Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Dom inšpirovaný chatou

Zverejnené: 18. 12. 2023

Prianím klienta bolo navrhnúť rodinný dom na mieste pôvodnej chaty, na ktorú odmala jazdil. Bolo jasné, že chata musí preč, jej podoba ale čiastočne ovplyvnila podobu novostavby. Nový územný plán v celej lokalite počíta s výstavbou rodinných domov, chaty tu teda postupne miznú. S klientom sme sa zhodli na tom, že vzhľadom na charakter územia a sentimentálny vzťah k pôvodnej budove bude vhodné zohľadniť výraz a tvar starej chaty.

Foto: Radek Úlehla

Podlhovastá parcela na okraji Říčan pri Prahe je z jednej strany ohraničená protihlukovou stenou, priliehajúcou k železničnému koridoru. Z východnej strany prilieha príjazdová komunikácia, zvyšné strany sú definované existujúcimi pozemkami s typickými rekreačnými chatami. Pri zachovaní odstupových vzdialeností od železnice i susedov bolo potrebné navrhnúť kompaktný rodinný dom s tromi bytovými jednotkami a celkovou čistou podlahovou plochou okolo 180 m².

Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla

Funkčné dispozičné riešenie delí objekt na severnú obslužnú a južnú pobytovú časť. Prízemie obsahuje dve garsónky so samostatnými vstupmi, vstupnú a technickú časť hlavného bytu a väčšiu obývaciu izbu s kuchyňou. V podkroví sa nachádza spálňa, pracovňa a kúpeľňa hlavného bytu.

Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla

Dôraz bol kladený na maximálne jednoduché hmotové riešenie. Štíty pohľadovo vystupujú ako jasne definované trojuholníky a sú zvýraznené svetlými drevenými tieniacimi prvkami. Tvar strechy a jej presahy vychádzajú z typických tvarov pôvodných chát, zároveň poskytujú tienenie južnej fasády a chránia terasu pred dažďom. Pri hlavnej spálni, za tieniacimi lamelami, vzniká vykonzolovaný balkón, "vonkajšia izba".

Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla

Materiály sú nenápadné a prírodné – v exteriéri opálené drevo, v interiéri pohľadové CLT panely, nábytok korešponduje s tmavou fasádou. Dom je v nízkoenergetickom štandarde s elektrickým podlahovým vykurovaním a vzduchotechnikou s rekuperáciou.

Foto: Radek Úlehla
Foto: Radek Úlehla

Atelier Hajný | Martin Hajný
Spoluautor: Alex Yeloyeva
Adresa: Říčany, Česká republika
Projekt: 2020
Realizácia: 2023
Úžitková plocha: 180 m²
Zastavaná plocha: 116 m²
Plocha pozemku: 820 m²
Náklady: 14 000 000 CZK ( 572 tis. Eur)

Zdroje:

https://www.archiweb.cz/b/dum-inspirovany-chatou

Čítajte tiež:

Autor: Atelier Hajný | Martin Hajný
Foto: Radek Úlehla

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama