Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 28.4.

Bungalov alebo poschodový dom: ktorý je pre vás ten pravý?

Zverejnené: 5. 3. 2024

Premýšľate o stavbe nového domu? A už viete, ktorý typ stavby je pre vás najvhodnejší? Najčastejšie sa ľudia rozhodujú medzi bungalovom a poschodovým domom. Kedy sa je teda lepšie držať pri zemi a kedy ísť do poschodia?

Poschodové rodinné domy patria ku klasike. Foto: Darium Jarzabek, shutterstock

Kúpili ste veľký pozemok, alebo máte k dispozícii len malú či svahovitú plochu? Pozývate si k sebe často návštevy, alebo naopak preferujete súkromie? Koľko potrebujete miestností? A plánujete tu prežiť aj starobu? Odpovede na všetky tieto otázky ovplyvňujú typový výber domu. Pokiaľ sa teda chystáte stavať, zbystrite! V tomto článku si priblížime dva základné varianty domov – prízemné a poschodové. Každý z nich má svoje výhody a nevýhody a rozhodnúť sa medzi nimi môže byť skutočne náročné. Všeobecne sa dá povedať, že bungalov ocenia skôr tí, ktorí hľadajú flexibilnejšie a rýchlejšie riešenie. Poschodový dom by naopak mali voliť tí, ktorí preferujú viac priestoru a súkromia.

Máte malú parcelu? Choďte do poschodia!

Hlavnou výhodou poschodových domov je efektívne využitie pozemku - poschodový dom ponúka viac obytnej plochy na menšej zastavanej ploche, čo je ideálne najmä pre mestské a husto osídlené oblasti. Ďalším plusom je jasnejšie oddelenie súkromných a spoločných priestorov. Temnou stránkou naopak býva náročnejšia údržba. Problémom môže byť aj schodisko a to predovšetkým pre starších a imobilných ľudí.

V čom víťazí poschodový dom nad bungalovom?

Stačí vám menší pozemok. V prípade, že ste kúpili menší alebo svahovitý pozemok, dajte prednosť poschodovému domu. Kúpou menšieho pozemku navyše môžete ušetriť aj tisícky eur. Zaručuje väčšie súkromie. Poschodový objekt ponúka väčšie možnosti v rozvrhnutí jednotlivých funkčných zón. Na spodnom poschodí môžete mať obývaciu izbu s kuchyňou, zatiaľ, čo hore spálňu s nepriechodnými izbami. Viac miesta na záhrade. Vďaka tomu, že poschodový dom zaberie na vašom pozemku menší priestor, môžete zvyšok plochy využiť napríklad na bazén, terasu, záhradku, saunu či detské ihrisko. Ponúka kreatívne riešenie. Pokiaľ máte radi zaujímavé interiéry, bude pre vás poschodový dom pravdepodobne zaujímavejšou voľbou. Výklenky, zákutia, šatne pod schodmi – so šikovným architektom nie je nič nemožné! S poschodím prichádza aj viac možností pre úložné priestory. Skvelý je na tento účel priestor pod schodmi, kam ideálne zapadne napríklad praktická šatňa alebo malá pracovňa.

Hľadáte flexibilnejšie riešenie? Zvoľte bungalov!

Bungalovy sú vyhľadávané hlavne pre svoju bezbariérovosť a rýchlejšiu výstavbu. Ďalšou výhodou je ľahká údržba – v prízemnom dome máte všetko umiestnené na jednom poschodí, čo zjednodušuje bežné domáce práce. Na druhú stranu, tento typ domov spravidla vyžaduje väčšiu stavebnú plochu, čo môže byť nevýhodné najmä v oblastiach s vyššou cenou pozemkov. Niektorí ľudia môžu mať v bungalove nedostatočný pocit súkromia. Tento problém je možné vyriešiť naprojektovaním stavby v tvare L, čo interiér opticky rozdelí.

Realizácia bungalovu vyžaduje dostatočne veľký a rovinatý pozemok. Existujú však aj kompaktnejšie varianty rozmerovo pripomínajúce skôr chatu. Zdroj: GroundPicture, shutterstock
Realizácia bungalovu vyžaduje dostatočne veľký a rovinatý pozemok. Existujú však aj kompaktnejšie varianty rozmerovo pripomínajúce skôr chatu. Zdroj: GroundPicture, shutterstock

V čom je teda bungalov lepší než poschodový dom?

1. Stavba býva technicky jednoduchšia. Vďaka tomu sa môžete do bungalovu nasťahovať rýchlejšie ako do poschodového domu. Firmy dnes zvládnu urobiť hrubú stavbu montovaného variantu do jedného týždňa.

2. Nie sú tu schody. Absenciu schodov ocenia imobilní či starší ľudia, rodiny s malými deťmi či domácimi miláčikmi. Ak si teda kupujete dom až do konca života, raz pravdepodobne nastane čas, kedy pre vás budú schody problémom. 3. Ľahšie sa upratuje a udržiava. S menšou plochou a nižšou výškou je údržba bungalovu obvykle jednoduchšia ako pri dome na poschodí. Kvôli jeho údržbe nebudete musieť šplhať do výšky, aby ste skontrolovali strechu, komín či odkvap. Môžete pristavať.

4. Prízemný dom je možné lepšie prispôsobiť vašim potrebám. Pokiaľ máte veľkú rodinu, môžete pridať ďalšie izby. Prístavba býva menej nákladná (a hlavne ľahšie realizovateľná) ako prípadné rozdeľovanie poschodia do viacerých bytov.

5. Budete bližšie k prírode. V prízemnom domčeku je možné všetky izby elegantne prepojiť so záhradou alebo terasou. Vďaka francúzskym oknám získa interiér nielen šmrnc, ale aj oveľa viac svetla. Prízemný objekt navyše väčšinou lepšie splynie s okolitou krajinou.

Neviete, ako sa rozhodnúť? Zvoľte obytné podkrovie!

Pokiaľ stále váhate medzi bungalovom a poschodím, skúste zvážiť budovu s obytným podkrovím, ktorá má pri rovnakej úžitkovej ploche menšiu zastavanú plochu ako prízemný objekt, ale z hľadiska regulatívov sa považuje za dom prízemný. Do podkrovia je možné umiestniť kľudovú zónu – skvele sa sem hodí napríklad atypická spálňa. Zariaďovanie podkrovia má však svoje špecifiká a preto sa neváhajte obrátiť na dizajnéra alebo architekta, ktorý vám pomôže naplánovať priestor do posledného detailu. Pri podkroví tiež myslite na kvalitnú tepelnú izoláciu.

Podkrovné izby sú útulné a pokojné. Zošikmené stropy a trámy im prepožičiavajú čaro, ktoré by ste v tradičným miestnostiach hľadali len márne. Zdroj: Procreators, shutterstock
Podkrovné izby sú útulné a pokojné. Zošikmené stropy a trámy im prepožičiavajú čaro, ktoré by ste v tradičným miestnostiach hľadali len márne. Zdroj: Procreators, shutterstock

Cena nie je všetko

Možno sa pýtate, ako je to s úsporou energií? Tu závisí na technológii výstavby a zvolených materiáloch. Všeobecne platí, že najnižšie tepelné straty majú kompaktné objekty s pravidelnými tvarmi [1], ku ktorým majú bližšie poschodové domy. Nie je to však také jednoduché: zatiaľ čo pri prízemnom objekte môžete očakávať väčšie tepelné straty, ktoré sú zapríčinené väčšou plochou schránky budovy, na poschodí sa nevyhnete vykurovaniu schodiska a priľahlej chodby. Riadiť sa nemožno stopercentne ani cenou: pri bungalove si priplatíte za rozľahlejší pozemok, základovú dosku a strechu, ale poschodový dom si vyžiada väčšie náklady za schodisko, murivo a strop. Magazín INTRO dokonca na svojom Youtube kanáli [2] hľadal odpovede na otázku, prečo vyjde bungalov častejšie o dosť drahšie ako poschodový dom.

Dajte na svoj pocit

Hľadísk, podľa ktorých sa rozhodovať, existuje skrátka veľa. Pri výbere medzi bungalovom a poschodím zvážte svoje osobné potreby, preferencie a očakávania. Vezmite do úvahy aj fakt, že vzhľad budovy by mal byť prispôsobený okolitej zástavbe. Do typu, veľkosti, či dokonca umiestnenia vášho nového domu môže zasiahnuť aj stavebný úrad. Na záver ešte spomeňme, že všetky vyššie uvedené výhody a nevýhody jednotlivých typov domov sú skôr generalizovanými faktami. Úžitkové vlastnosti stavby sa nakoniec vždy odvíjajú od použitých technológií a materiálov, ale aj od kvality a personalizácie vypracovaného projektu. Architekti vám dnes navrhnú bungalov napríklad vo svahu, ak si to budete priať. Základom je teda osloviť architekta s bohatými skúsenosťami a dobrými referenciami.

Čítajte tiež:

Autor: Mgr. Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama