vyhľadávanie
Dnes je 27.1.

Dom filmového režiséra s výhľadom na panorámu Prahy. Vydarená rekonštrukcia radového domu zo 70. rokov

Zverejnené: 25. 1. 2023

Radový terasový dom zo 70' na pražských Hřebenkách prešiel kompletnou rekonštrukciou, ktorá sa ľahko prepísala aj do exteriéru. Dom je posadený vo veľmi prudkom svahu, prístupný iba po vonkajšom úzkom schodisku, ktoré vedie cez vyrastenú zeleň. Prízemie objektu vo svojej zadnej časti nadväzuje na romantickú súkromnú záhradu a z rozľahlej terasy na 1. poschodí sa otvára dych vyrážajúci výhľad na panorámu Prahy.

Farebný, pestrý dom plný kníh, obrazov a ďalších umeleckých predmetov. Aj tak by sa dal na prvý pohľad definovať dom filmového režiséra Jána Hřebejku a jeho manželky. Zdroj: BoysPlayNice

Niet divu, že sa do tohto neveľkého dvojpodlažného domu zovretého do zelene a s unikátnym výhľadom úspešný filmový režisér Ján Hřebejk s jeho rodinou zamilovali.

Rodina Hřebejkovcov trvalo žila na hausbóte, na pražskom Smíchove. Život na hausbóte odráža ich životný štýl, potrebu žiť v obklopení prírody, ale zároveň v meste. Rovnako ako na hausbóte, kde sú priestorovo potlačené spálne a kúpeľňa, tak v ich novom dome sa tento priestorový princíp opakuje. Na prianie klienta vznikla nová dispozícia domu, ktorej dominujú spoločenské väčšie priestory a to rovno v oboch podlažiach, zatiaľ čo súkromné časti sú minimalizované.

Keď Ján Hřebejk oslovil architektu Dagmar Štefanovú zo štúdia Formafatal, dostala jednoznačné zadanie – vytvoriť miesto pre život, kde sa budú cítiť dobre nielen oni, ale aj ich priatelia. Miesto, ktoré bude pôsobiť prirodzene a zabývane od samého začiatku. Domov, ktorý bude autentický, farebný, plný kníh, obrazov a ďalších umeleckých predmetov. Byt, do ktorého kedykoľvek umiestnite niečo nové, neuškodí mu to. Tieto požiadavky sa stali kľúčovými pre koncept celej rekonštrukcie.

BoysPlayNice
BoysPlayNice

Architektka na projekte pracovala celkom 4 roky. Pretože je dom súčasťou radového domu, nemohla príliš zasahovať do fasády, aby vizuálne udržala jednotný charakter. Pustila sa do nového vstupného portálu s nadväzujúcim novým bezrámovým zasklením na 1. poschodí, ktorý podporil vizuálne prepojenie a presvetlenie celého horného poschodia. Tam tiež na prianie klientov vznikla nová presklená prístavba v časti terasy, ktorá zväčšuje obytnú časť domu. Do tejto prístavby je zakomponovaný existujúci krb, avšak s novou krbovou vložkou a v novom obložení z červeného travertínu. Táto prístavba slúži ako hlavná jedáleň, je z oboch strán prístupná na terasu a prepojená s kuchyňou, kde predtým bola spálňa a kúpeľňa.

BoysPlayNice
BoysPlayNice

Do hlavného obytného priestoru na 1. poschodí Dagmar Štěpánová stavila novú kúpeľňu pomocou industriálne presklenej kocky. Súkromie v kúpeľni je zaistené pomocou závesu. K hlavnému priestoru priliehajú už len dve malé spálne (detské izby) s oknami do záhrady. Dvere do spální sú zakomponované do obkladu z medovo olejovanej brezovej preglejky.

Komplikáciou bolo premiestnenie zvodu dažďovej vody zo strechy, ktorý po úpravách dispozičného usporiadania zostal voľne v priestore. Architektka si poradila a zvod vstavala do krásneho starého liatinového stĺpu, ktorý majitelia bytu kúpili v antik bazáre.

BoysPlayNice
BoysPlayNice

Architektka nakoniec stavila na kombinácie zdanlivo nesúrodých materiálov, ktoré použila na obklady stien alebo na nábytok vyrobený podľa autorského návrhu. Týmto sa docielilo autenticity a originality, ako by interiér vznikal postupne a prirodzene. Borovicová preglejka sa stretáva so sofistikovanými materiálmi, ako sú obklady z červeného a žltého travertínu alebo mahagónové masívne drevo na kuchynskom pracovnom pulte. Interiér zvýrazňujú farebné výmaľby v modrých odtieňoch, ktoré nechávajú vyniknúť farebným obrazom na stenách, alebo zelená cementová stierka v hlavnej obytnej časti domu nadväzuje na dubové parkety 2. kvality, pretože určitá nedokonalosť je v prípade tohto interiéru žiaduca. Na prízemí domu sa nachádza malá spálňa s kuchynkou, miniatúrna kúpeľňa a veľká pracovňa ústiaca do záhrady, ktorá je druhým spoločenským priestorom v dome.

BoysPlayNice
BoysPlayNice

Niektorý vintage nábytok a svietidlá si režisér s manželkou vyberali sami a na spoluprácu ešte prizvali svojho dlhoročného rodinného priateľa, akademického maliara Miroslava Bednára. Ten pre nich vybral niekoľko originálnych a nevšedných kusov a vedľa toho po dome rozmiestnil obrazy a umelecké predmety zo zbierky majiteľov.

BoysPlayNice
BoysPlayNice

O projekte:

Jan Hřebejk, Lenka Hřebejková
Projekt:2016-18
Realizácia:2020
Úžitková plocha:175 m²

Zdroj:

https://www.archiweb.cz/b/hrebejkovi

Autor: formafatal | Dagmar Štěpánová
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Premyslená zástavba úzkeho mestského pozemku energeticky úsporným rodinným domom

Premyslená zástavba úzkeho mestského pozemku energeticky úsporným rodinným domom

Zverejnené 24.1. Autorom návrhu dvojpodlažného rodinného domu v mestskej časti Košice - Myslava, v ktorom býva rodina pána Júliusa, je samotný investor. Ten pracuje v oblasti stavebníctva, čo mu uľahčilo nielen prípravu projektu a voľbu stavebného materiálu Ytong,… ísť na článok

Doprajte si teplú vodu zohriatu slnkom zariadeniami z THERMO|SOLARU

Doprajte si teplú vodu zohriatu slnkom zariadeniami z THERMO|SOLARU

Zverejnené 21.1. Zvýšený záujem o slnečné kolektory, ale aj ďalšie druhy OZE, trvá hneď od začiatku roku 2023. Najväčší slovenský výrobca slnečných kolektorov, firma THERMO|SOLAR Žiar, s.r.o., tento zvýšený záujem registruje od júna 2023, kedy sa zásadne zmenili… ísť na článok

Ako ušetriť za vykurovanie? Vymeňte okná, pravidelne vetrajte a obstarajte si vlhkomer

Ako ušetriť za vykurovanie? Vymeňte okná, pravidelne vetrajte a obstarajte si vlhkomer

Zverejnené 20.1. Neustále navyšovanie cien energií je dôvodom, prečo začať pátrať po všetkých únikoch tepla z vašej domácnosti. Často sú príčinou staré netesniace okná. S ich výmenou nemusíte čakať, kým bude vonku pekne. Inštalácia je možná do -10 °C. ísť na článok

reklama