Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Dizajnové dvere Sapeli Unlimited - dvere bez limitov

Zverejnené: 10. 5. 2020

Dvere nemusia predstavovať len obdĺžnikovú dosku s kľučkou, ale ponúkajú oveľa väčší priestor pre fantáziu a kreativitu, než by sa mohlo zdať. Atypické riešenia s ktorými architekti a dizajnéri často prichádzajú, pomáha realizovať tím odborníkov v karlínskom showroome Sapeli Unlimited.

Rovnako ako dvere, nemusia byť len doskou na ktorej je pripevnená kľučka, showroom nemusí byť len výstavným priestorom. Sapeli Unlimited v centre Prahy, navrhnutý dizajnérom Petrom NOVAGUE, je toho dôkazom. Toto dizajnové laboratórium na prízemí budovy AFI Butterfly slúži aj na stretávanie, pretože - ako hovorí jedno z hesiel tohto showroomu - diskusia je predpoklad pre vydarené návrhy. "Každý, kto sem zavíta, má možnosť si nielen prezrieť naše produkty, ale tiež sa tu posadiť a uvariť si napríklad kávu," prezrádza Radka Ďásková, obchodná konzultantka Sapeli Unlimited, a ukazuje na tri stolíky pred presklenou stenou, naproti ktorým stojí kávovar. Návštevník tu môže pracovať - elektrické zásuvky sú samozrejmosťou - alebo len tak rozjímať a čerpať inšpiráciu. "Zákazníci tu môžu využiť aj našu zasadaciu miestnosť, radi tento priestor prípadným záujemcom po predchádzajúcom dohovore rezervujeme," dodáva Ďásková, ktorá nám následne objasňuje koncepciu celého priestoru. "Architekti a dizajnéri k nám často prichádzajú s atypickými projektmi a my sa pre nich vždy snažíme nájsť optimálne riešenie. To je hlavná pridaná hodnota nášho unikátneho priestoru, ktorý je jediným svojho druhu v Česku." Návštevníkom je tu k dispozícii ako predajca, tak technický poradca, s ktorými môžu svoje predstavy konzultovať. "Technický poradca často upozorní na prekážky, ktoré by človeka samotného napríklad nenapadli a zabezpečí, aby výsledok bol po technickej stránke realizovateľný. Rovnako môže pomôcť s následnou inštaláciou a dohliadnuť na ostatných remeselníkov," hovorí Ďásková.

Žiadne limity alebo Za hranicami katalógu

Architekti majú tiež možnosť si vybrané dvere pomocou simulačnej aplikácie premietnuť na LED panel v reálnej veľkosti, zvoliť k nim konkrétny typ podlahy, zárubne, kľučky či farbu steny, čo ocení každý, kto sa chce vyhnúť nevhodným kombináciám. "Zatiaľ je v aplikácii možné vyberať z vopred nastavených typov, v budúcnosti však bude mať zákazník možnosť zvoliť si napríklad vlastný, konkrétny typ podlahy, ku ktorej dvere vyberá," uvádza Radka Ďášková. Showroom tiež ponúka viac ako 400 vzoriek sklenených výplní, dýh, hrán, závesov, posuvných systémov, rezov dverí a ďalších, ktoré si návštevníci môžu zapožičať. Popri nich si tu možno prezrieť a ohmatať dvere v rôznych prevedeniach - so skrytou zárubňou, reverzným otváraním, s betónovou stierkou, anti-finger úpravou, s intarziou, ďalej celosklenené dvere či dvere až k stropu. "Nemáme žiadne produktové rady, pretože sa nám zdajú príliš limitujúce. Dokážeme vyrobiť aj to, čo v našich vzorkovníkoch nenájdete, napríklad dvere z exotického dreva. Spomínam si napríklad na zákazku, kde boli dvere miesto kľučky osadené golfovou palicou," hovorí Ďášková a dodáva: "Všetkým projektom sa chceme stopercentne venovať a spoločne dôjsť k riešeniu. Nevšedné návrhy sú pre nás výzvou..." O tom napokon vypovedá aj sám názov showroomu.

Dizajnovka menom Muteo

Medzi vystavenými produktmi má svoje miesto aj trojica dverí MUTE, ktoré navrhol už spomínaný dizajnér Peter NOVAGUE a ktoré získali niekoľko medzinárodných ocenení: Red Dot Design Award, German Innovation Award, International Design Awards (IDA), A 'Design Award, iF Design Award a European Product Design Award. Tieto dvere, ktoré sám autor prezýva "zetka", spájajú dvere a kľučku v jeden celok. Ich profil, pripomínajúci písmeno Z, im tak dodáva hĺbku a plastickosť. Dvere môžu byť zhotovené vo veľkom množstve prevedení a môžu sa teda stať jedinečným kusom nábytku, ktorý bude dominovať celému interiéru, alebo môžu zostať skryté a splynúť s okolitým priestorom. Záleží len na konkrétnej predstave architekta.

Firma vyrába na zákazku 165 tisíc dverí ročne. Ide o kombináciu dokonalých moderných technológií so schopnosťou individuálneho prístupu a manuálneho spracovania - od montáže mechanického zámku, cez nanášanie laku až po poslednú kontrolu kvality povrchu. Výrobcovia si dávajú záležať aj na vlastnostiach, ktoré na prvý pohľad nie sú vidieť - tými sú napríklad zvuková izolácia, protipožiarna ochrana a ďalšie. Popri dverách pracujú v Sapeli Unlimited aj s najrôznejšími typmi skiel, ktoré možno s drevenými prvkami dobre kombinovať a dokážu splniť aj zdanlivo nemožné.

Autor: Kristýna Brožová
Foto: Archív firmy Sapeli
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama