Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Digitálna budúcnosť stavebníctva na BAU 2019

Zverejnené: 26. 1. 2019

Mníchovský stavebný veľtrh BAU opäť lámal rekordy. Na priestore o veľkosti 200 000 m2 sa prezentovalo 2 250 vystavovateľov zo 45 krajín. Prišlo 250 000 návštevníkov z celého sveta. Jedným z magnetov na divákov bola téma minulého ročníka – stavebná technológia a osvetlenie v architektúre. Zaujímavá bola aj všadeprítomná téma digitalizácie stavebného odboru.

Stavebná technológia a osvetlenie v architektúre

Hlavný motív veľtrhu sa prelínal vo väčšine expozícii umiestnených v hale C2, ktorá niesla neoficiálne pomenovanie „Budúcnosť stavebníctva“. Tematickým ťažiskom priestoru bola integrácia rozmanitých aplikácií v domácnostiach či kanceláriách, podstatnú rolu hrali aj aspekty a vplyv osvetlenia v architektúre. Jeden z vystavovateľov, Adalbert Neumann (predseda predstavenstva spoločnosti Busch-Jaeger Elektro) bol s výsledkom veľmi spokojný: „Mnohým architektom sme predviedli naše rozsiahle portfólio riešení, ktoré môže byť pri navrhovaní budov obrovským prínosom. Budúcnosť je digitalizácia a my na nej pracujeme. BAU je znamenitou platformou, ktorá slúži k predstaveniu toho všetkého verejnosti.“

Digitalizácia v stavebníctve

Čísla uvádzané vyššie potvrdzujú status BAU ako „Svetového lídra v oblasti veľtrhov zameraných na architektúru, materiály a systémy“. Tohtoročný úspech akcie sa viezol, okrem iného, na vlne digitalizácie a automatizácie (ktoré všeobecne vládnu nielen stavebnému priemyslu). Štátny tajomník nemeckého federálneho ministerstva vnútra, budov a spoločenstva (BIM) počas svojej úvodnej reči zdôraznil súčasné vysoké štandardy v stavebníctve, ktoré sprevádzajú inovácie a digitálna technológia. Zahájil tak sprievodnú konferenciu s názvom „Efektívne, vysoko kvalitné a digitálne budovanie zajtrajška“.

Tejto téme bola venovaná celá hala C5 so svojím digitálnym mestečkom, ktoré sprevádzalo motto „Pripojíme sa, maximalizujeme a inšpirujeme“. Tu sa prezentovali či už tradičné stavebné spoločnosti, ktoré svoje doterajšie podnikanie prispôsobujú digitálnym zmenám, tak tzv. start-upy, ktoré sa rozvíjajú predovšetkým vďaka inovatívnym technológiám premieňajúcich podobu priemyslu. Výsledkom bola hala plná nových vzrušujúcich konceptov.

DigiBAU v Kolíne 2020

Na Messe München bol tiež predstavený nový odbor veľtrhu, ktorý zazrie svetlo sveta začiatkom februára budúceho roku. Na základe posunu spoločnosti v smere digitalizácie sa v Kolíne nad Rýnom odohrá výstava digiBAU. Vedenie BAU rozvíja tento formát v spolupráci s Nemeckým Združením Stavebného Softwaru (BVBS). Generálny riaditeľ BVBS Michael Fritz k tomu dodáva: „Medzi dodávateľmi digitálnych aplikácií vidíme vysoký dopyt po ďalšom veľtrhu. Projektanti, stavebné firmy aj odborné obchodné siete prejavujú záujem o informácie z digitálnej sféry a digitalBAU im k tomu poskytne skvelú príležitosť“.

Medzinárodná účasť

Na tohtoročnom BAU došlo tiež k ďalšiemu rozloženiu medzinárodných účastníkov veľtrhu. Už tradične sa dostavilo najväčšie percento zahraničných návštevníkov zo susedných krajín Nemecka (Rakúsko, Švajčiarsko a Taliansko). Významne potom narástli počty hostí zo vzdialených oblastí, hlavne z Číny a Ruska. Príčinu zvýšeného čínskeho záujmu vidia organizátori veľtrhu v akcii Fenestration BAU China konanej v Shanghai v predchádzajúcich dvoch rokoch (v roku 2018 sa BAU stalo poprednou stavebnou exhibíciou v Ázii).

Hodnotenie

Väčšina opýtaných vystavovateľov hodnotila akciu ako poprednú výstavu v stavebnom sektore a celých 97 % oznámkovalo veľtrh jednotkou. 94 % z celkového počtu prezentujúcich spoločností potom počas prieskumu aktuálnej ekonomickej situácie v stavebníctve, ju klasifikovali nadmieru pozitívne.

BAU je veľtržná akcia, ktorá sa koná v dvojročnom intervale. Na tú ďalšiu si teda musíme počkať až do januára roku 2021. Príjemnou zmenou však môže byť práve nový veľtrh digiBAU, ktorý sa bude od budúceho roku odohrávať v rokoch „prázdnych“. Naša redakcia sa účastní BAU každoročne ako mediálny partner veľtrhu za Českú republiku. Ani roky nazbieraných skúseností nám však nedovoľujú odhadovať priebeh ďalšej výstavy. Permanentné inovácie v odbore prinášajú toľko nečakaného, že sa aj my necháme jednoducho prekvapiť. Je však možné povedať len jediné – určite sa máme na čo tešiť.

Autor: čerpané z tlačovej správy
Foto: Helena Hejhálková, archív Messe München

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama