Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Dekorácia okien a slnečná ochrana v rodinnom dome

Zverejnené: 6. 2. 2015

Pôsobivý a moderný dizajn, tepelná ochrana, ochrana proti slnku a istota súkromia. To sú hodnoty vnútornej tieniacej techniky a zároveň vkusné okenné dekorácie od českej spoločnosti BEMATECH. Pre vnímavého investora a bytového architekta s technickým cítením je táto tieniaca technika cestou ako uviesť krásu, eleganciu a príjemné bývanie do symbiózy s energetickou hospodárnosťou.

Slnečný svit, svetlo a tepelné žiarenie. To sú tri substancie, ktoré nás počas dňa obklopujú, nech už sme kdekoľvek. Múdry investor a skúsený bytový architekt ich má však vždy na pamäti, hlavne neviditeľné tepelné žiarenie. Aj keď nie je vidieť, vzbudzuje v nás pocity chladu, horúčavy alebo príjemnej (tepelnej) pohody. Často si mylne myslíme, že tieto pocity spôsobuje teplota vzduchu. V skutočnosti cítime studený alebo horúci vzduch až keď fúka okolo nás.

Tepelné žiarenie v nás vyvoláva pocity chladu, horúčavy alebo tepelnej pohody, ale väčšinou to prikladáme tomu, že tieto pocity vyvoláva teplota vzduchu.

Uveďme bežný, avšak možno prekvapivý príklad. Za mrazivých nocí môže povrchová teplota okenného zasklenia zo strany miestnosti klesnúť na 15 °C aj nižšie. Povrch takéhoto skla vyžaruje tepelné žiarenie o intenzite 391 W/m2,čo vyplýva zo Stefanovho – Boltzmanovho zákona. Popri tom sklo zároveň pohlcuje žiarenie z priestoru miestnosti, čo pri teplote miestnosti 20 °C predstavuje 419 W/m2. Rozdiel, necelých 28 W/m2, predstavuje tepelnú stratu unikajúcu jedným m2 okenného zasklenia.

Keď pred okno umiestnime záves, strata spôsobená len sálaním sa zníži na 7 W/m2, teda len na štvrtinu! Keby sme volili špeciálny záves, ktorý má jednu alebo obidve strany nízkoemisívne, tzn. že teplo nesála a dopadajúce žiarenie nepohlcuje ani neprepúšťa, znížime straty sálaním až k nule. K dokonalosti chýba už len riešiť straty vznikajúce pri prúdení vzduchu, tie už väčšinou nie sú v uzavretých miestnostiach tak naliehavé.

Domová tieniaca technika a dekorácie okien

Tieniaca technika by z uvedených dôvodov mala byť riešená už vo fáze navrhovania a stavby (nielen) rodinného domu. A hlavne s vedomím, že má podstatný vplyv na príjemné bývanie, čo je vždy kombinácia elegancie, vkusu, pohodlia, dobrého pocitu a dokonalej funkcie všetkého zariadenia a vybavenia.

Bematech má čo ponúknuť. V oblasti látkových roliet (rada infinity) ponúka moderný vzhľad a s ním aj dizajnové konzoly. Ďaľším pozoruhodným riešením tejto firmy sú rímske rolety, kde si môže záujemca vybrať z veľkého množstva látok a voliť vlastné farebné kombinácie. Veľmi príťažlivé sú drevené žalúzie, v ktorých sa stretáva tradičný prírodný materiál a kvalita s funkčnosťou. Sú vhodné aj do moderného interiéru – možnosť farebných kombinácií, RAL, NCS.

A možno Vás priláka moderný vzhľad závesov, plynúci z novej technológie ich spracovania. Je možné voliť rôzne varianty prevedenia. Závesy je možné kombinovať s ostatnými prvkami tieniacej techniky (látkové/rímske rolety, drevené žalúzie...) a vyladiť ich aj s ostatnými prvkami v interiéri.

O firme Bematech

Bematech s.r.o. patrí k popredným českým výrobcom tieniacej techniky. Firma bola založená v roku 1994 a na trhu tieniacej techniky pôsobí od roku 2001. Pri výrobe používa najmodernejšie technológie, výrobné vybavenie a vedomosti. Kladie dôraz predovšetkým na funkčnosť, profesionálne spracovanie a dizajn výrobku. Jej hlavným zámerom je pôsobiť ako líder v oblasti dekoratívnej tieniacej techniky.

¹) Čerpané z technických podkladov spoločnosti B E M A T E C H, s.r.o.
Autor: Jiří Hejhálek¹)
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama