Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Čerstvý vzduch nielen do školských lavíc

Zverejnené: 8. 3. 2019

Nepriaznivé vnútorné prostredie v školách spôsobené nedostatočným vetraním a prísunom čerstvého vzduchu má negatívny vplyv na sústredenie a zdravie žiakov aj študentov. Táto téma je veľmi aktuálna nielen u nás, ale tiež po celej Európe. Meranie, ktoré v školách za posledné obdobie prebieha, tento nepriaznivý fakt len potvrdilo.

Vetracia jednotka Whisper Air je vhodná do školských tried okrem iného aj vďaka veľmi nízkej úrovni vydávaného hluku

Približne 90 % všetkého času trávime v uzatvorenom prostredí, ktoré tak výrazne ovplyvňuje naše zdravie a pohodu. Mnoho faktorov na nás pôsobí negatívne. Predovšetkým teplota, vlhkosť, hladina CO2 – to všetko spôsobené nevyhovujúcou úrovňou vetrania. Nízka kvalita vnútorného prostredia budov sa objavuje hlavne v rekonštruovaných a novo zateplených budovách, kde boli staré okná vymenené za nové – tesnejšie, čím sa zamedzilo prirodzené vetranie.

Je úroveň CO2 jediným určujúcim faktorom?

V súčasnej dobe sa veľmi diskutuje nad témou zvýšenej koncentrácie oxidu uhličitého v školách, kanceláriách aj bytoch, v ktorých sme vďaka súčasnému životnému štýlu uväznení väčšinu dňa. Popri vysokej hladine CO2 sa stretávame aj so zvýšeným výskytom plesní a inými dôsledkami nedostatočného prísunu čerstvého vzduchu (výpary z čistiacich a dezinfekčných prostriedkov a v neposlednom rade aj stále sa vyskytujúci radón).

Aj napriek tomu, že je koncentrácia oxidu uhličitého vo vzduchu dôležitým indikátorom vydýchanosti v interiéri budov, pre kvalitu vnútorného prostredia je takisto dôležitá relatívna vlhkosť vzduchu. Tá by sa mala pohybovať optimálne medzi 30 až 55 %. Vyššia, respektíve nižšia relatívna vlhkosť vedie k zvýšenému výskytu životaschopnejších baktérií a vírusov spôsobujúcich kvapôčkové infekcie. Bežným problémom predovšetkým v zimnom období je pritom suchý vzduch spôsobený vplyvom nadmerného vykurovania alebo naopak vetraním privádzajúcim suchý vzduch zvonku.

Hlavne v školách, kde je bežne v jednej miestnosti kumulovaných aj 30 osôb naraz, je pravidelné vetranie nevyhnutnosťou. Vetracie jednotky Whisper Air pritom zabezpečia riadený prísun čerstvého vzduchu bez strát tepla
Hlavne v školách, kde je bežne v jednej miestnosti kumulovaných aj 30 osôb naraz, je pravidelné vetranie nevyhnutnosťou. Vetracie jednotky Whisper Air pritom zabezpečia riadený prísun čerstvého vzduchu bez strát tepla

Kvalitný a čerstvý vzduch je pre náš život nenahraditeľný, či už na pracovisku, v školách alebo doma. Zabezpečiť dostatočné vetranie ale nie je tak jednoduché. V ideálnom prípade by sme mali vetrať minimálne každé 2 hodiny, ale pri klasickom vetraní oknami nám uniká teplo a do miestnosti vniká nepríjemný hluk a nečistoty z vonku.

Následky pobytu v nevetranom prostredí:
• únava,
• bolesti hlavy,
• zlá koncentrácia,
• alergie,
• celkové oslabenie imunitného systému.

Kvalita vnútorného prostredia v školách

Žiaci trávia v škole veľkú časť svojho života. Miestnosti, v ktorých sa pohybujú sú veľmi často nedostatočne vetrané. Napr. školská trieda je klasickým príkladom, kde sa na jednom mieste dlhodobo pohybuje viac detí (študentov). A to vedie k vysokej koncentrácií CO2, ktorá má veľmi negatívny vplyv na schopnosť sústrediť sa a učiť sa.

Decentralizované vetranie = komfort, účinnosť a flexibilita

Radom jednotiek WHISPER AIR pre decentralizované vetranie uviedla firma 2VV na trh novú generáciu vysoko účinných, energeticky úsporných a predovšetkým veľmi tichých zariadení, ktoré prinášajú odpovede na vyššie položené otázky a predovšetkým zaručujú to najkvalitnejšie vnútorné prostredie ideálne do škôl, kancelárií aj konferenčných priestorov. Vďaka decentralizovanému vetraniu je toto riešenie vhodné hlavne do zrekonštruovaných alebo už postavených budov, kde nie je potrebné vypracovanie projektov a prítomnosť vzduchovodov. Samotné predstavenie jednotky vzbudilo veľký ohlas medzi projektantmi a architektmi nielen svojim technickým prevedením, ale predovšetkým jednoduchou inštaláciou.

WHISPER AIR je podstropná rekuperačná jednotka dodávaná s automatickou reguláciou, ktorá optimalizuje svoju prevádzku tak, aby dosiahla minimálnych teplotných strát a tým aj ekonomickej prevádzky. Je navrhnutá pre vnútorné suché prostredie s okolitou teplotou v rozmedzí +5 °C až +40 °C pre dopravu vzduchu bez hrubého prachu, mastnôt, chemických výparov a ďalších znečisťujúcich látok, relatívnu vlhkosť vzduchu do 90 % a teplotu nasávaného vzduchu do –15 °C (prevedenie s integrovaným predohrevom).

V prípade, že je teplota nasávaného vzduchu nižšia než –15 °C, jednotka upraví svoj prietok vzduchu, aby sa zamedzilo zamrznutiu jednotky. Nainštalovaná jednotka v potrubí má ako celok elektrické krytie IP20.

WHISPER AIR v skratke ponúka:

• 3 veľkosti a prietoky: 400, 700 a 1000 m3/h,
• vysokú účinnosť rekuperácie až 90 %,
• veľmi tichú prevádzku – 35 dbA pri nominálnom prietoku,
• integrované CO2 čidlo,
• energeticky úsporné EC motory.

WHISPER AIR Enthalpy

Pôvodná vetracia jednotka Whisper Air bola pritom ďalej vylepšovaná a vývojári spoločnosti 2VV reagovali na problematiku suchého vzduchu. Výsledkom je nový rad rekuperačných jednotiek Whisper Air vybavený plne entalpickým alebo hybridne entalpickým výmenníkom, ktorý ideálne kombinuje výhody rekuperačných a regeneračných systémov spätného získavania tepla a vlhkosti.

Tieto jednotky budú po prvýkrát predstavené medzinárodnej odbornej verejnosti na veľtrhu ISH vo Frankfurte, ktorý sa tento rok koná v dňoch 11. až 14. marca.

Whisper Air disponuje veľmi jednoduchým systémom inštalácie, kedy nie sú potrebné detailné projekty ani prítomnosť vzduchovodov. Účinnosť je však vysoká. Vylepšená verzia Whisper Air Enthalpy vybavená plne entalpickým alebo hybridne entalpickým výmenníkom bude predstavená v dňoch 11. až 14. marca na veľtrhu ISH vo Frankfurte nad Mohanom
Whisper Air disponuje veľmi jednoduchým systémom inštalácie, kedy nie sú potrebné detailné projekty ani prítomnosť vzduchovodov. Účinnosť je však vysoká. Vylepšená verzia Whisper Air Enthalpy vybavená plne entalpickým alebo hybridne entalpickým výmenníkom bude predstavená v dňoch 11. až 14. marca na veľtrhu ISH vo Frankfurte nad Mohanom

10+1 argumentov pre:

• neustály prívod čerstvého vzduchu,
• optimálna hladina CO2,
• udržanie vhodnej vlhkosti v interiéri,
• minimálna hlučnosť,
• rekuperácia tepla až 90 %,
• úspora energie,
• vhodné pre alergikov a ľudí trpiacich dýchacími problémami,
• zamedzenie tvorby plesní,
• zamedzenie únavy a bolesti hlavy,
• zamedzenie hluku z vonkajšieho prostredia (už nie je potrebné vetrať oknami),
• vhodné aj do už postavených budov,
• jednoduchá inštalácia.

Zaujíma Vás téma vetrania vnútorných priestorov podrobnejšie? Sledujte naše stránky www.2vv.cz

Kontakty:
2VV, s. r. o.
tel.: +420 466 741 811
e-mail: 2vv@2vv.cz
www.2vv.cz

Autor: Barbora Pešková
Foto: Archív firmy 2VV s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama