Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.4.

Drevodom medzi vinicami a marhuľovými sadmi. Modré hory

Zverejnené: 1. 3. 2024

Trojčlenná rodina s dvoma psami si pre svoj dom vybrala pozemok na okraji jedného zo sídiel, ktoré tvoria Zväzok obcí Modré hory. Okolitú juhomoravskú krajinu, ktorá je rodiskom investorov, charakterizuje jemne zvlnený terén s množstvom malých dediniek a vinohradov. Pozemok s výmerou takmer štyritisíc metrov štvorcových stojí na mieste s panoramatickými výhľadmi do viníc a marhuľových sadov.

Foto: BoysPlayNice

Racionálna drevostavba ťaží zo súkromia lokality na hranici existujúcej zástavby rodinných domov. “Chceli sme, aby zeleň zvonku prestúpila dovnútra do domu, čo sa podarilo vďaka preskleným stenám a átriám, ktoré cez terasy prepájajú vnútorný priestor so záhradou. V jednom z átrií sme nechali zasadiť strom, ktorý pri slnečnom svite vytvára zaujímavú hru svetla a tieňa a zároveň tvorí určitú clonu obývacej miestnosti od exteriéru,“ hovorí Michal Kotlas.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Hlavný vstup k domu je otvorený, bez oplotenia. Vydláždenú plochu predpolia oddeľujú od okolia betónové steny s priehľadmi do súkromnej časti záhrady. K začleneniu prízemnej drevostavby do panorámy okolitej krajiny prispieva zvolená materiálová skladba a plochá strecha s extenzívnou zeleňou. Všetky obytné miestnosti domu rozširujú terasy, kryté presahom strechy. Do priestoru pred obývacou izbou umiestnili architekti kúpacie jazierko, ktoré rovnako ako vegetačná strecha zamedzuje prehrievaniu povrchov počas letných dní. Terasy na opačnej strane domu sprístupňuje malý zapustený bazén s vonkajšou sprchou. Záhradu ukončuje objekt pre ubytovanie hostí, so zodpovedajúcim zázemím.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

K prepojeniu bývania so záhradou prispieva zasklenie so skrytými rámami, využívajúce celú výšku priestoru. Dvojicu miestností, ktoré slúžia ako pracovne, prepája malé átrium s posedením. Výrez v hlbokej dispozícii domu vedie denné svetlo do chodby pri izbách a kúpeľniach.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Hlavný obytný priestor s veľkou kuchyňou, jedálňou a posedením smeruje k panoramatickým výhľadom do vinohradníckej krajiny. Efekt prepojenia priestoru s exteriérom umocňujú drevené akustické panely, ”prechádzajúce” cez bezrámové zasklenie do podhľadu strechy.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Nevyhnutnú súčasť domu tvorí technická miestnosť so zázemím pre technológie, práčku a sušičku, spolu s pracovnou doskou na skladanie bielizne. V miestnosti sa nachádza aj zvýšený sprchovací kút pre psy, vrátane špeciálnej sprchy s kefou na psiu srsť.

Vetranie nízkoenergetickej drevostavby zabezpečuje rekuperačná jednotka s možnosťou úpravy vlhkosti. Ako zdroj tepla pre podlahové kúrenie a ohrev vody slúži vnútorné tepelné čerpadlo typu vzduch/voda. Na streche sú umiestnené fotovoltické panely.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Materiály:

základy - monolitické betónové základové pasy s doskou, doplnené o hlbinné pilóty
obvodové steny - masívne drevené CLT panely, ponechané v časti interiéru ako pohľadové
zateplenie konštrukcie - kombinácia minerálnej vlny a drevovláknitej izolácie
stropy (vrátane presahov nad terasami) - drevená konštrukcia obložená drevenými akustickými panelmi
fasáda - kombinácia monolitických betónových stien a drevených smrekovcových hranolov s prevetrávanou medzerou
strecha - plochá s extenzívnou zeleňou
atiky - obklad fasádnymi doskami z korténového plechu
okná - bezrámové s izolažným trojsklom

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Zdroj:
https://www.archinfo.sk/diela/rodinny-dom/drevodom-modre-hory-cr.html

Autor: Prodesi/Domesi. Podklady: LINKA
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama