Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Dom e4: Bývanie vo vate je lepšie než bývanie v zlate

Zverejnené: 7. 11. 2018

S technologickým a energetickým vývojom v stavebníctve a s nadväzujúcimi legislatívnymi zmenami sa mení aj bývanie. Dom e4, ktorý vyvinula spoločnosť Wienerberger, je systémové riešenie moderného bývania, ktorého základom je tehlový systém Porotherm, strešné škridle Tondach a obkladové pásiky Terca.

Dom e4 nie je návodom ku stavbe, jedná sa o spojenie overených keramických materiálov s modernými technológiami a to na mieru každému investorovi. Samozrejmosťou rodinného domu e4 je prekročenie požiadaviek energetickej náročnosti budov po roku 2020.

Dom podľa tohto konceptu splní aj najprísnejšie požiadavky na kvalitu architektúry a bývania: popri širokých možnostiach architektonických riešení v rôznych lokalitách to je tiež energetická úspornosť, ohľaduplnosť k životnému prostrediu, zdravá vnútorná klíma, moderný obytný komfort a v neposlednom rade aj minimálne prevádzkové náklady. Základom konceptu sú 4e-piliere, ktoré sa vzájomne harmonicky dopĺňajú:

Energia, energetická efektivita

Táto hodnota vychádza z vynikajúcich tepelnoizolačných vlastností tehál Porotherm T Profi plnených minerálnou vatou a následne potom vysokého tepelného odporu obvodového muriva. Dom e4 tak aj bez vonkajšieho zateplenia spĺňa požiadavky európskej legislatívy pre výstavbu po roku 2020 na spotrebu energie v obytných budovách (dodané z vonkajších zdrojov) blížiace sa k nule. Vynikajúce tepelno izolačné vlastnosti týchto tehál v spojení s ich vysokou tepelno-akumulačnou schopnosťou vytvárajú potom stabilné vnútorné prostredie, čo je dôležité hlavne v lete, kedy nedochádza k prehrievaniu interiéru a prevádzka domácnosti sa obíde bez klimatizácie či iného nákladného chladiaceho systému.

Veľkou prednosťou muriva z pálených tehál v koncepte e4 je jeho porózna a teda difúzne otvorená štruktúra
Veľkou prednosťou muriva z pálených tehál v koncepte e4 je jeho porózna a teda difúzne otvorená štruktúra

Ekológia, ochrana životného prostredia

Murovaný dom podľa konceptu e4 nezaťažuje, vzhľadom k minimálnej spotrebe energie, životné prostredie. K svojej prevádzke nevyhnutne nepotrebuje vykurovanie fosílnymi palivami, môže byť zásobovaný výhradne energiou z obnoviteľných zdrojov – z biomasy alebo solárnych zdrojov apod. Jeho závislosť na dodávkach z verejných energetických sietí vrátane elektriny je minimálna a relatívne ľahko môže byť dovedená až k úplnej prevádzkovej energetickej sebestačnosti. Ekologickú hodnotu má aj samotná pálená keramika, ktorá je prírodným a zdravotne nezávadným materiálom.

Emócie, kvalitné vnútorné prostredie

Murovací systém Porotherm obsahuje bohatú škálu riešení a prvkov pre celú stavbu od základov cez všetky zvislé a vodorovné konštrukcie až po strechu. To isté platí pre pálené strešné škridly. Pálená keramika tak ponúka, vďaka svojej všestrannosti a variabilite, architektom široké možnosti slobodne tvoriť, navrhnúť úplne originálny dom a dokonale ho prispôsobiť individuálnym prianiam a potrebám stavebníkov. Po tisícročia používané stavivo nestráca na hodnote, ale naopak má v architektúre veľkú budúcnosť.

Veľkou prednosťou muriva z pálených tehál v systémovom riešení domu e4 je jeho porózna a teda difúzne otvorená štruktúra. Dnešné, z dôvodov energetických úspor dokonale utesnené stavby trpia rôznymi nedostatkami. Často sú to vlhkostné poruchy, kedy vo vnútri obvodových stien a hlavne v zime kondenzuje vlhkosť, ktorá sa zle odparuje alebo sa tu hromadí. To vedie k tvorbe plesní vo vnútri a neskôr aj na povrchu obvodových stien a ku vzniku nezdravého vnútorného prostredia. Difúzne otvorené tehlové murivo v koncepte e4 zostáva trvalo suché, čo je dôležitý predpoklad zdravého vnútorného prostredia.

Dom e4 aj bez vonkajšieho zateplenia splní požiadavky európskej legislatívy pre výstavbu po roku 2020
Dom e4 aj bez vonkajšieho zateplenia splní požiadavky európskej legislatívy pre výstavbu po roku 2020

Ekonomika, dostupné obstarávacie a prevádzkové náklady

Pálená tehla, strešná krytina a tehlový obklad patrí k materiálom s vysokou odolnosťou a trvanlivosťou. Životnosť tehlových stavieb sa počíta na stovky rokov, bez toho, aby strácali na technickej či estetickej kvalite. Ak pripočítame k tejto výhode aj komplexnosť moderného murovacieho systému, jednoduchý a rýchly spôsob výstavby metódou presného murovania na tenkovrstvú maltu či penu a minimálnu prevádzkovú spotrebu energie celého domu, predstavuje výstavba podľa konceptu e4 vysoko ekonomické riešenie s optimálnym pomerom kvality a ceny.

Pálená keramika ponúka architektom široké možnosti navrhnutia úplne originálneho domu a dokonale ho prispôsobiť individuálnym prianiam a potrebám stavebníkov.
Pálená keramika ponúka architektom široké možnosti navrhnutia úplne originálneho domu a dokonale ho prispôsobiť individuálnym prianiam a potrebám stavebníkov.

Viac podrobností o projekte spoločnosti Wienerberger s.r.o. zistíte na webe www.e4dum.cz

Autor: Věra Binderová, preklad: Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama