vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Dom inšpirovaný chatou

Zverejnené: 18. 12. 2023

Prianím klienta bolo navrhnúť rodinný dom na mieste pôvodnej chaty, na ktorú odmala jazdil. Bolo jasné, že chata musí preč, jej podoba ale čiastočne ovplyvnila podobu novostavby. Nový územný plán v celej lokalite počíta s výstavbou rodinných domov, chaty tu teda postupne miznú. S klientom sme sa zhodli na tom, že vzhľadom na charakter územia a sentimentálny vzťah k pôvodnej budove bude vhodné zohľadniť výraz a tvar starej chaty.

Foto: Radek Úlehla

Podlhovastá parcela na okraji Říčan pri Prahe je z jednej strany ohraničená protihlukovou stenou, priliehajúcou k železničnému koridoru. Z východnej strany prilieha príjazdová komunikácia, zvyšné strany sú definované existujúcimi pozemkami s typickými rekreačnými chatami. Pri zachovaní odstupových vzdialeností od železnice i susedov bolo potrebné navrhnúť kompaktný rodinný dom s tromi bytovými jednotkami a celkovou čistou podlahovou plochou okolo 180 m².

Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla

Funkčné dispozičné riešenie delí objekt na severnú obslužnú a južnú pobytovú časť. Prízemie obsahuje dve garsónky so samostatnými vstupmi, vstupnú a technickú časť hlavného bytu a väčšiu obývaciu izbu s kuchyňou. V podkroví sa nachádza spálňa, pracovňa a kúpeľňa hlavného bytu.

Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla

Dôraz bol kladený na maximálne jednoduché hmotové riešenie. Štíty pohľadovo vystupujú ako jasne definované trojuholníky a sú zvýraznené svetlými drevenými tieniacimi prvkami. Tvar strechy a jej presahy vychádzajú z typických tvarov pôvodných chát, zároveň poskytujú tienenie južnej fasády a chránia terasu pred dažďom. Pri hlavnej spálni, za tieniacimi lamelami, vzniká vykonzolovaný balkón, "vonkajšia izba".

Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla

Materiály sú nenápadné a prírodné – v exteriéri opálené drevo, v interiéri pohľadové CLT panely, nábytok korešponduje s tmavou fasádou. Dom je v nízkoenergetickom štandarde s elektrickým podlahovým vykurovaním a vzduchotechnikou s rekuperáciou.

Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla

Atelier Hajný | Martin Hajný
Spoluautor: Alex Yeloyeva
Adresa: Říčany, Česká republika
Projekt: 2020
Realizácia: 2023
Úžitková plocha: 180 m²
Zastavaná plocha: 116 m²
Plocha pozemku: 820 m²
Náklady: 14 000 000 CZK ( 572 tis. Eur)

Zdroje:

https://www.archiweb.cz/b/dum-inspirovany-chatou

Čítajte tiež:

Autor: Atelier Hajný | Martin Hajný
Foto: Radek Úlehla

Tématické odbory

reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama