. V štruktúrach skupiny začala pôsobiť ako jediný výrobca slnečných kolektorov a dvorný dodávateľ tejto technológie pre všetky obchodné zložky skupiny v Európe i zámorí. Už predtým mali v Žiari nad Hronom veľký potenciál na rozvoj, ale chýbal im kapitál. Vstup nového vlastníka s jeho zdrojmi by mal posunúť firmu do konca desaťročia medzi troch najväčších výrobcov slnečných termických kolektorov v Európe.

Nová divízia BIOMASA

Od januára vznikla v THERMO|SOLARE nová divízia BIOMASA. Okrem výroby slnečných kolektorov stojí tak firma na ďalších nohách - vyrába kompaktné tepelné čerpadla, konštrukcie pre FV panely a v rámci skupiny Hargassner niektoré súčiastky pre kotly, vrátane elektrorozvádzačov. Firma v súčasnosti disponuje výrobnou kapacitou na úrovni 300 tisíc m2 kolektorov ročne. Ako jeden z mála výrobcov na svete má na jednom mieste sústredené hlbokoťažné lisovanie kolektorových vaní, výrobu selektívnych konverzných vrstiev a finálnu montáž slnečných kolektorov. Vyrába aj všetky typy konštrukcií na upevnenie kolektorov a kompletuje ucelené solárne systémy.

Zvyšujú zamestnanosť

V roku 2022 už zvýšili stav zamestnancov v žiarskom závode o pätinu a majú v pláne i rozsiahle zvýšenie výroby a diverzifikáciu výroby. Firma vlastní pozemky v okolí súčasnej prevádzky, kde v priebehu nasledujúcich rokov rozšíri výrobu. THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o. permanentne investuje nielen do výskumu a vývoja, aj do ekologizácie výroby. Vlastní unikátne zariadenia na meranie kvality selektívnych vrstiev, solárnych skiel a výkonových parametrov kolektorov.

Významnou je aj školiaca, poradenská a propagačná činnosť. Spoločnosť je oficiálnym školiacim partnerom Svetovej banky pre problematiku využívania solárneho tepla. V západnej Európe sa slnečné kolektory rôznych výrobcov často porovnávajú pomocou tzv. „výkonovej ceny“, čiže ceny jednotky získaného tepla vypočítanej ako podielu investičných nákladov k reálnemu tepelnému zisku v definovaných prevádzkových podmienkach. Kolektory THERMO|SOLARU v takýchto porovnaniach umiestňujú vždy na najvyšších priečkach.

Nezávislosť od Ázie

THERMO|SOLAR vyrába z európskych komponentov, nakupuje prednostne od dodávateľov zo Slovenska. Tým že má výrobné kapacity na Slovensku, je nezávislý od ázijských dodávateľov komponentov, na ktorú doplatili viaceré európske korporácie. Pritom najväčším svetovým hráčom je Čína, ktorá ovláda 75 percent trhu s termickými kolektormi. V Európe jej konkurujú najmä výrobcovia z Turecka a Grécka, ktorých produkcia smeruje najmä na ich domáce trhy. V strednej a západnej Európe sú konkurentmi hlavne nemeckí výrobcovia kolektorov.

Tisícky slnečných kolektorov

Zakladatelia spoločnosti THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., vrátane spoločnosti samotnej, vyrobili počas svojej viac ako 35 ročnej existencie stovky tisíc solárnych systémov. Využívajú sa hlavne na prípravu teplej vody, ohrev vody v bazénoch, vykurovanie, výrobu priemyselného tepla a iné špeciálne účely. Na mnohých miestach Čiech a Slovenska možno nájsť pracujúce slnečné kolektory SALK vyrobené pred tromi desaťročiami v Žiari nad Hronom. Na kolektory a nosné konštrukcie poskytuje firma záruku na dobu 12 rokov.

V extrémnych podmienkach

Žiarske kolektory boli doteraz inštalované takmer v 80 krajinách celého sveta a to aj na takých extrémnych miestach ako je najvyššia hora Nemecka Zugspitze a Ohňová zem v Patagónii. Spoľahlivo pracujú v Nepále, Argentíne, Botswane, Maroku, Ománe, Juhoafrickej republike, Austrálii, Maroku, Egypte, Jordánsku, či v Kalifornii.

Čítajte tiež:

Autor: Tlačová správa
Foto: archív firmy THERMO/SOLAR

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama