Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Dedinka šiestich nízkoenergetických domov z Ytongu v Ostrave

Zverejnené: 1. 7. 2015

V ostravskej časti Třebovice v blízkosti Kostola Nanebovzatia Panny Márie vznikla v nevyužitej lúčnej enkláve, prístupnej z ulice Třebovická, neobvyklá rada šiestich rodinných nízkoenergetických domov. Popri energetickej hodnote je ich spoločným menovateľom pórobetónový stavebný systém YTONG a veľmi krátky čas hrubej stavby, ktorá sa vošla do obdobia jedného mesiaca.

Domy realizovala projekčná a stavebná firma DK1 so sídlom v Kravařích, ktorá je už známa svojou špecializáciou na stavebný systém YTONG. „Staviame z materiálov, ktoré si praje alebo uprednostňuje investor,” povedal jej šéf a zároveň majiteľ Ing. Daniel Kozel. „Ak je to na nás, tak väčšinou volíme pórobetón. V súčasnosti vykonávame takmer 90 % stavieb rodinných domov z pórobetónu YTONG a tento podiel sa dlhodobo zvyšuje.

Podľa Daniela Kozla vyplýva toto vysoké číslo z množstva výhod, ktoré systém ponúka: rýchlosť výstavby, jednoduchá práca bez driny, komplexnosť použitia a takmer bezodpadová výstavba. Konkrétne: systém YTONG je možné nasadiť na celú hrubú stavbu vrátane strechy, stropov a vnútorných priečok a stavbu doviesť do finále s jednou stavebnou čatou, bez tesárskych a iných subdodávok. Systém umožňuje jednoduché a rýchle riešenie celej rady konštrukčných detailov. Vo fáze dokončovania potom jednoduché a bezpečné vykonávanie domových rozvodov a inštaláciu zariaďovacích predmetov. Pri kvalitnej a presnej práci ostáva minimum odpadu, cca fúrik pórobetónových zvyškov na dom.

Čas sú peniaze

Xella CZ so systémom YTONG a firma DK1 sa už v roku 2013 zapísali do knihy rekordov tým, keď v Bolaticiach – Borovej na Hlučínsku postavili hrubú stavbu prízemného domu o rozlohe 144 m2 iba za 24 hodín a za 30 pracovných dní dom odovzdali k nasťahovaniu. Písali sme o tom v [1]. Kvalitná, premyslená a presná výstavba, bez odstávok, prerábaní a viacerých prác, môže byť aj veľmi rýchla a tým pádom aj lacná. Kto s tým potenciálom pracuje, môže ponúknuť nižšiu cenu a pre seba získať viac zákaziek. To je filozofia každého výrobcu kvalitných materiálov, urýchľujúcich a zjednodušujúcich prácu, a každej kvalitnej stavebnej firmy.

Dedinka šiestich NED z Ytongu uprostred mesta

Spoločnosť DK1 splnila svoj záväzok dokončiť hrubú stavbu šiestich nízkoenergetických rodinných domov zo systému YTONG v Ostravských Treboviciach do 25 dní. Ide o developérsky projekt v režii firmy DK1, ktorá ukončila hrubú stavbu na konci novembra 2014 a hotové domy sa zaviazala odovzdať k nasťahovaniu v apríli 2015. Celkom ide o tri nízkoenergetické dvojposchodové dvojdomy, dva domy jednopodlažné a jeden dvojposchodový.

Namiesto obvyklých troch mesiacov skrátime hrubú stavbu na jeden mesiac. Zvládneme to vďaka perfektnej organizácii práce, špeciálnym materiálom, ako sú napríklad pevnejšie betóny, a tiež preto, že Ytong je veľmi presný a úsporný. Jednotlivé diely sa ľahko napájajú, napríklad schodisko je výborne premyslené a urýchli prácu. Už za jedenásť dní budeme napájať stropy a strechy. Môžeme tak rýchlosťou konkurovať napríklad aj montovaným drevodomom, avšak ponúkame komfort a trvanlivosť murovanej budovy,” povedal pri zahájení hrubej stavby Daniel Kozel.

Stavebné a tepelno technické riešenie domov

V čase našej návštevy v rámci press tripu 19. marca 2015 tu prebiehali už len záverečné dokončovacie práce. Ide o domy murované z presných tvárnic obvodového murovania YTONG a v tomto prípade zo systémových stropov YTONG Ekonom, aplikovaných bez nadbetonávky.

Tepelná izolácia obvodových stien z murovacích tvárnic YTONG P2 – 400 o šírke 300 mm, posilnená na vonkajšej strane vonkajším kontaktným zateplením ETICS na báze penového polystyrénu o hrúbke 150 mm. Výsledkom je súčiniteľ prestupu tepla obvodovou stenou na úrovni 0,15 W/(m2K), čo je len o niečo málo horšia hodnota, než je česká požiadavka pre pasívny dom (0,13 W/(m2K)).

Takisto aj strecha svojou tepelnoizolačnou účinnosťou spĺňa vysoké požiadavky na pasívny dom. Z hornej tzn. vonkajšej strany „strešného” systémového stropu YTONG Ekonom je parotesná fólia. Na nej je položená tepelná izolácia z penového polystyrénu zodpovedajúcej hrúbky a celé strešné súvrstvie je potom zaklopené špeciálnou hydroizolačnou fóliou, ktorá je priepustná pre vodnú paru, tzn. difúzne otvorená. Táto fólia je na streche celistvá, bez lepených či zváraných spojov; celá strecha je zospádovaná do miesta odtoku dažďovej vody.

Povrchové úpravy z vnútornej strany sú riešené pomocou systému suchej výstavby na báze sadrokartónu. Výnimkou sú špeciálne miesta, ako sú napr. kúpeľne, kde sú aplikované sadrové alebo sadrocementové omietky. Popri vysokej vykonávacej rýchlosti tohto riešenia a veľmi dobrého výsledného dojmu (rohy, hrany a kúty vyzerajú čisto, presne, línie sú priamočiare) bola ďalším silným argumentom jednoduchá montáž všetkých domových rozvodov pod sadrokartónom.

Podlahové vykurovanie

Dôležitý je tiež spôsob vykurovania objektu. Firma DK1 zvolila sálavé podlahové vykurovanie. Jeho najväčšou výhodou je príjemné vnútorné prostredie: Zohriaták podlaha svojim sálaním okamžite zvýši teplotu priestorového tepelného žiarenia, od ktorého sa následne ohrievajú steny, strop aj vzduch. Efekt je posilnený tým, že podlaha ohrieva aj priľahlý vzduch, ktorý stúpa hore a podporuje efekt vykurovania. Je dôležité, že človek vníma tepelné žiarenie dva až trikrát intenzívnejšie, než teplotu vzduchu. Tým, že podlahové vykurovanie prvotne nastaví v miestnosti vyššiu teplotu priestorového tepelného žiarenia, zaznamenáme okamžité oteplenie. Píšeme o tom aj inde v tomto časopise. Sálavé vykurovania bežne pracujú s teplotou cca o 2 stupne nižšou, než teplovzdušné vykurovania, bez toho, že by sme cítili chlad.

Príspevok k ochrane klímy

Šestica nových rodinných domov v Ostrave-Třeboviciach, ktoré sú prístupné z ulice Třebovická vedľa Úradu mestského obvodu Třebovice, je vhodná pre mestských ľudí, ktorí preferujú bývanie v rodinnom dome, ale netúžia starať sa o záhradu. Tomu zodpovedá neveľká parcela, ktorá ale umožňuje pobyt alebo usporiadanie rodinnej oslavy vonku, na vlastnom pozemku.

Stačilo by len „málo” a dom by mohol byť pasívny. „To by znamenalo komplikovanejší návrh, do niektorej lokality sa pasívny dom horšie navrhuje. Veľká plocha okien musí byť orientovaná na juh. Dom vyžaduje rekuperačné vetranie, jeho pravidelnú údržbu a celkovú výmenu po cca 10 rokoch. A tiež špecifický spôsob bývania. My pasívny dom postaviť vieme, ale rozhodnutie je na investorovi, či pasívny dom chce alebo nie.” Toľko k tomu, čo dodal šéf a majiteľ firmy DK1 Ing. Daniel Kozel.

Literatúra a zdroje:

[1] Kolektiv XellaCZ: Boříme rekordy. Hrubá stavba za 24 hodin, dům do šesti týdnů, www.stavebnictvi3000.cz/c4967.

¹) Čerpané z podkladov Xella CZ
Autor: Jiří Hejhálek¹)
Foto: Archív fírmy Xella CZ, Jiří Hejhálek

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama