Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 28.4.

Dom v mriežke

Zverejnené: 7. 3. 2024

Na okraji Trnavy vyrastá nová obytná štvrť. Štruktúra zástavby plynie od siete radoviek, cez hustú šachovnicu domov, až po rozľahlé krajné pozemky s výhľadmi do prírodného prostredia blízkej rekreačnej zóny. Práve tu sme našli dostatok priestoru pre rozvoj konceptu prízemného domu s extenzívnym presahom bývania do exteriéru.

Foto: Matej Hakár

Už pri prvom pohľade je zrejmé, že elementárne kulisy fasád, ktoré ohraničujú štvorcový pôdorys domu, ukrývajú členitú organickú vnútornú štruktúru. Klasickú schému kompaktného domu, rozšíreného o terasu / terasy nahrádza otvorená obytná krajina s buffer zónami rôznych proporcií. Osnova vzájomne posunutých monolitických stien a zasklenia vytvára kompozíciu, ktorá sa otvára, alebo naopak uzatvára - v reakcii na orientáciu k svetovým stranám, potrebnú mieru súkromia a kontaktu s exteriérom. Horizontálne konštrukcie presahujú obvodový plášť v rozmedzí dvoch až piatich metrov. Vypĺňajú pomyselnú štvorcovú pôdorysnú stopu a rozširujú obytnú plochu domu o “exteriérové izby”. Priestor s možnosťou dodatočného tienenia screenovými roletami vytvára aj v horúcich letných mesiacoch ideálne prostredie pre pobyt. Do hlbokej dispozície vnáša svetlo átrium, ktoré podporuje myšlienku prepojenia bývania z exteriérom, pri zachovaní súkromia voči susedom.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Zámer vytvoriť voľný priestorový rámec je čitateľný pri pohľade na pôdorys. Nerušená pohľadová os plynie celým priestorom od vstupu až do záhrady. Ako príklad poslúži rozsiahla garáž, prepojená prostredníctvom presklenia s exteriérom aj so vstupnou časťou. Poctivá technicistická kvalita priestoru umožnila bezproblémovú adaptáciu jeho časti na domácu posilňovňu. Priestorová variabilita je tomto dome zakódovaná vedome. Pôdorys je vďaka dostatočnej priestorovej rezerve pripravený na budúce zmeny programu a požiadaviek.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Do otvorenej dennej zóny domu prechádzame popri hosťovskom krídle s vlastným zázemím. Solídna materialita technického bloku, s kanelurovaným dreveným obkladom po pravej ruke, pôsobí ako protiklad k otvorenému átriu. Obojstranne presvetlená denná zóna s rozsiahlym presklením smerujúcim na juhozápad - do záhrady, aj do protiľahlého átria, zahŕňa obývaciu izbu, jedáleň a kuchyňu. Posuvné krídla zasklenia stierajú hranicu medzi interiérom a exteriérom. Bývanie sa v letných mesiacoch z veľkej časti presúva do tieneného priestoru terasy.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Dispozičnej schéme zodpovedá konštrukčný systém domu. Monolitické nosné steny dopĺňa dvojica oceľových stĺpov. Exteriérové verandy sú navrhnuté ako subtílne oceľové konštrukcie, ktoré umožňujú nielen zachovať štíhlu proporciu prvkov, ale tiež integrovať tienene a osvetlenie v rovine obkladu. Čistotu riešenia podčiarkujú zapustené rámy zasklenia. V pohľadoch sú viditeľné iba hliníkové profily posuvných krídel. Fasády domu zo strany exteriéru zjednocuje obklad z cementovláknitých dosiek a raster sivej dlažby. Strechu s klasickou skladbou zakončuje vrstva vegetačného substrátu a extenzívna zeleň.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Zdržanlivý princíp stvárnenia interiéru stavia do popredia priestorové kvality domu. Rozsiahle plochy stien, podláh a vstavaného nábytku členíme hrou so štruktúrou materiálov. Hladké plochy striedajú štruktúrované povrchy. Otvorený priestor dotvára len niekoľko nábytkových solitérov - napríklad kuchynský ostrov s vinotékou. Dvere a odkladacie priestory integrujeme do vstavaného nábytku. Prioritou sú - podobne ako v našich predchádzajúcich projektoch - materiály vo svojej prírodnej podobe.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

“Vyčistením" finálnej formy vznikla v Trnave realizácia, ktorá v lokálnom kontexte vyniká nezvyklou strohosťou. Elegancia je ukrytá v priestorovom riešení, ktoré ťaží z veľkorysých vstupných podmienok. Pracujeme s jednoduchou materialitou, nechávame vyznieť samotnú štruktúru priestorov domu a hru svetla na čistých plochách. Podobne dotiahnuté dielo by sa nepodarilo zrealizovať bez vzájomného porozumenia architektov a klienta.

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Autor: Tlačová správa BEEF ARCHITEKTI. LINKA News
Foto: Matej Hakár
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama