Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Dom ako socha

Zverejnené: 18. 1. 2019

Neďaleko Prahy – v Pyšeliach, dokončuje štúdio David Architekti rekonštrukciu prvorepublikovej vily. Do záhrady jasne vystupuje atypická dostavba, ktorá prekvapuje svojim architektonickým poňatím.

Vnímavosť architektov

„Na začiatku sme stáli pred banálnou úlohou. Na žiadosť klienta dostavať dom, zväčšiť ho a prispôsobiť pre súčasný život. Rekonštrukcia má dve roviny. Keď dom rekonštruujete, tak vám na ňom záleží. Je v ňom niečo dobré, čo sa musí vyzdvihnúť, podporiť a zachovať. V druhej rovine architekt túži dom dotvoriť a vyriešiť” vysvetľuje Ing. arch. Igor David. Nahliadnuť na dom v novom svetle sa architektom podarilo. Modernistickú vilu navrhli dotvoriť jej opakom. Hranatý, čistý tvar doplní v nasledujúcich mesiacoch organicky ladný tvar dostavby. Jin a jang ako ideál vyrovnaného života. „V prípade takéhoto atypického tvaru riešime, ako stavbu postaviť technicky. Ale aby to nebol len voľný tvar sám pre seba, musí tiež vnútorný priestor niečo ponúknuť. Vo vnútri sa prejavujú nepravidelnosti, napríklad guľaté rohy,” popisuje Ing. arch. Igor David.

Prístavba bude slúžiť ako odpočinkový priestor. Architekti tu navrhli dve spálne nad sebou a okná do záhrady. Spálne sú prístupné iba z vnútra a bezprostredne nadväzujú na pôvodný priestor vily: „Otvorte dvere a z hranatého priestoru vstúpite do guľatého,” uvádza Ing. arch. Igor David.

Prvý pohľad na dom

Pre architekta je dôležité pristupovať k tvorbe bez predsudkov a mimo zabehnutých koľají. „Architekt má všetko vidieť po prvýkrát. Neopakovať sa. Inak dom stráca umeleckú hodnotu,” hovorí Ing. arch. Igor David. Novátorské prístupy štúdia David Architekti sú prejavom slobody a vnímavého sledovania sveta. „Človek neuvidí okná, dvere, ale po prvýkrát uvidí dom ako celok. Pre pozorovateľov to bude nový zážitok a možno sa ozve hlas, že takto dom predsa nevyzerá, pretože to, čo vidí, nezapadá do obrazu domu. Len vďaka prekročeniu schémy, formátov a predsudkov vznikne niečo nové. Takýto objekt potom musí byť vnímaný ako socha,” uzatvára Ing. arch. Igor David.

Na finálnej realizácií projektu sa podieľajú spoločnosti Jetmar & Partner a Klips, ktoré spojili svoje sily pri stavbe Športovej haly v Dolných Brezanoch. V spolupráci so štúdiom David Architekti tak nepochybne vzniká ďalší objekt mimoriadnej architektonickej hodnoty.

Technické špecifikácie

Dostavba: Drevená konštrukcia v rozmeroch 6 x 7 x 8 m
• Nosná konštrukcia: KVH hranoly
• Vonkajšia časť: zvisle kotvené dosky na nosný rošt, presne formujúce konečný tvar
• Vnútorná časť: dosky Fermacell
• Plášť: hliníkové šablóny Prefa

Autor: Štúdio David Architekti
Foto: Štúdio David Architekti

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama