Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Dôvody pre výber vstavaných spotrebičov

Zverejnené: 5. 4. 2020

Moderná kuchyňa patrí zabudovaným spotrebičom, ktoré tie voľne stojace v relatívne krátkom čase úspešne vytlačili na okraj. Prečo sú vstavané tak populárne? Dôvodov je viac a v každej situácii môže rozhodovať iný.

Čistejšie a krajšie

Dôležitým argumentom je čistý dizajn a teda schopnosť nenarušovať vzhľad kuchýň, ktorým vládne minimalizmus. To, že chladnička s mrazničkou za čelným panelom splývajú s okolitými skrinkami, už je úplne automatické. Stále menej nápadné sú ale aj ďalšie spotrebiče. Napríklad varná doska môže byť plne zapustená do pracovnej plochy a dokonale s ňou splývať. Digestor už nemusí byť na stene alebo na strope, ba ani v skrinke či pod ňou. Môže byť súčasťou pracovnej plochy alebo dokonca varnej dosky. Dopyt sa zvyšuje aj po vstavaných práčkach ...

Šikovnejšie a inteligentnejšie

Práve popularita vstavaných zariadení spôsobila, že sa výrobcovia domácich spotrebičov zamerali práve na tento sortiment a voľne stojaci pomocníci zostali tak trochu bokom. Dôsledkom je, že niektoré vstavané modely tie voľne stojace predbehli. Je to zjavné napríklad u rúr alebo varných dosiek, kde v ponuke funkcií, komfortu ovládania alebo dizajnu vstavané kusy nemajú v sortimente voľne stojacich kusov v podstate konkurenciu. Na druhú stranu - vstavaná práčka má ešte čo doháňať.

Jednoduchšie na údržbu

Nenáročnosť na údržbu je veľkou výhodou vstavaných spotrebičov a nemyslí sa tým, že u umývačky alebo chladničky, ktorá je ukrytá za nábytkovými dvierkami odpadá potreba omývania čelnej plochy. Vstavané spotrebiče vás zbavujú iných nepríjemných činností - za nimi, ani pod nimi sa nedrží neporiadok, nie je potrebné vymetať omrvinky či prach. Varnú dosku, ktorá býva najčastejšie sklokeramická, vyčistíte bez väčšej námahy a to bez ohľadu na to, že vám na ňu vytieklo mlieko.

Viac pohodlia

O komforte pri používaní kuchyne rozhoduje aj to, ako často ohýbate chrbát alebo koľko nachodíte krokov. A v čom je vstavba v tomto ohľade výhodnejšia? Napríklad rúru, mikrovlnku alebo kávovar, to všetko možno umiestniť do vyššej úrovne. Manipulácia s plechmi, taniermi s pokrmami alebo šálkami s kávou bude jednoduchšia, než keď bude rúra stáť pri zemi a kávovar na linke. Aj umývačka môže byť trochu vyššie. Prečo sa k spodnému košu skláňať tak nízko k zemi?

Viac štýlu

Pre architektov a dizajnérov je vstavba hotovým požehnaním. Pri navrhovaní kuchyne so sebou totiž nesie menej obmedzení (kam spadajú najmä prívod elektriny, plynu, vody). Ďalej je tu možnosť zaobstarať výrobky jednotného dizajnu. Hoci sa môže zdať, že vstavané spotrebiče z väčšej časti schované v útrobách linky nemusia byť krásne, nie je tomu tak. Čelné plochy rúr, mikrovlniek, kávovarov či varné dosky dokážu moderný priestor ozdobiť či ozvláštniť, ba čo viac, môžu byť až umeleckým dielom. Na ich dizajne sa často podieľajú dizajnéri zvučných mien.

Zabudovaný spotrebič šetrí miesto

Zabudovanie je hudbou budúcnosti aj z toho dôvodu, že potrebuje menej miesta ako voľne stojace spotrebiče. Pokiaľ máte kuchyňu menších rozmerov, kde bojujete o každý centimeter, pravdepodobne stavíte práve na toto riešenie. Záleží však, ako dlho v malom byte hodláte zostať. Do nájomného bytu, kde spotrebiče nie sú súčasťou vybavenia, sa predsa len oplatia skôr voľne stojace typy, ktorých premiestnenie a schopnosť adaptovať sa na takmer akýkoľvek priestor je predsa len lepšia, aj keď výsledok asi nebude prehliadkou moderného dizajnu.

Jednoduchá inštalácia

Voľne stojaci spotrebič stačí priviezť, umiestniť a zapojiť. U vstavaného typu je to síce o niečo zložitejšie - úlohu hrajú milimetre, ale nejedná sa o žiadny zložitý proces. Inštaláciu, ale napríklad aj výmenu starého alebo pokazeného prístroja za nový zvládne aj zručnejší domáci majster. A táto "námaha" je mnohonásobne vyvážená všetkými výhodami, ktoré vstavané spotrebiče ponúkajú. Ešte k inštalácii: K napojeniu na vodu, elektrinu a plyn by ste mali určite prizvať odborníka a to bez ohľadu, či ide o vstavbu alebo nie.

Súvisiace články:

Autor: Kateřina Nová
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama