Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Bytový dom v Plzni zožal úspech u obyvateľov aj odbornej verejnosti

Zverejnené: 26. 8. 2021

Stavba, za ktorou stojí plzeňský ateliér PRO-STORY na čele s architektom Jiřím Zábranem, sa nachádza v plzenskej štvrti Vinice, kde sa stretáva pôvodné panelové sídlisko z konca 80. rokov minulého storočia s modernejšou vilovou zástavbou a mestskými sociálnymi bytmi. Investor požadoval postaviť moderný bytový dom s cenovo dostupnými bytovými jednotkami. Podarilo sa nielen to. Bytový dom na Sylváne získal mnoho ocenení.

Vo vnútrobloku vznikol priestor pre množstvo zelene, obyvatelia horných poschodí veže sa navyše môžu kochať aj výhľadom do malebného okolia.

O samotnej stavbe Ing. arch. Jiří Zábran hovorí: „Našou úlohou bolo vytvoriť posledný blok sociálneho urbanizmu v tejto štvrti, ktorý do existujúcej zástavby citlivo zapadne. Pritom sme mali k dispozícii len obmedzený rozpočet. Použiť lacné alebo dokonca menej kvalitné materiály pre nás ale nepripadalo do úvahy, radšej sme vyberali také, ktoré budú vysoko funkčné a s maximálnou životnosťou. Pôvodne tu pritom tento komplex vôbec nemusel vzniknúť, investor totiž kúpil pozemok s už hotovým projektom, takže najjednoduchšie bolo začať hneď stavať. Nakoniec však uznal, že bude výhodnejšie vypracovať nový návrh. Prakticky tak zahodil kompletný projekt."

Celý súbor je ladený do bielej a šedej s farebne akcentovaným vchodmi.
Celý súbor je ladený do bielej a šedej s farebne akcentovaným vchodmi.

A dobre urobil. Stavba, ktorá na tomto mieste nakoniec vznikla, zožala úspech nielen u novopečených majiteľov bytov, ale aj u odbornej verejnosti. Okrem ceny primátora v Stavbe roka Plzeňského kraja uspela aj na Českej cene za architektúru, kde získala okrem nominácie v hlavnej kategórii tiež Cenu spoločnosti VEKRA za dostupné bývanie s nadčasovou perspektívou.

Dostupné bývanie s nadčasovou perspektívou

Pôvodne tu pritom bol plánovaný blok v tvare "U", akých možno v tejto časti Plzne nájsť skutočne veľké množstvo, a s plne podparkovanou plochou areálu. „Nový koncept sme založili na vybudovanie dvojpodlažného podzemného parkoviska. Došlo tak k uvoľneniu vnútrobloku, kde sme mohli ponechať priestor zeleni. Namiesto pôvodnej kompozície sme zvolili usporiadanie v tvare 'L' so samostatnou vežou, ktorá výškovo nadväzuje na existujúce panelové domy. Získali sme tak výhodnejšiu polohu pre byty," dodáva Jiří Zábran. Tých je celom v objekte 155 s dispozíciou od 1+kk až po 4+kk. „Jadrom oboch stavieb sú predovšetkým byty 2+kk, pri ktorých je výhoda pomerne nízkej ceny a zároveň dobrej úžitkovej hodnoty. Investor si totiž všimol, že na tomto sídlisku je nedostatok bytov. Pritom tu dorastá ďalšia generácia, ktorá tu má rodiny a chce tu zostať. Preto sme pristúpili k návrhu skôr malometrážnych bytov. Dnes sú predané všetky," dodáva architekt.

Nie je sa ani čomu čudovať. Cena za meter štvorcový bytovej plochy sa tu pohybuje medzi 45–50 tisíci Kč (1150 – 2000 Eur). Navyše je stavba zasadená do zelene, obyvatelia horných poschodí veže sa môžu kochať výhľadom do malebného okolia, okrem polí a lesov tu nájdete zoologickú záhradu, rozhľadňu atď.

Výrazným fasádnym prvkom sú netradične delené okná značky VEKRA, ktoré podčiarkujú celkový minimalistický ráz stavby.
Výrazným fasádnym prvkom sú netradične delené okná značky VEKRA, ktoré podčiarkujú celkový minimalistický ráz stavby.

Komplex nehýri farbami a má silný architektonický výraz

K návrhu vizuálu nového objektu bolo potrebné pristupovať s rešpektom. „Nechceli sme, aby stavba hýrila farbami, ako je to na väčšine sídlisk, ale aby pritom mala silný architektonický výraz. Chceli sme dokázať, že aj s obmedzeným rozpočtom možno vytvoriť svojbytnú, vizuálne výraznú budovu, ktorá sa stane prirodzenou dominantou okolitej zástavby, bez toho, aby nejako konfliktne narušovala jej celkový ráz," popisuje architekt. Celý súbor je ladený do bielej a šedej s farebne odlišnými vchodmi. To aby sa predovšetkým detskí obyvatelia komplexu lepšie orientovali.

Komplex zaujme predovšetkým pravidelne členenou fasádou s lodžiami čiastočne krytými vlnitými polykarbonátovými doskami a betónovými balkónmi. „Našim cieľom bolo vytvoriť dom s čistými líniami a estetikou, ktorá zaujme na prvý pohľad. Preto sme stavili skôr na pravidelnosť a netradičné členenie fasády. Napríklad dosky, ktorými sú čiastočne kryté lodžie, sú v podstate bežnou vlnitou krytinou používanou pre zastrešenie jednoduchých stavieb, ako sú napríklad pergoly. Do jej povrchu sú vytlačené jamky diamantového tvaru, takže doska potom láme svetlo a vytvára dúhové odlesky," objasňuje architekt Jiří Zábran. Jedná sa teda o bežne dostupný transparentný plast, ktorý je ale zároveň nepriehľadný, takže na lodžii vytvára súkromie, bez toho, aby obyvateľom veže zakrýval výhľad do okolia. Na nižšej z oboch stavieb potom možno okrem týchto čiastočne krytých lodžií nájsť tiež balkóny z prefabrikovaného betónu, ktoré bránia v priehľade z ulice do nižšie položených bytov a domu pritom dodávajú jedinečný ráz.

Bytový komplex je usporiadaný v tvare písmena "L" so samostatnou vežou, ktorá výškovo nadväzuje na existujúce panelové domy. Vybudované bolo celkovo 155 nových bytov s dispozíciou od 1+kk až po 4+kk.
Bytový komplex je usporiadaný v tvare písmena "L" so samostatnou vežou, ktorá výškovo nadväzuje na existujúce panelové domy. Vybudované bolo celkovo 155 nových bytov s dispozíciou od 1+kk až po 4+kk.

Výrazným fasádnym prvkom sú okná

Ďalším výrazným fasádnym prvkom sú netradične delené okná značky VEKRA, ktoré podčiarkujú celkový minimalistický ráz stavby, či už ide o úzke, zvislé výklopné profily alebo výplne s vertikálnym delením. Tie možno pritom na českých alebo slovenských stavbách vidieť skutočne len zriedka. „Súčasťou návrhu bolo členenie a farebnosť okien, výber konkrétneho výrobku bol potom plne v réžii developera a zodpovednej stavebnej firmy. Okná sú pre stavbu úplne zásadné a to nielen z pohľadu vizuálu, ale predovšetkým pre výsledné tepelnoizolačné vlastnosti domu a preto posledné slovo pri hľadaní dodávateľa prenechávam im," vysvetľuje Jiří Zábran. Investor sa rozhodol stavbu osadiť plastovými oknami VEKRA Komfort EVO v antracitovej farbe zvonku a klasickej bielej zvnútra. Tieto profily, navyše doplnené ešte o izolačné podkladové hranoly, ponúkajú vynikajúci pomer ceny a výkonu. Dom si tak zachoval výborné tepelnoizolačné vlastnosti aj svoj osobitý vzhľad. Súčasťou dodávky boli tri veľkoformátové okná s plochou presahujúcou 6 m², ktoré presvetľujú priestory garáží. „Kvôli značným rozmerom týchto okien sme odporučili využiť namiesto plastu hliník, lebo je pre veľké presklené plochy ideálny. Pri ich návrhu totiž bolo potrebné vyhovieť prísnym statickým požiadavkám. Pre ich montáž sme navyše museli povolať manipulačnú techniku, aby ťažké sklá dostala priamo do rámu v stavebnom otvore. S investorom i projektantom sme našťastie vždy našli zhodné riešenie, a to či už v oblasti optimalizácie zákazky, tak samozrejme aj rozmerov, členenia prvkov a podobne, tak aby bolo všetko v prípustných medziach noriem a predovšetkým realizovateľné," hovorí Pavel Kryl, projektový manažér značky VEKRA. „Staviť na túto značku sa nakoniec ukázalo ako dobrá voľba. Do dnešného dňa, viac ako rok po dokončení, nebola zo strany klientov žiadna reklamácia, len niekoľko bežných servisných zriadení okien," dodáva Ing. arch. Patrik Novák, spoluautor projektu.

Súčasťou dodávky okien boli tri veľkoformátové okná s plochou presahujúcou 6 m2, ktorá presvetľuje priestory garáží.
Súčasťou dodávky okien boli tri veľkoformátové okná s plochou presahujúcou 6 m2, ktorá presvetľuje priestory garáží.

Počítalo sa aj so zeleňou v okolí

Centrom celého objektu je potom vnútroblok s vysadenou zeleňou. „Pri projekcii vnútrobloku sme ponechali voľnú ruku absolventovi UUD v Plzni Petrovi Vávrovi, ktorý navrhol jeho výtvarné riešenie. Pôvodne tu bola plánovaná komunitná záhradka so studňou, ale nakoniec na tomto mieste vznikla retenčná nádrž na záchyt dažďovej vody. Tá potom vďaka tomu pomaly odteká do kanalizácie, takže nádrž plní v podstate úlohu protipovodňového opatrenia," hovorí Jiří Zábran. Celé priestranstvo je osadené stromami, takže tu do budúcnosti vznikne pokojný kút pre relaxáciu a odpočinok. „Podľa prvotného návrhu tu malo byť štvorcové dláždenie v kombinácii veľkých a malých formátov, ale to sa nakoniec ukázalo ako pomerne komplikované a hlavne to bolo v rozpore s potrebou udržať nízky rozpočet," vysvetľuje architekt. Celý vnútroblok je navyše riešený pomerne atypicky, s nepravidelne položenou dlažbou, samozrejmosťou sú potom pojazdové rampy pre vozíčkarov. Výsledkom je triezvy a sofistikovaný architektonický komplex, ktorý do okolitej zástavby citlivo zapadá a svojim obyvateľom poskytuje plne komfortné bývanie. Plzenské Vinice tak získali novú dominantu, ktorá svoje okolie okúzľuje svojim striedmym minimalizmom aj odleskami diamantov.

1) čerpané z tlačovej správy VEKRA a z informácii získaných pri stretnutí s Ing. arch. Jiřím Zábranem a na www.archiweb.cz

Autor: Mgr. Helena Hejhálková 1)
Foto: Petr Polák, archív VEKRA, Helena Hejhálková
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama