Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Bývanie pod Tatrami. Keď sa spojí krásne miesto, vkus a šikovnosť

Zverejnené: 25. 9. 2018

Svojpomocne postavený dom vznikal štyri roky. Majitelia totiž nechceli žiadne dlhy a stavba rástla podľa ich aktuálnych finančných možností. Zároveň nechceli poľaviť z kvality použitých materiálov, hlavne tých pre výstavbu domu. Majiteľ, ktorý s pomocou rodiny dom postavil, je zároveň aj projektantom. A keď sa rozhodoval o ekonomickom a pritom ucelenom a spoľahlivom technickom riešení, vybral si Ytong.

Rodinný dom, zasadený do podhoria Nízkych Tatier, si navrhol majiteľ sám.

Rodinný dom si navrhol majiteľ sám. Projekt optimálne využíva pozemku a tiež krásne zapadol do krajiny v podhorí Nízkych Tatier. Bývanie na okraji obce s výhľadom do lesov je unikátne už len svojou polohou a dom, ktorý je realizovaný s veľkým citom pre detaily, z neho robí skutočne splnený sen jednej rodiny.

„Na začiatku som zvažoval a porovnával rôzne materiály, napríklad drevodom. Ale Ytong v tomto porovnaní vyšiel cenovo aj z hľadiska stavebného prevedenia najlepšie. Napríklad úsporu prináša už samotná presnosť tvárnic – nemuseli sme nanášať hrubú omietku,” hovorí k rozhodovaniu o materiáloch majiteľ. Dôvody pre Ytong boli viaceré – stavba je členená do dvoch prepojených blokov a má množstvo atypických prvkov – šesťmetrové otvory na okno a terasu, na mieru zhotovený masívny strop a murivo, ktoré je doplnené systémovým zateplením Multipor.

Pre atypicky riešené domy je Ytong optimálny pre svoju opracovateľnosť a súčasne ľahkosť. Murovanie zvládne aj laik a navyše sa ušetrí stavebný materiál, využije sa takmer všetko a tým vzniká minimum odpadu. Systém umožňuje tiež riešiť bez debnenia atypicky veľké stavebné otvory, akými sú v tomto prípade okná na terasu.

Obvodové tvárnice v šírke 250 mm boli zvolené hlavne kvôli tomu, že vo vnútri sú priznané nosné drevené trámy a stavba má pôsobiť odľahčeným dojmom. Na zvýšenie tepelno-izolačných vlastností bolo zvolené zateplenie pomocou minerálnych dosiek Multipor od toho istého výrobcu. „Minerálne dosky som použil kvôli ich tvarovej stálosti. Sú oveľa menej náchylné na poškodenie. Tiež pomáhajú udržať zdravú klímu v dome tým, že sú paropriepustné,” vysvetľuje výhodu zateplenia majiteľ domu. Dom teraz spĺňa parametre energetickej triedy A.

Stropné dielce boli zhotovené na zákazku podľa projektovej dokumentácie. „Dostali sme plány pokládky a s pomocou stožiara sme mali strop traja ľudia za hodinu položený,” hovorí k montáži. „Tiež sme ocenili, že bol okamžite pochôdzi a mohli sme v stavbe pokračovať,” dodáva.

Dom je tak ukážkou toho, že aj bez veľkého zaťaženia úverom je možné získať nadštandardné bývanie, ktorého veľkým pozitívom je tiež to, že vďaka použitému materiálu nebude vyžadovať ďalšie zásadné zmeny ani v budúcnosti – odpovedá najprísnejším tepelno-technickým normám a životnosť Ytongu je takmer neobmedzená. Štyri roky práce sa im tak zúročili v tom, že teraz môžu desiatky rokov žiť bez veľkých starostí so splácaním domu či výmenou opotrebovaného zateplenia.

Kontakty:
Xella CZ, s.r.o.
Vodní 550, 664 62 Hrušovany u Brna
Tel.: +420 547 101 111
E-mail: obchod.cz@xella.com
http://www.ytong.sk
(aktualizácia kontaktu: 10. 9. 2012)

Autor: Xella CZ, s.r.o., preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Xella CZ, s.r.o.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama