VELUX - premeňte temný kút na oázu slnečného svetla
Dnes je 20.5.

Dom pod orechom

Zverejnené: 2. 3. 2019

Koncept domu sami pre seba nazývame obývačkou uprostred záhrady. Dom záhradu rozdeľuje na južne orientovanú spoločenskú časť a severne orientovanú časť určenú na odpočinok, ktorej dominuje veľký orech. Výškové riešenie domu vychádza z konfigurácie terénu.

Dom sa skladá z dvoch hmôt, ktoré kopírujú terén a sú voči sebe o polovinu poschodia posunuté. Od vstupu je možné zísť o pol poschodia dole do „spoločenskej“ časti alebo vyjsť hore do „súkromnej“ časti.

Parcela má tvar takej krivej flaše od vína. Hrdlo fľaše ústí do ulice, rozšírená časť sa potom zvažuje smerom na juh. Na pozemku sa nachádza krásny orech, ktorý od začiatku všetkých očaroval, nás aj klientov. Špecifický tvar pozemku a strom určili hlavný koncept projektu. Dom sme umiestnili do spodnejšej, širšej časti pozemku. Toto riešenie nám umožnilo naplno využiť potenciál záhrady, orientovať dom všetkými hlavnými smermi na juh za slnkom a zároveň severne smerom k orechu orientovať priestory, ktoré vyžadujú pokoj a tieň – pracovňu, odpočívaciu miestnosť saune, toaletu apod.

Pred pracovňou je veľkorysá terasa, ktorá je odclonená od hlavnej záhrady a kde je v lete chládok, pohoda a výhľad na orech. Kuchynský priestor s jedálňou má tesnú väzbu na vonkajší krytý priestor. Súčasťou tohto priestoru je múr, ktorý cloní obyvateľov domu od nepekných výhľadov na susedný pozemok a je v nej integrovaná letná kuchynka a sklad na drevo. Garáž so saunou sme z hlavnej hmoty vyčlenili. Toto riešenie je energeticky výhodné, umožnilo postaviť garáž inou, lacnejšou technológiou. Dispozičné riešenie je vedené v snahe vytvoriť veľkorysé vnútorné priestory a zároveň umožniť variabilitu miestností, ktoré nie sú dennodenne využívané. Cieľom je navrhnúť krásny a funkčný dom obklopený prírodou. Dom je inšpirovaný heslom: “I try to create homes, not houses.” Louis Kahn.

Pri návrhu bol dôraz kladený na prepojenie obytného priestoru so záhradou a vytvorenie súkromia jednotlivých domov. Dom je prízemný, s obytným podkrovím. Prízemie je riešené do tvaru „L“ ,obytný priestor je orientovaný na južnú a západnú stranu a spálňová časť na severnú a východnú časť. Spálňová časť je oddelená od obytnej.

• Kancelária: idhea architekti, www.idhea.cz
• Autori: Ing. arch. Dalibor Hlaváček, Ph.D., Ing. arch. Ludvík Holub
• Spolupracovník: Lucie Vogelová
• Adresa: Říčany
• Zahájenie projektu: 01/2013
• Dokončenie realizácie: 2017

¹) Spracované z Českej ceny za architektúru

Autor: Martin Čeněk
Foto: Česká cena za architektúru

Tématické odbory

Nové

Dažďová voda - cesta k úspore aj nezávislosti

Zverejnené 14.5. Narastajúce množstvo zastavaných plôch a súčasné hospodárenie roľníkov zhoršuje absorpčnú vlastnosť pôdy na pozemkoch. To niektorí ľudia pokladajú za hlavnú príčinu, prečo veľká časť vody nie je zadržiavaná v krajine a odchádza z miest dažďových… ísť na článok

Súboj: vaňa verzus sprchový kút

Zverejnené 18.5. Čaká vás zariaďovanie nového bytu či domu? Potom ste už možno začali premýšľať o návrhu vysnívanej kúpeľne. Okrem kachličiek, obkladov a tvarov umývadla je potrebné vyriešiť zásadný spor – vaňa alebo sprchový kút? Každý z variantov má svoje výhody… ísť na článok

Ochráňte spodnú stavbu proti nepriaznivým vplyvom

Zverejnené 17.5. Spodná stavba zahŕňa podzemnú časť budovy. Zistite, čo všetko ju bezprostredne ovplyvňuje a ako ju čo najlepšie chrániť. Objavte, ktoré materiály sú najlepšie, použite ich pri stavbe a získajte späť až 100 % ich hodnoty. ísť na článok