Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 17.5.

DOMY ATREA, komfortné a zdravé bývanie v súlade s prírodou

Zverejnené: 27. 1. 2014

Spoločnosť ATREA s.r.o. je známa hlavne ako popredný český výrobca systémov riadeného vetrania so spätným získavaním tepla. Od svojho vzniku sa intenzívne zaoberá energetickými úsporami, kvalitou vnútorného prostredia budov a vplyvom stavieb na životné prostredie. Ako jedna z prvých firiem v Českej republike sa začala systematicky venovať vývoju, výstavbe, podpore a propagácii konceptu energeticky úsporných budov.

V súčasnej dobe sa spoločnosť zameriava prevažne na individuálne návrhy a realizáciu energeticky úsporných domov. Na jednom konkrétnom prípade, ktorý predstavuje takmer univerzálne riešenie, si ukážeme, že je možné množstvo požiadaviek kladených na moderné bývanie skĺbiť dokopy a takisto na čo sa pri návrhu domu zamerať.

Základné charakteristiky domu

Architektúra domu je vedená snahou o kultivovanú jednoduchosť, praktickosť a variabilitu. Nízka potreba tepla na vykurovanie (14,9 kWh/(m².rok), podľa metodiky TNI 730329) spĺňa požiadavku pre energeticky pasívne domy. Tepelná strata domu je pri vonkajšej teplote –15 °C cca 2 kW a celková ročná potreba tepla na vykurovanie činí cca 2 000 kWh, čo pri inštalácii tepelného čerpadla ATREA TCA 3.1 predstavuje orientačné náklady na vykurovanie okolo 2 000 Kč (cca 73 eur) za rok, (pozn. skutočné náklady na vykurovanie sú závislé na spôsobe užívania domu, konkrétnych klimatických podmienkach a aktuálnych cenách energií). Užívateľský komfort domov ATREA zabezpečuje integrovaný systém riadeného vetrania s rekuperáciou, vykurovaním a chladením a prípravou teplej vody vyvíjaný a vyrábaný rovnako spoločnosťou ATREA.

Jedna zo základných variant fasády s omietkou
Jedna zo základných variant fasády s omietkou

Architektúra a dizajn

Dom má jednoduchý kompaktný tvar a je tu predstavený v dvoch základných variantoch fasády – s omietkou alebo celodreveným obkladom. Fasáda domu s omietkou je navrhnutá s dôrazom na čistý architektonický výraz vychádzajúci z tradičných tvarov domov v Českej republike. Štýlová fasáda so smrekovcovým obkladom odkazuje na základný materiál konštrukcie domu – drevo. Drevená fasáda je trendom pre moderné drevostavby, ktoré svojou konštrukčnou a materiálovou podstatu nechcú skrývať za fasádnu omietku.

Jedna zo základných variant fasády s celodreveným obkladom
Jedna zo základných variant fasády s celodreveným obkladom

Umiestnenie domu

Najvhodnejšie umiestnenie domu vzhľadom ku svetovým stranám predstavuje natočenie fasády s najväčšou plochou okien (tu strana s terasou) priamo na juh. Sú tak optimálne využité solárne zisky a potreba tepla na vykurovanie znížená na minimum. Presah strechy prirodzene tieni okná v letnom období a zabraňuje prehrievaniu interiéru.

Architektúra domu vychádza zo snahy o jemné, univerzálne a farebne neutrálne riešenie, ktoré je vhodné do zmiešanej zástavby obcí. Variant s omietkou je vhodný do obecnej až mestskej radovej zástavby, variant s dreveným obkladom ponúka citlivé riešenie do voľnej zástavby na okraje malých obcí.

Funkčné a dispozičné riešenie domu

Vnútorná dispozícia domu je navrhnutá ako 5 + kk, s vnútornou úžitkovou plochou cca 130 m2. Dom obsahuje 5 dostatočne veľkých obytných miestností, 2 kúpeľne, technické zázemie a šatňu. Plochu cca 40 m2 na povale je možné využiť ako ďalší úložný priestor domu.

Funkčné a dispozičné riešenie domu ATREA je založené na orientácii miestností voči svetovým stranám. Ranné slnko predstavuje kuchyňu, kúpeľne a spálňu. Popoludňajšie potom obývací priestor, pracovňu a detské izby. Technické zázemie a schodisko je vhodne situované pri severnej fasáde domu.

1. NP tvorí spoločenskú časť domu. Obsahuje hlavnú obytnú miestnosť s kuchynským a jedálenským kútom, izbu, kúpeľňu a technické zázemie domu. Variantné riešenie ponúka vytvorenie samostatnej kuchyne a možnosť iného využitia izieb (spálňa, pracovňa, izba pre hostí či bývanie seniora).

2. NP predstavuje časť domu určenú na oddych a zahŕňa 3 izby, kúpeľňu a šatňu. V hale 2. NP je umiestnený prístup do povalového priestoru.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP

Konštrukcia domu

Systém ATREA je certifikovaný stavebný systém optimalizovaný pre výstavbu pasívnych a nízkoenergetických drevostavieb, ktorý zaručuje vynikajúce technické a energetické parametre domov.

Domy ATREA sú navrhované ako skeletové, sendvičové drevostavby s difúzne otvorenou skladbou obvodových konštrukcií. Základ systému tvoria kvalitné prírodné materiály na báze dreva. Drevo je ideálnym konštrukčným materiálom pre stavbu, ľahko sa opracováva, má dobré tepelnoizolačné vlastnosti, jedná sa o obnoviteľnú surovinu s priaznivou bilanciou emisií CO2. Prírodné materiály vytvárajú príjemnú vnútornú mikroklímu, regulujú vlhkosť, nevylučujú škodlivé látky a pozitívne pôsobia na ľudské zmysly a psychiku.

Vnútorný plášť obvodových stien je tvorený drevoštiepkovými doskami OSB (vzduchotesná a parobrzdná rovina) s inštalačnou predstenou zo sadrokartónových, prípadne sadrovláknitých dosiek. Základom vonkajšieho plášťa sú drevovláknité dosky vybavené difúzne priepustnou omietkou, alternatívne prevetrávanou drevenou fasádou. Pre tepelnú izoláciu stien a strešnej konštrukcie je použitá fúkaná celulóza. Súčiniteľ prestupu tepla obvodovej steny U = 0,11 W/(m²K). Okná sú v drevenom profile 92 mm s izolačným trojsklom, súčiniteľ prestupu tepla celého okna je Uw = 0,7 W/m²K.

Skeletová konštrukcia domu
Skeletová konštrukcia domu

Vetranie, vykurovanie (chladenie) a príprava teplej vody

Neoddeliteľnou súčasťou domov ATREA sú variabilné ucelené systémy vetrania, vykurovania (chladenia) a prípravy TÚV vyrábané rovnako spoločnosťou ATREA, ktoré v dome zabezpečujú komfortnú a zdravú vnútornú klímu (teplotnú pohodu, optimálnu vlhkosť a dostatočnú výmenu vzduchu).

Pre vykurovanie domov s veľmi nízkou potrebou tepla je možné voliť medzi teplovzdušným vykurovaním (zlučuje vykurovanie a vetranie s rekuperáciou, prípadne aj chladenie) a klasickou vykurovacou sústavou (oddelený systém vykurovania a vetrania s rekuperáciou), prípadne ich rôznymi kombináciami.

Teplovzdušné vykurovanie a vetranie s rekuperáciou

Pre distribúciu tepla v dome sa využívajú podlahové rozvody pre prívod vetracieho vzduchu. Ako teplonosné médium slúži vzduch, ktorý je po ohriatí v teplovzdušnej vetracej jednotke (napr. ATREA DUPLEX R_3) privádzaný podlahovými vyústkami do jednotlivých miestností. Toto riešenie výhodne a efektívne zlučuje vetranie s rekuperáciou a vykurovanie do jedného systému a umožňuje rovnako chladenie v letnom období.

Schéma teplovzdušného vykurovania a vetrania s rekuperáciou
Schéma teplovzdušného vykurovania a vetrania s rekuperáciou

Oddelený systém vykurovania a vetrania s rekuperáciou

Vetranie objektu je zabezpečené samostatne malou vetracou jednotkou s rekuperáciou (napr. ATREA DUPLEX EC4 alebo ECV4) oddelene od vykurovacej sústavy. Teplo je do jednotlivých miestností dodávané prostredníctvom klasickej teplovodnej vykurovacej sústavy (radiátory, podlahové alebo stenové vykurovanie, podlahové konvektory apod.) alebo elektrickými priamotopmi.

Schéma oddeleného systému vykurovania a vetrania s rekuperáciou
Schéma oddeleného systému vykurovania a vetrania s rekuperáciou

Zdroje tepla

Ako zdroj tepla pre vykurovanie a prípravu TÚV môžeme efektívne využiť úsporné a obnoviteľné zdroje energie s menšími výkonmi, napr. tepelné čerpadlo zem-voda ATREA TCA 3.1 o výkone 3,1 kW alebo vzduch-voda ATREA TCV 4.8, ktoré zabezpečujú ekonomickú, komfortnú a plne automatickú prevádzku a umožňujú aj letné chladenie. Ďalšími najčastejšie využívanými zdrojmi tepla sú krbové kachle s výmenníkom a termické solárne kolektory (pokryjú až 60 % ročnej potreby tepla na TÚV).

K akumulácii tepla slúži integrovaný zásobník ATREA IZT-U. Riešenie dovoľuje efektívne využiť rôzne zdroje tepla aj ich kombinácie a umožňuje jednoduchú výmenu alebo doplnenie ďalšieho zdroja v budúcnosti. Zásobník je vybavený elektrickými vykurovacími špirálami a môže tak samostatne slúžiť ako elektrokotol, prípadne ako záložný zdroj tepla. Zásobník tiež zabezpečuje hygienický prietokový ohrev TÚV.

Riadenie a regulácia

Ovládanie a reguláciu celého systému je možné riešiť v širokej škále možností od jednoduchého analógového ovládania po sofistikované digitálne riadenie, umožňujúce ovládanie systému v manuálnom alebo naprogramovanom režime, využitie širokej škály vstupov a výstupov (čidlá), pripojenie cez webové rozhranie atď.

Pri výbere systému vetrania, vykurovania a voľbe zdrojov tepla by sme, okrem obstarávacích a prevádzkových nákladov, mali ďalej zohľadniť mieru poskytovaného komfortu, spôsob a náročnosť obsluhy (automatická alebo manuálna), možnosti ovládania, regulácie a individuálneho prispôsobenia, náročnosť údržby a životnosť systému aj jeho jednotlivých komponentov.

Pasívne domy v obci Koberovy (ČR)

V obytnom súbore trinástich energeticky pasívnych domov organizujeme prehliadky vzorového domu, poskytujeme individuálne konzultácie a poradenstvo zamerané na nízkoenergetické a pasívne stavby. Organizujeme prednášky a odborné semináre na tému energeticky úspornej výstavby, kvality vnútorného prostredia budov a trvalo udržateľnej výstavby.

Vzorový dom a školiace stredisko v Českom raji
Vzorový dom a školiace stredisko v Českom raji

Vzorový dom a školiace stredisko v Českom raji

Prehliadky a konzultácie

Prehliadky vzorového domu a individuálne konzultácie po predchádzajúcej dohode:

  • T: (+420) 483 317 763
  • M: (+420) 608 644 650
  • E: domy@atrea.cz

Adresa

Vzorový dum ATREA
Koberovy č.p.186, Liberecký kraj
50°37‘13.014“N, 15°13‘47.278“E

Autor: Ing. Petr Dusil
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizované 11.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

reklama