Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

Bosch sa na Slovensku zameriava na konektivitu a investuje do zelenej budúcnosti

Zverejnené: 20. 6. 2019

Spoločnosť Bosch na svojej výročnej tlačovej konferencii 13. Júna 2019 v Bratislave, predstavila niekoľko zaujímavých produktov a plánov do budúcnosti, ktorými sa zameriava na mestskú i domácu konektivitu a snahu o ochranu životného prostredia.

Spoločnosť Bosch, popredný svetový dodávateľ technológií a služieb, ukončil fiškálny rok 2018 v Slovenskej republike s konsolidovaným predajom vo výške 489 miliónov eur. Po niekoľkých rokoch stabilného rastu zaznamenal Bosch v roku 2018 pokles predaja na slovenskom trhu približne o 10 percent. „Bosch je na Slovensku dobre etablovaný a pokles predaja bol spôsobený poklesom dopytu v oblasti automobilovej techniky,“ uviedol na výročnej tlačovej konferencii v Bratislave Milan Šlachta, reprezentant Bosch Group na Slovensku. „Napriek súčasnej náročnej ekonomickej situácii, sme presvedčení o dlhodobom vysokom potenciáli slovenského trhu,“ dodal. V roku 2018 zamestnávala spoločnosť Bosch na Slovensku približne 1 100 ľudí, čo predstavuje stabilný počet zamestnancov. Takmer 850 z nich pracuje vo výrobnom závode BSH Drives and Pumps s.r.o. v Michalovciach. Očakáva sa, že v roku 2019 zostane celkový počet zamestnancov na podobnej úrovni. Celosvetový obrat spoločnosti činil 78,5 miliard Eur, kde hlavnú zložku tvorila oblasť automotive, s podielom až 75 %.

Bosch kladie dôraz na životné prostredie

Bosch sa stane prvou veľkou priemyselnou spoločnosťou, ktorá chce za zhruba jeden rok dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Od roku 2020 bude všetkých 400 pobočiek spoločnosti na svete uhlíkovo neutrálnych. Tento cieľ chce spoločnosť dosiahnuť vývojom technológií pohonov s nízkymi emisiami, spoluprácou s obecnými zastupiteľstvami na projektoch podpory stabilnej prevádzky a zavedením systému riadenia mobility vo vlastných prevádzkach. Na druhej strane Bosch sleduje ambiciózny cieľ, pokiaľ ide o kvalitu ovzdušia: „Chceme znížiť znečistenie ovzdušia z prevádzky na takmer nulové hodnoty. Pozeráme sa preto ďalej, než len za kapotu auta,“ uviedol Denner. Na ceste za dosiahnutím tohto cieľa bude spoločnosť spoliehať na tri kľúčové aspekty: vyvíja technológie pohonov s nízkymi emisiami, spolupracuje s obecnými zastupiteľstvami na projektoch podpory stabilnej prevádzky a vo svojich vlastných pobočkách zavádza systém riadenia mobility spoločnosti.

Novinky od spoločnosti Bosch

Na výročnej tlačovej konferencii nám spoločnosť Bosch predstavila niekoľko noviniek - jednou z nich je aj nový produkt Bosch TC200/Buderus CT100, ktorý pomôže znížiť energetickú spotrebu v domácnostiach. Jedná sa o priestorový regulátor pre byty a rodinné domy, ktorý dokáže sledovať správanie a polohu obyvateľov v domácnosti a na základe toho regulovať teplotu podľa ich aktuálnych potrieb vrámci IoT (Internet vecí). IoT - internet vecí, predstavuje prepojenú domácnosť (tzv. Home connect) kde je možné cez multimediálny panel na diaľku ovládať domáce spotrebiče (viac v priloženom videu).

Ďalšou novinkou je séria nových elektrických nástrojov pre domácich majstrov. Séria YOUseries ponúka vŕtačky, brúsky, ručné vysávače a ďalšie produkty s elegantným dizajnom a jednoduchým ovládaním. Pod týmto dizajnovým obalom sa však ukrýva plnohodnotné a výkonné náradie.

Takisto sme si mohli vyskúšať aj inovatívny rýchloupínací systém XLock, umožňujúci rýchle a beznástrojové upínanie, ktoré v blízkej budúcnosti určite nahradí súčasný maticový systém.

V rámci tlačovej konferencie sme sa mali možnosť pozrieť aj na bezpečnostné kamery s inteligentnou video analýzou (IVA), ktoré dokážu napríklad vo firemných areáloch sledovať pohyb osôb a upozorniť operátorov na podozrivé správanie.

Kamerová technológia AVIOTEC navyše dokáže detegovať oheň a dym len na základe obrazu aj bez použitia senzorov dymu a termokamery. Pracovné priestory tak môžu byť lepšie chránené voči týmto nebezpečenstvám jednoduchšie a dôkladnejšie, než so súčasne využívanými technológiami.

V rámci konferencie nám bola odprezentovaná aj oblasť autonómneho riadenia a bezpečnostných systémov v automobiloch. Bosch dodáva radary a snímače do automobilov popredných značiek (napr. Volvo, BMW, Škoda...) a tí ich následne využívajú napríklad na automatický brzdový systém, udržiavanie vozidla v jazdných pruhoch alebo adaptívny tempomat.

Takisto nám bola odprezentovaná dôsledná kabibrácia asistenčných systémov po každom servisnom zásahu aby tieto bezpečnostné systémy správne fungovali.

Autor: Ing. Kateřina Kočická, tlačová správa Bosch
Foto: Bosch, archív redakcie
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama