Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Dizajnéri kľučky hľadajú inšpiráciu v minulosti a hľadia aj do budúcnosti!

Zverejnené: 31. 1. 2019

Futuristické svietiace rukoväte ako vystrihnuté zo sci-fi filmov aj netradičné inšpirácie industriálnou architektúrou 19. storočia...či už sa dizajnéri súčasného kovania inšpirujú v minulosti, budúcnosti či na miestach, kde by ste to vôbec nečakali, výsledkom sú originálne kľučky s nadčasovým dizajnom. Poďte sa na nich pozrieť bližšie!

Roxorový drôt premenený na kľučku!

Tie najzaujímavejšie nápady pre dizajn kľučiek sa dnes nerodia v ateliéroch, ale na celkom nečakaných miestach – jasným dôkazom je kľučka Rocksor, ktorej predlohou sa stal obyčajný roxorový drôt využívaný ako výstuž do železobetónových konštrukcií! „Autora dizajnu kľučky, Ing. Arch. Stanislava Fialu roxorový drôť zaujal natoľko, že ho začal najskôr využívať ako dekoráciu a potom sa rozhodol s našou pomocou ho previesť aj do podoby kľučky“ popisuje Roman Ulich, hlavný dizajnér spoločnosti M&T, jediného českého výrobcu dizajnových dverových kľučiek a pokračuje: „Na výrobu kľučky však nebola použitá oceľ, z ktorej sa roxorový drôt bežne vyrába, ale kvalitná masívna mosadz. Aj vďaka tomu môže ponúknuť výber hneď z niekoľkých povrchových úprav – od klasickej naturálnej mosadze, cez titán čierny mat až po unikátnu antique mosadz.“ Okrem dverovej kľučky je navyše kovanie Rocksor dostupné aj vo variante madiel, okenných kľučiek aj kovaní na sklenené dvere, vďaka čomu vám umožní dosiahnuť jedinečného zladenia jednotlivých prvkov v interiéri!

Kľučka s industriálnou inšpiráciou

Nezvyklá inšpirácia stála tiež pri vzniku kľučky Industry Squelette z nerezovej ocele. Fascinácia industriálnou architektúrou 19. storočia sa totiž pod rukami výrobcov kľučiek zhmotnila v dizajnový skvost 21. storočia! „Dizajn kľučky Industry Squelette bol inšpirovaný industriálnou architektúrou minulosti a pripomína napríklad staré oceľové mostné konštrukcie. Vzpery vo vnútri kľučky tak nie sú dokonale rovné a rohy perfektne obrúsené, avšak práve to dodáva kľučke neuveriteľne osobitý vzhľad, ale pritom nijako nebráni bezpečnému používaniu. „Vďaka kvalitnej nerezovej oceli aj použitej technológií je navyše kľučka aj napriek svojej ľahkosti veľmi pevná a vyznačuje sa dlhou životnosťou,“ dodáva Roman Ulich.

Kľučka Industry Squelette s povrchom z matného čierneho titanu
Kľučka Industry Squelette s povrchom z matného čierneho titanu

Kľučka, ktorá zažiari!

Do žiarivej budúcnosti naopak hľadí inovatívna svietiaca kľučka z kolekcie MINIMAL BLACK MATT 20 YEAR LIGHT, ktorá významným spôsobom posúva vpred dizajnové aj technické možnosti dverového kovania! Súčasťou kľučky je totiž mikrorúrka, ktorá dokáže kovanie doslova rozžiariť! „Svetlo mikrorúrky na čelnej strane kľučky nie je počas dňa takmer vidieť, ale večer sa vždy naplno rozjasní. Vytvorí tak efektný minimalistický detail, vďaka ktorému uvidíte kľučku v úplnej tme aj na vzdialenosť 20 metrov,“ hovorí pán Roman Ulich a dodáva: „K prevádzke mikrorúrky pritom nie sú potrebné žiadne batérie či káble.“ Kovanie je navyše vybavené ručne brúseným 3D povrchom, ktorý je svetovým unikátom a pri dotyku vytvára efekt kartáčovaného dreva. Kľučka tak nielen, že vyzerá pôsobivo, ale je veľmi príjemná aj na dotyk!

Svietiaca kľučka MINIMAL BLACK MATT 20 YEAR LIGHT
Svietiaca kľučka MINIMAL BLACK MATT 20 YEAR LIGHT

Cesta k autorskému dizajnu alebo ako sa stať výrobcom kľučiek

Nájsť inšpiráciu pre dizajn kľučky je jedna vec, ale pretvoriť túto inšpiráciu vo finálny a bezchybne fungujúci projekt vyžaduje oveľa viac než len momentálne kreatívne osvietenie. Vie o tom svoje aj Roman Ulich, ktorý stál pri zrode spoločnosti M&T a dnes je jej hlavným dizajnérom. Pritom keď v roku 1997 spolu so svojim bratom Ivom, v tom čase aktívnym futbalovým záložníkom v prvej českej lige, M&T zakladali, tak svoje kľučky ani nevyrábali, ale dovážali zo zahraničia. To sa však skoro zmenilo – po troch rokoch sa rozhodli, že začnú vyrábať kovanie sami a zanedlho začal Roman bez výraznejších predchádzajúcich skúseností tiež navrhovať vlastný autorský dizajn kľučiek. Napriek tomu, že sa učil za pochodu, prvé úspechy na seba nenechali dlho čakať. Ten najväčší prišiel v roku 2013, kedy spoločnosť získala ocenenie Red Dot Design Award za dizajn kolekcie dverového kovania Minimal/ Maximal. Pri návrhu dizajnu kľučiek sú pre Romana Ulicha hlavnou inšpiráciou bežné veci, s ktorými sa stretáva vo svojom okolí, či už počas svojich ciest či v každodennom živote. Aj vďaka tomuto originálnemu prístupu sa kľučky M&T vyznačujú pôsobivým dizajnovým vzhľadom, ktorý nemá v Európe obdoby, smelo konkuruje svetovým výrobcom a pomáha vytvárať a určovať trendy.
Roman Ulich stál pri zrode spoločnosti M&T a dnes je jej hlavným dizajnérom
Roman Ulich stál pri zrode spoločnosti M&T a dnes je jej hlavným dizajnérom

Kontakty:
Material & Technology s.r.o.
Chlístovská 3, 549 01 Nové Město nad Metují-Spy
Tel.: +420 491 474 632

Autor: Ondřej Vítů, preklad: Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama