Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Dom v tehlovej záhrade

Zverejnené: 17. 3. 2020

Stavba malého domu v Prušánkách sa nachádza na mieste, kde žili autorovi prarodičia a kde sa narodila jeho matka. Dom aj dvor sú poňaté ako jeden celok. Vonkajšia časť vrátane kuchyne je obývacou izbou. Fasáda je zrkadlom dvora s ovocnými stromami. Pôdorys je zredukovaný na to najdôležitejšie – žije sa predsa aj vonku.

Tradičné domy na južnej Morave sa vyznačujú efektívnym urbanizmom. Stavalo sa do tvaru L a domy boli radové. Každý dom tak získal svoj dvor. Toto riešenie bolo skvelé či už ekonomicky, tak sociálne.

Domy sa skladali z troch častí. Na strane otočenej k ulici bývali rodičia s deťmi. Starí rodičia potom žili v zadnej časti smerom do dvora. Zvyšok domu, ktorý bol pokračovaním traktu, slúžil ako hospodárske budovy.

Predná časť domu bola kvalitatívne na vyššej úrovni. Fasáda, ktorá mala vytvárať dobrý dojem navonok, bola farebne omietnutá. V zadnej časti už často omietka nebola použitá, pretože takéto riešenie bolo nákladnejšie. Zadné hospodárske budovy boli bez omietky. Takto vlastne mimovoľne vznikala tehlová "architektúra" vo dvoroch stavieb - príjemná a dlhodobá.

Autor sa rozhodol túto tradíciu rešpektovať a použiť tehly pre novú budovu vo dvore. Novostavba je dlhá a úzka. Slúži ako prirodzený plot k susedom. Urbanistické riešenie je teda veľmi podobné tomu pôvodnému, s jediným rozdielom: nový dom je oddelený od starého. Tým sa dosiahlo rozdelenie starého a nového.

Použitím plochej strechy sa minimalizoval konečný objem stavby, čo pôsobí na malom priestore elegantne. Fasáda domu tak evokuje ďalšiu stenu, ktorá potom definuje tvar dvora a zrkadlí sa v dlažbe. Pôdorys samotného domu je riešený jednoducho a funkčne. Objektu dominuje miestnosť s kuchyňou, veľký stôl a veľké okno do záhrady. Vedľa je spálňa s úzkou kúpeľňou. Cieľom bolo navrhnúť malý dom, ktorý rešpektuje svoje okolie.

Miesto: Prušánky, Česká republika
Autor: Jan Proksa
Úžitková plocha: 55 m2
Zastavaná plocha: 74 m2
Plocha dvora: 201 m2
Projekt: 2012
Realizácia: 2016
www.janproksa.com

Autor: Jan Proksa
Foto: Boys Play Nice
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama