Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Dažďová voda - cesta k úspore aj nezávislosti

Zverejnené: 14. 5. 2019

Narastajúce množstvo zastavaných plôch a súčasné hospodárenie roľníkov zhoršuje absorpčnú vlastnosť pôdy na pozemkoch. To niektorí ľudia pokladajú za hlavnú príčinu, prečo veľká časť vody nie je zadržiavaná v krajine a odchádza z miest dažďových zrážok kanalizáciou preč a s vodnými tokmi do morí. Pitnej vody ubúda a jej využívanie k splachovaniu WC či k zalievaniu záhrad nie je dlhodobo udržateľné. Jedným z riešení je riadené zhromažďovanie dažďovej vody.

Spoločnosť WILO ponúka východisko. Ich automatické systémy sú prispôsobené na využívanie dažďovej vody či už v rodinných domoch, tak vo väčších budovách, napr. v hoteloch, panelákových domoch či administratívnych budovách. Konkrétne produktový rad RainSystem umožňuje automatickú dodávku dažďovej vody z akumulačnej nádrže priamo k odberným miestam.

Produktový rad RainSystem umožňuje automatickú dodávku dažďovej vody z akumulačnej nádrže priamo k odberovým miestam.
Produktový rad RainSystem umožňuje automatickú dodávku dažďovej vody z akumulačnej nádrže priamo k odberovým miestam.

Automatické prepínanie medzi odbermi

Všetky zariadenia RainSystem vedia samostatne kontrolovať množstvo vody v akumulačných nádržiach a pri jej nedostatku automaticky prepínajú na odber vody z vodovodu. Vďaka automatike je zaistená spoľahlivá dodávky vody aj v časoch veľkého sucha aj komfort užívateľov. Nestane sa tak, že by chýbala vody na splachovanie toaliet, či zalievanie záhrady a majiteľ systému pritom nie je nútený zložito predvídať situáciu a manuálne prepínať zariadenie.

Vodohospodárenie v rodinných domoch a rekreačných objektoch

Pre rodinné domy je vhodné kompaktné zariadenie RainSystem AF Comfort. Disponuje jedným čerpadlom a elektronickou riadiacou jednotkou. Zariadenie je vybavené samonasávacím čerpadlom radu Wilo MC, ktoré dokáže vytiahnuť vodu z nádrže umiestnenej až o 6 m nižšie, než je čerpadlo (8 m vrátane započítaných strát). Vďaka elektronickej riadiacej jednotke si zariadenie automaticky stráži množstvo zostávajúcej vody v nádrži a v prípade jej nedostatku automaticky prepína na odber vody z vodovodu. Riadiaca jednotka si zároveň vie poradiť aj s bežnými prevádzkovými komplikáciami, napr. pri zavzdušnení sacieho potrubia rozpozná problém a dôjde k automatickému prepnutiu na odber z vodovodu a zavodnenie sacieho potrubia.

Zariadenie RainSystem vie samostatne kontrolovať množstvo vody v akumulačných nádržiach a pri jej nedostatku automaticky prepína na odber vody z vodovodu. Vďaka automatike je zabezpečená spoľahlivá dodávky vody aj v časoch veľkého sucha aj komfort užívateľov.
Zariadenie RainSystem vie samostatne kontrolovať množstvo vody v akumulačných nádržiach a pri jej nedostatku automaticky prepína na odber vody z vodovodu. Vďaka automatike je zabezpečená spoľahlivá dodávky vody aj v časoch veľkého sucha aj komfort užívateľov.

Funkčné procesy systému

Zariadenie môže byť inštalované v rodinnom dome v pivnici, či technickej miestnosti. Akumulačná nádrž (spravidla podzemná) umiestnená na záhrade vedľa objektu je dopĺňaná dažďovou vodou zbieranou zo strechy. RainSystem AF Comfort následne odoberá vodu z nádrže a dodáva ju k odberným miestam (toalety, práčka, závlahy...). K nastaveniu jednotky dochádza pri jej dodaní a po inštalácií je možné RainSystem ihneď využívať. Čerpadlo je spínané automatickou CPU jednotkou v závislosti na poklese tlaku v rozvodoch. Riadiaca jednotka rozpozná pomocou tlakového snímača množstvo vody v nádrži a pri jej nedostatku dôjde k automatickému prepnutiu na odber vody z vodovodu. Po daždi, kedy sa akumulačné nádrže doplnia, dôjde opäť k prepnutiu na dodávku vody z akumulačnej nádrže.

Pre inštaláciu zariadenia je potrebné zaistiť prípojky výtlačného a sacieho potrubia so sacím filtrom a spätnou klapkou, prívod z vodovodu pre dopĺňanie, odvod prepadu doplňovacej nádrže, priviesť zdroj elektrickej energie (1~230 V) a zaviesť takýto snímač do nádrže. Tlakové čidlo je súčasťou dodávky. Akumulačná nádrž, potrubné rozvody a filtre si zákazník zabezpečuje samostatne.

Zariadenie spĺňa požiadavku normy STN EN 1717 na zákaz priameho prepojenia potrubia z verejného vodovodu s iným zdrojom. V prípade nedostatku dažďovej vody je voda z vodovodu dopĺňaná cez 11 litrovú prerušovaciu nádrž, ktorá je súčasťou zariadenia.

V prípade záujmu o veľkokapacitné zariadenia pre využívanie dažďovej vody RainSystem AF 150, alebo RainSystem AF 400, nájdete produktové informácie na nižšie uvedených odkazoch, alebo si ich vyžiadajte na info@wilo.cz.

A ešte pár dobrých dôvodov na využívanie dažďovej vody:

  • Využívaním dažďovej vody bližšie k trvalej udržateľnosti: Ohľaduplné využívanie potrebných prírodných zdrojov, ku ktorým voda nepochybne patrí, je nevyhnutnou podmienkou na udržanie zdravého životného prostredia. Vďaka systému využívania dažďovej vody aktívne prispievame k ochrane krajiny, ktorú raz odkážeme aj našim deťom.

  • Ekologické zmýšľanie je štandardom dnešnej doby: Vďaka systému pre efektívne využívanie dažďovej vody ukazujeme, že moderné technológie môžu ísť ruka v ruke so šetrným prístupom k životnému prostrediu.

  • Sebestačnosť: Pokiaľ efektívne využívame vlastnoručne nazbieranú dažďovú vodu, čiastočne sa zbavujeme závislosti na dodávke z vodovodu. Zabezpečiť si nezávislú prevádzku domu v neistých situáciách je neoceniteľná možnosť.

  • Využívanie dažďovej vody šetrí peniaze: Každý použitý liter dažďovej vody ušetrí presne toľko peňazí, koľko stojí liter čistej pitnej vody. Investícia do systému nie je malá, ale v dlhodobom horizonte, vďaka neustále rastúcim cenám pitnej vody a hroziacim obdobiam sucha, rozhodne stojí za to!

Zariadenie je možné kúpiť u všetkých distribútorov čerpadiel WILO.

Prípadné otázky smerujte na info@wilo.cz

Autor: Ing. Martin Blažek
Foto: Archív firmy Wilo s.r.o.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama