Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Čo nás zaujalo na marcovom veľtrhu Strechy Praha 2022

Zverejnené: 10. 3. 2022

Tradičný veľtrh Strechy Praha, ktorý sa aj tento rok konal vo veľtržnom areáli v pražských Letňanoch, je na konci. V troch halách bolo možné vidieť nielen materiály a produkty strechárskych firiem, ale na spriatelených a paralelne prebiehajúcich výstavách Solar Praha, Remeslo Praha a Festival dreva mohli návštevníci uvidieť aj rôzne výrobky z dreva, technologické riešenia úspor energií či prezentácie remesiel. Akcia prebehla v trochu menšom meradle, než sme boli u organizátora zvyknutí v minulých rokoch, avšak účasť bola napriek tomu hojná.

V rámci sprievodného programu veľtrhu, ktorý sa uskutočnil v dňoch 3. až 5. marca 2022, boli opäť vyhlásené aj výsledky súťaže o Zlatú tašku, ktorú ovládla spoločnosť Mafell so svojim akumulátorovým vŕtacím skrutkovačom A18 / ASB 18 CAS System. Porota na tomto nástroji ocenila vynikajúci pomer výkonu a hmotnosti, teda že nevyvoláva únavu, bolesti alebo kŕče horných končatín, a že je navyše vybavený univerzálnou batériou (Cordless Alliance System), ktorá je kompatibilná aj s inými druhmi náradia rôznych značiek.

Akumulátorový vŕtací skrutkovač Mafell A18 / ASB 18 CAS System.
Akumulátorový vŕtací skrutkovač Mafell A18 / ASB 18 CAS System.

Čestné uznanie potom bolo udelené ešte ďalším štyrom účastníkom:

  • Firma Mediterran Slovakia ho získala za betónovú strešnú škridlu s integrovaným solárnym článkom Generon. Jednotlivé škridly majú rozmer 330 x 420 milimetrov a ich výrobca deklaruje, že každá jedna z nich poskytuje výkon 15 Wp, čo v prepočte na 1 štvorcový meter krytiny predstavuje výkon 167 W/m2.
  • Spoločnost Ruukki CZ bola ocenená za strešnú krytinu so stojatou drážkou v nadčasovom štýle nazvanú ako Classic Design. Má zaoblené hrany, ktoré zvyšujú bezpečnosť pri montáži jednotlivých šablón a výrobca ponúka tri možnosti prevedenia jej povrchu.
  • Porotcov zaujalo tiež výsuvno-kyvné strešné okno s trojsklom Designo R79C K od výrobcu ROTO. Prestup tepla celým oknom Uw je 1,0 W/m2K. Disponuje tiež kovaním s trojbodovým zámkom a inovatívnou antimikrobiálnou kľučkou. Vďaka nej je možné navyše ovládať všetky funkcie okna jednou rukou.
  • V neposlednom rade si pozornosť poroty získala aj strešná krytina Satjam Rapid DeLuxe Alufalc určená najmä pre pultové strechy novostavieb. Je vybavená zväčšenou perforáciou na kotvenie, vďaka čomu vzniká priestor na dilatáciu krytiny s efektom v podobe zníženého rizika zvlnenia krytiny vplyvom teplotnej rozťažnosti. Nový tvar zámkov potom zaisťuje lepšiu klznosť v mieste spojov.
Víťaz Expo Design Award 2022 – PREFA Aluminiuprodukte.
Víťaz Expo Design Award 2022 – PREFA Aluminiuprodukte.

Najlepšie expozície

Zverejnené boli aj výsledky súťaže o najpútavejšie expozície – Expo Design Award 2022 – celého súboru niekoľkých súčasne sa konajúcich veľtrhov. Porota so svojim predsedom architektom Jánom Hlavínom hodnotila najmä celkový vzhľad stánkov, ich pútavosť, spôsob riešenia a účelnosť, prehľadnosť alebo prívetivosť pre návštevníkov. Medzi expozíciami do 49 metrov štvorcových sa na prvom mieste umiestnil stánok spoločnosti Rockwool, kategórii od 50 metrov štvorcových potom dominoval priestor vystavaný firmou PREFA Aluminiuprodukte, u ktorého porotcovia ocenili predovšetkým vzdušnosť a originalitu prevedenia, ktorou sú expozície tohto rakúskeho výrobcu preslávené.

Betónová strešná krytina s integrovaným solárnym článkom Generon.
Betónová strešná krytina s integrovaným solárnym článkom Generon.

Strechárská osobnosť

Na veľtrhu bola vyhlásená aj nová osobnosť strechárskeho odboru, ktorou sa v tomto roku stal pán Zdeněk Oravec, prednosta Cechu klampiarov, pokrývačov a tesárov v Ústeckom regióne a majiteľ Tesárstva Čenda. Podieľal sa napríklad na unikátnej obnove veže Kalich v Litoměřiciach, o ktorej sme písali a ktorej oprava bola realizovaná pri striktnom dodržaní pôvodných technológií. Zdeněk Oravec je tiež veľkým podporovateľom klampiarskeho remesla, zasadil sa aj o znovuotvorení učebného odboru klampiar na Strednej odbornej škole v Litoměřiciach.

Na výstave boli zverejnené aj výsledky súťaže o najlepší počin v reklame, teda o najzaujímavejší Strechársky inzerát 2021, ktorého víťazom sa stala spoločnosť Satjam.

Ocenená krytina Ruukki Classic Design.
Ocenená krytina Ruukki Classic Design.

Na záver

Súbehu niekoľkých veľtrhov sa na ploche 12 tisíc metrov štvorcovým zúčastnilo takmer 200 výrobcov a obchodných firiem. Ústrednými témami boli zelené strechy, fotovoltika, hospodárenie s dažďovou vodou či digitalizácia. Nechýbala ani zóna pre tesárov s praktickými ukážkami a sprievodný program s prednáškami a konferenciami. Účastníci mali možnosť poradiť sa s odborníkmi rôznych odborov, ktorí boli ochotní sa o svoje znalosti a skúsenosti podeliť.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Helena Široká

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama