Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Drevené zastrešenie a renovácia terasy svojpomocne

Zverejnené: 23. 7. 2020

Tento rok sme sa rozhodli pre zastrešenie a renováciu terasy s rozlohou 25 m². Terasu obklopujú vzrastlé brezy, ktoré síce počas horúcich dní výborne tienia, ale počas dažďa a veterného počasia zanechávajú po sebe výrazný neporiadok. To bol aj jeden z dôvodov, prečo sme sa rozhodli terasu prekryť. Ďalším bolo vytvorenie doplnkového priestoru, akési predĺženie interiéru a výrazne komfortnejší a útulnejší pobyt v takto krytom priestore. Súčasťou prekrytia a zastrešenia bola aj pokládka novej podlahy, takže vznikol takmer úplne nový priestor. Pozrite sa spoločne s nami na postup realizácie prekrytia a rekonštrukcie terasy.

V súčasnosti sú na trhu rôzne materiály, z ktorých sa dá terasa zhotoviť, my sme sa však rozhodli pre drevo. Jednak preto, že drevo má svoje čaro, určitého ducha, ale takisto preto, že s drevom sa dá pracovať pri určitej zručnosti aj svojpomocne. Mnohí stavebníci však váhajú s použitím dreva pri moderne poňatých stavbách, pretože drevo sa im zdá byť príliš rustikálne. Záleží však na tvare materiálu, na tom, či použijeme dekoratívne vykrojenia (rôzne cifry) a takisto aj na povrchovej úprave. Drevo je však možné použiť v akejkoľvek stavbe, len to treba správne poňať: k rustikálnej stavbe rustikálne, k minimalistickej minimalisticky atď.

Pôvodný stav terasy. Terasa je síce priestranná,obklopená vzrastlými brezami, ktoré v lete príjemne tienia,ale počas daždivých či veterných dní zanechávajú po sebe opadané listy neporiadok.
Pôvodný stav terasy. Terasa je síce priestranná,obklopená vzrastlými brezami, ktoré v lete príjemne tienia,ale počas daždivých či veterných dní zanechávajú po sebe opadané listy neporiadok.

Aký materiál sme potrebovali

Na zastrešenie sme zvolili smrekové hranoly s označením KVH. Takéto smrekové hranoly v sebe nesú viacero výhod oproti bežným. Sú vyrobené z výberového smrekového dreva, ktoré je strojovo a ručne triedené. Hranoly sa navzájom lepia pomocou klinového spoja. Po vysušení drevo obsahuje vlhkosť okolo 17%, čo zaručuje že sa nekrúti, nerobí trhliny, nezačne tiecť živica a je odolné voči drevokazným hubám či hmyzu.

KVH profil
KVH profil

Pod stojky sme použili kotviacu pätku U s prelisom bez roxora 120x120mm. S prelisom preto, aby drevená stojka nemala priamy kontakt so zemou. Stojky majú rozmer 120x120 mm, hranoly 120x120 mm a krokvy 100x100 mm. Na bočné steny sme použili tatranský profil 14 mm.

Ako strešnú krytinu sme použili komôrkový polykarbonát (lexan), kvôli zachovaniu svetelných podmienok v priľahlej kuchyni. S týmto materiálom nesmie byť sklon strechy menší ako 7 stupňov. Rozmery dosiek lexanu upravujeme buď priamočiarou alebo ručnou kotúčovou pílou. Reznú stranu je potom najlepšie vyfúkať kompresorom. Na čistenie nepoužívajte riedidlo ani benzín, len čistú prípadne mydlovú vodu . Prítlačné profily majú mať vzdialenosť vrutov max 40 cm. Na vrch krokví sme nalepili samolepiacu penovú pásku, ktorá je dôležitá kvôli tomu, že umožní tepelnú dilatáciu plastových dosiek, oddelí dosku od náterov konštrukcie a zaistí tiché uloženie dosiek (ak zájde slnko a doska na streche chladne, tak dilatačné pohyby dosky pri jej zmršťovaní vyvolávajú bez tohto gumeného uloženia nepríjemné a rušivé zvukové efekty podobné praskaniu). Na vrchnú časť lexanu treba nalepiť nepriepustnú pásku a na spodnú časť paropriepustnú pásku.

.

Maximálna krokvová vzdialenosť osí je 1070 mm. Medzi dvomi časťami lexanu musí byť dilatačná medzera 20 mm.

Na prítlačnom profile poslednú dierku nešróbujeme. Lišta musí byť voľná, aby sme na koniec lexanu (kde je paropriepustná páska) mohli nasadiť hliníkový profil s okapnicou. Potom môžeme zaskrutkovať aj poslednú skrutku a na koniec prítlačného profilu nasadíme plastovú krytku. V našom prípade sme nemuseli medzeru medzi domom a konštrukciou prekryť klampiarskym plechom, pretože už samotný balkón ho mal. Len sme presilikónovali kontakt medzi domom a lexanom.

Finálny vzhľad terasy
Finálny vzhľad terasy

Kompletný postup krok po kroku si môžete pozrieť v nasledujúcom videu:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív autora
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama