Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Drevostavby na mieru od spoločnosti PENATUS s. r. o.

Zverejnené: 12. 11. 2008

Obdobou systému „two by four“ je fošňový konštrukčný systém, ktorým sa v Čechách stavalo už v 19. storočí. Na túto tradíciu nadväzuje spoločnosť PENATUS s. r. o., ktorá stavia moderné ekologické drevené domy práve systémom „two by four“.

PENATUS s.r.o.

Spoločnosť PENATUS sa zaoberá návrhom a výstavbou drevených domov konštrukčným systémom "two by four". Vznikla v roku 1995 a ihneď rok po jej založení začala realizovať veľký developerský projekt v Zlatníkoch, kde vzniklo v prvej fáze jedenásť rodinných domov, drevostavieb, postavených systémom "two by four". Už v roku 1996 bol kladený veľký dôraz na tepelnú izoláciu. Tepelnotechnické vlastnosti týchto domov zodpovedajú aj súčasným sprísneným normám a požiadavkám na tepelnú ochranu budov, v dnešnej dobe to zodpovedá kategórii tepelne úsporných domov. V čase realizácie boli domy šetriace energiu na vykurovanie a prípravu TUV v ČR nezvyčajné1.

S ohľadom na ekológiu aj ekonomiku

Stavby sú prevažne stavané z ekologických materiálov, často sa v nich uplatňujú prvky tzv. baubiologie² a vždy sú riešené ako energeticky úsporné. Aj keď ide o nadštandardné domy, ich cena je zrovnateľná s cenou bežne stavaných domov, a navyše so zárukou až 10 rokov. V súčasnej dobe spoločnosť pripravuje projekt troch obytných domov, energeticky pasívnych, s päťdesiatimi bytovými jednotkami, postavených systémom "two by four". Projekt zatiaľ nemá v Českej republike obdobu.

Systém "two by four"

Systém "two by four" je svetovo najrozšírenejší spôsob výstavby drevostavieb. V Severnej Amerike a Austrálii, Škandinávii a v menšej miere v Anglicku a západnej Európe už boli týmto spôsobom postavené milióny domov. Tento systém bol spoločnosťou PENATUS mierne upravený na podmienky Českej republiky tak, aby zodpovedal platným českým stavebným normám. Systém v sebe zahŕňa konštrukciu podlahy, obvodovej steny, priečky, stropnej konštrukcie a konštrukcie krovu.

Všetko je z jedného stavebného prvku

Drevené fošne jednej hrúbky, niekoľkých šírok a potrebných dĺžok. Všetky stavebné dielce unesú jeden alebo dvaja ľudia. Tento ucelený stavebný systém nemá takmer žiadne obmedzenia a dokáže vyhovieť všetkým konštrukčným požiadavkám, vrátane vysokých nárokov na tepelnú izoláciu obvodových plášťov. Pomocou systému "two by four" je možné postaviť rodinný aj bytový dom. Stavba je realizovaná priamo na mieste stavby z dopraveného reziva, nie je obmedzená ročným obdobím a nie je potrebná prítomnosť žeriavu k montáži konštrukcie. Niektoré stavby boli zhotovené v prudkých svahoch, iné v povodňových oblastiach a vždy bez použitia ťažkej techniky.

Rýchla výstavba aj bývanie

Jednoduchosť systému ponúka kratšie termíny výstavby ako je bežné u ostatných spôsobov stavania. Drevenú konštrukciu rodinného domu zvládne partia tesárov dostať v priebehu 14 dní pod strechu. Do ôsmich týždňov je hotová hrubá stavba až po sadrokartóny a rýchlosť dokončenia interiéru závisí na vybraných materiáloch.

Značná variabilita

Veľkou výhodou systému je, že tesári môžu veľmi dobre reagovať na odchýlky a miestne podmienky stavby. Pri rekonštrukcii môžu nadviazať napríklad na stávajúce konštrukcie. PENATUS používa výhradne priemyselne sušené rezivo, ktoré je jednak ľahšie a jednak zaručuje minimálne zosychanie stavby v prvom roku stavby. Priemyselné sušenie dreva v sušičke navyše dezinfikuje drevo od možných zárodkov škodcov a húb. Takto ošetrené drevo zaručuje stavbám dlhú životnosť. Ako tepelná izolácia sa zvyčajne používa čadičová vata, no v blízkej budúcnosti spoločnosť zvažuje použitie ovčej vlny alebo drevovláknitých dosiek.

Voliteľná miera energetickej náročnosti

PENATUS ponúka tri základné typy hrúbok izolácií obvodovej steny domov – najmenšia hrúbka izolácie je 22 cm, čo odpovedá úspornému domu, v štandarde je väčšina aplikácií s hrúbkou izolácie 26 cm, čo odpovedá nízkoenergetickému konceptu domu. U energeticky pasívnych domov je vrstva izolácie 40–50 cm hrubá. Domy sú väčšinou vykurované centrálnym vykurovaním s elektrokotlom alebo v prípade NED a EPD teplovzdušným vykurovaním s rekuperáciou tepla. Stále častejšie je zapojenie solárnych panelov do vykurovacieho systému, naopak tepelné čerpadlá nie sú vzhľadom k malej spotrebe tepla efektívne.

Založenie stavby aj na pätkách

Ako základová konštrukcia je najčastejšie betónová doska s liatymi pásmi. Čoraz častejšie je však založenie na základových pásoch, poprípade na pätkách alebo pilotoch. Výhodou týchto riešení je rýchlosť výstavby, úspora materiálu a hlavne možnosť kontroly domu aj zospodu v priebehu života stavby. Základy si pripraví klient, alebo sú súčasťou dodávky celej stavby.

Výhody drevostavieb

Čo získa obyvateľ domu od PENATUSu v porovnaní s murovanou stavbou? Hlavne energeticky úspornú stavbu, lepšiu mikroklímu v obytnom priestore, rýchlejšie bývanie, možnosť užívania domu okamžite po jeho dokončení, viac úžitkovej plochy vzhľadom k zastavanej ploche. Pokiaľ sa murovaná stavba tepelne zaizoluje pre získanie porovnateľných izolačných schopností steny akú má stena drevostavby, vznikne tak masívna stena o hrúbke 50–75 cm.

Vlastní aj externí projektanti

Spoločnosť PENATUS má vlastné projekčné oddelenie, ktoré pripravuje predovšetkým montážnu dokumentáciu, v ktorej sa rieši statika stavby, konštrukčné detaily z hľadiska ich dlhodobej funkcie, eliminácia tepelných mostov, náväznosti inštalácií a ďalšie drobnosti. Ďalej spolupracuje s niekoľkými architektmi, ktorí poznajú drevostavby a systém "two by four", pretože všetky postavené domy sú individuálnou zákazkou. Na želanie zákazníka spoločnosť zaistí riešenie financovania kúpi pozemku aj stavby alebo inžiniering (vybavenie potrebných povolení a súhlasov).

Výstavba troch bytových domov

Projekt bytových domov v pasívnom štandarde v systému "two by four" nemá zatiaľ v Českej republike obdoby. Na projekte so spoločnosťou PENATUS spolupracujú technické vysoké školy, výskumné ústavy a poprední výrobcovia stavebných materiálov a technológií. Na stavbu domov budú použité certifikované materiály a overené skladby konštrukcií. V prvej fáze je v Čerčanoch plánovaná výstavba troch trojpodlažných domov s obytným podkrovím. Všetky byty budú vybavené teplovzdušným vykurovaním. Spotreba energie na vykurovanie na 1 m² úžitkovej plochy za rok bude do 15 kWh, čo je približne 1/10 spotreby tepla bežného murovaného domu. Vykurovanie domov je zaistené solárnymi kolektormi, ktoré budú podporovať plynové kotle.

V suteréne domu bude kryté garážové státie, počítané je pre každý byt minimálne jedno. Vstup aj garážové státie budú bezbariérové. Aj keď sú objekty trojpodlažné, budú k dispozícii výťahy. Drevostavby môžu mať povrchovú úpravu v podobe dreveného obkladu alebo naopak vo výslednom efekte nemusí byť drevo priznané a objekt môže mať omietku. V prípade projektu troch bytových domov bude plášť domov v kombinácii dreva a omietky.

Spoločnosť PENATUS uvádza, pre odborníkov známu skutočnosť, že požiarna odolnosť drevených konštrukcií je ďaleko vyššia ako u železobetónovej konštrukcie. V niektorých krajinách napríklad chránia oceľové konštrukcie obkladom z dreva pre oddialenie mäknutie ocele pri požiari. Vo Veľkej Británii bola vykonaná overovacia skúška odolnosti dreveného bytového domu proti požiaru a explózii. Výsledky boli lepšie, ako sa očakávalo. Odolnosť drevostavieb v systéme two by four proti zemetraseniu je využívaná napr. v Japonsku, čo viedlo k vytlačeniu tradičných stavebných systémov.

Cena bytov je porovnateľná s bežným murovaným bytom a ako bonus obyvatelia získajú všetky prednosti úsporného dreveného domu. Veľkosť bytov je od 70 do 130 m².

Spoločnosť PENATUS má pre svoje stavby vlastných remeselníkov a odborníkov, čo je zárukou odborne odvedenej práce. Tento prístup sa odráža vo vysokej kvalite stavaných objektov.

Projekt krátko pred vydaním územného rozhodnutia

Stavba prvého bytového domu začala v roku 2007 s dokončením prvých bytov do konca roku. Lokalita výstavby je v Čerčanoch neďaleko železničnej stanice, kde sa v súčasnej dobe dokončuje železničný koridor, ktorý zlepší dostupnosť do Prahy a zrýchli prepojenie s ostatnými regióny.

Vzhľadom k výnimočnosti projektu, konštrukcii domov, tepelnoizolačných parametrov a cene bytov sledovala redakcia časopisu celý priebeh výstavby a čitateľom podávala priebežne informácie.

Riaditeľ spoločnosti PENATUS, Ing. Martin Růžička, publikoval knihu pod názvom „Stavíme dům ze dřeva“, ktorá vyšla vo vydavateľstve GRADA. V knihe sa podrobnejšie popisuje systém "two by four". V súčasnej dobe sa chystá dotlač knihy. V pláne je pokračovanie druhým, viac technicky zameraným dielom.

1 Pracovníci plynární sa na základe nízkej spotreby plynu v realizovaných stavbách sami prišli presvedčiť, že nízka spotreba plynu je skutočne na základe nadštandardnej tepelnej izolácie a nie na základe neoprávneného odberu plynu, ako sa zo začiatku domnievali.

2 Baubiologie (stavebná biológia) sa zaoberá celkovým pohľadom na ucelený vzťah medzi človekom a jeho obydlím. Má interdisciplinárny charakter, do ktorého sa premieta celý rad rôznych špecializácií ako je napr. architektúra, ekológia, psychológia a sociológia.

Autor: Miloš Komňacký, DiS, Jan Kuchař
Foto: Archiv firmy PENATUS s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama