Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Českú cenu za architektúru 2023 získala Lávka v Litomyšli

Zverejnené: 14. 11. 2023

Hlavnú cenu v súťaži Česká cena za architektúru (ČCA) porotcovia udelili za návrh lávky v Litomyšli autorom z ateliéru Ehl & Koumar architekti. Vo finále tohtoročného 8. ročníka porota vyberala medzi šiestimi dielami.

Východočeský Litomyšl sa v posledných rokoch stal v rámci Českej republiky synonymom mesta s kladným vzťahom k súčasnej architektúre. Pre lepšiu predstavu si stačí prelistovať na stránke mesta sprievodcu s takmer tridsiatimi stavbami.

Do “zbierky” kvalitných diel, realizovaných z verejných zdrojov, aktuálne pribudla aj realizácia z dielne pražského kolektívu EHL & KOUMAR ARCHITEKTI. Nová pešia lávka s výťahom nahradila dosluhujúce premostenie. Vzniklo tak bezbariérové spojenie historického centra mesta na jednej strane frekventovanej cesty a mestského úradu a zdravotníckeho strediska na strane druhej.

Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček

Nebol by to však Litomyšl, keby sa architekti nechopili príležitosti povýšiť bežnú inžiniersku stavbu na plnohodnotné architektonické dielo. Krytá komunikácia sa zároveň stáva vyhliadkou a novou dominantou - vežou pri pohľade z námestia.

Vo finále aktuálneho ročníka Českej ceny za architektúru porota vyberala zo šiestich diel. Víťaz aj finalisti vzišli spomedzi 31 nominovaných prác, ktoré ČKA predstavila na nominačnom večere v júni tohto roku. Celkovo sa o Českú cenu za architektúru v 8. ročníku uchádzalo 241 realizácií, dokončených počas posledných piatich rokov.

Foto: Tomáš Souček
Foto: Tomáš Souček

Finalistov vyberala medzinárodná porota na čele s architektkou Tabou Rastiovou zo Španielska. Celkovo sa o ocenenie uchádzalo 241 realizácií dokončených na území Českej republiky v posledných piatich rokoch. Cena za architektúru by podľa porotcov mala byť skôr ako ako súťaž chápaná ako celospoločenský dialóg o tom, čo môže súčasná architektúra krajine ponúknuť.

Hlavnú cenu si odniesli Lukáš Ehl, Tomáš Koumar, Ladislav Dvořák a Ladislav Šašek z ateliéru EHL & KOUMAR ARCHITEKTI za návrh Lávky v Litomyšli.

Zdroj:
https://www.archiweb.cz/n/souteze/cenu-za-architekturu-ziskala-lavka-v-litomysli
https://www.archinfo.sk/sutaze/ceske/ceska-cena-za-architekturu-2023-zvitazila-lavka-v-litomysli.html

Autor: Tlačová správa
Foto: Tomáš Souček

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama