Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 22.5.

Dvadsiaty tretí ročník Študentskej súťaže Xella ovládli študenti bratislavskej architektúry

Zverejnené: 30. 8. 2018

Zadanie súťaže sa venovalo Banskej Štiavnici, mestu, ktorého mimoriadny historický a architektonický význam potvrdzuje aj zápis do zoznamu UNESCO. Študenti spracovávali návrhy multifunkčného bloku Kerling, ktorý by sa stal pomyselnou bránou do mesta a zároveň zaplnil jednu z prázdnych parciel v blízkosti historického centra. Odborná porota, zložená z renomovaných architektov, zo 42 návrhov vybrala troch víťazov. Všetci sú z ateliéru Ľubomíra Závodného na Fakulte architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Víťazom sa stala Monika Lešková, druhá bola práca Adriany Kleinovej a tretiu pozíciu obsadil Martin Brigant.

Soutěžní návrh Bc. Moniky Lešková, FA STU Bratislava

Banská Štiavnica má vďaka svojim historickým, technickým aj prírodným pamiatkam svojho „genia loci“, ktorý láka turistov aj alternatívne zmýšľajúcich mladých ľudí. Prichádzajú do mesta za zážitkami, ale tiež na určitý čas žiť alebo pracovať. Tento fenomén sa v dobrom slova zmysle podpísal aj na atmosfére mesta – žije príjemným tempom kaviarní, láka obchodmi s regionálnymi produktmi a kultúrou. Rovnako ako iné mestá postsocialistickej éry má však po urbanistickej stránke svoje nedostatky a reziduá minulého nešetrného prístupu ku kultúrnemu dedičstvu.

Jedným z takých miest je práve parcela vybraná pre zadanie súťaže, ktorá vznikla zbúraním predchádzajúcej mestskej zástavby. V súčasnosti je miesto limitované tiež svojim existujúcim okolím – historickou budovou továrne na spracovanie tabaku a susedným hotelom, ktorý vo svojom architektonickom poňatí nesie znaky architektúry 90. rokov.„ Zadanie je tento rok určitým spôsobom veľmi zložité a obsiahle. Vďaka tomu, že je to zaujímavá lokalita a kúzelné miesto, sa nám však zišlo opäť viac než 40 návrhov. Myslím, že záujem študentov podporuje aj to, že porotu tvoria známe mená a tiež, že súťažiacim nechávame voľné pole kreativity. Aj keď súťaž sponzorujeme my, ako výrobca stavebného materiálu, študenti nie sú limitovaní jeho použitím,” uvádza Peter Markovič, generálny riaditeľ spoločnosti Xella CZ a Xella Slovensko.

Zadanie pripravila doc. Ing. arch. Ľubica Selcová, PhD., ktorá je odborným garantom súťaže, priamo so zástupcom vlastníka parcely spoločnosti Across Ing. Alešom Guldanom a mestským architektom Ing. arch. Jakubom Melicherčíkom. Študenti dostali za úlohu vytvoriť multifunkčný objekt, ktorého názov Kerling symbolizuje aj jeho funkciu. Je odvodený od mena neďalekého vrchu, ktorý je križovatkou mnohých turistických trás. Funkcia objektov bola zadaná voľne – študenti ich mohli poňať ako miesto pre služby, obchod aj kultúru a vzdelávanie, ale tiež coworking či komunitné bývanie. Cieľom bolo spojiť ciele a záujmy turistov, miestnych obyvateľov a urobiť centrum čo najprístupnejšie pre život.

Súťažný návrh Bc. Moniky Leškovej, FA STU Bratislava
Súťažný návrh Bc. Moniky Leškovej, FA STU Bratislava

Všetky tri tituly zostali v Bratislave

Medzi pravidelných účastníkov poroty dlhé roky patril Ing. arch. Ľubomír Závodný, tento rok sa tejto čestnej funkcie vzdal – množstvo študentov jeho ateliéru sa totiž uchádzalo o víťazstvo. Venoval sa im pri príprave návrhov a výsledok mu jeho prácu zúročil – všetci traja víťazi vzišli z jeho ateliéru.

Pretože dlhé roky bývam členom medzinárodnej poroty Xella, bolo mi úprimne ľúto, že nemôžem byť s touto veselou skupinou porotcov z Čiech a Slovenska. O to viac som sa snažil inšpirovať a povzbudzovať študentov u nás na fakulte, aby pracovali s nadšením. A oni to tak skutočne robili a bavili ich naše rozhovory a konzultácie. A dokonca všetci do jedného svoje práce odovzdali. Preto naozaj poteší, keď prvý traja sú tí moji,” uviedol k výsledkom svojich študentov Ľubomír Závodný.

Súťažný návrh Bc. Adriany Kleinové, FA STU Bratislava
Súťažný návrh Bc. Adriany Kleinové, FA STU Bratislava

Realistické práce tento rok od novej generácie

Zložitosť zadania viedla študentov v súťažných návrhoch hlavne k určitej snahe po funkčnom, otvorenom riešení a kreativita bola vo väčšine prípadov skôr usmernená. „Oceňujem množstvo aj kvalitu návrhov, ktoré sme mali možnosť posúdiť. Potom hlavne vysokú mieru ich profesionality a realistickosti, ” pochválila kvalitu prác Ing. arch. Eva Eichlerová, predsedkyňa poroty.

Študentské návrhy sú prínosné aj pre nás. Sú námetom pre budúcu koncepciu a ponúkajú nám rôzne pohľady na túto lokalitu. Sú pre nás akýmsi vodítkom aj pre ďalšie smerovanie regulatívov mesta,” uviedol k výsledkom súťaže hlavný architekt Banskej Štiavnice Jakub Melicharčík.

Súťaž sa skutočne stáva vstupenkou k budúcemu úspešnému profesijnému uplatneniu a bývalí účastníci súťaže sa už niekoľkokrát objavili medzi porotcami. Tento rok to bol napríklad Peter Richtárik, ktorý súťaž vníma ako dôležitú súčasť svojej profesijnej prípravy: „Pre študentov architektúry je prínosom, pokiaľ si môžu vyskúšať spracovať zadanie bez vplyvu investora. Bolo pekné si tu zopakovať tú atmosféru študentských čias, kedy sme mohli spracovávať celkom voľne podobné návrhy. Úspech v súťaži je potom niečím, čo v konkurencii ostatných jasne odlíši,” uviedol ku svojej porotcovskej úlohe.

Súťaž pravidelne strieda české a slovenské miesta zadania. Zatiaľ vyhlasovateľ neuviedol konkrétne podrobnosti, ale predpokladá sa, že budúci ročník by sa mal venovať lokalite v Prahe.

Mená víťazov

  • 1 miesto: Bc. Monika Lešková, FA STU Bratislava, vedúci práce: Ing. arch. Ľubomír Závodný
  • 2 miesto: Bc. Adriana Kleinová, FA STU Bratislava, vedúci práce: Ing. arch. Ľubomír Závodný
  • 3 miesto: Bc. Martin Brigant, FA STU Bratislava, vedúci práce: Ing. arch. Ľubomír Závodný
Súťažný návrh Bc. Martina Briganta, FA STU Bratislava
Súťažný návrh Bc. Martina Briganta, FA STU Bratislava

Odmeny

  • Aleksandra Kepka, študent ERASMU FA STU Bratislava, Vedúci práce: Ing. arch. Stanislav Majcher
  • Jarmila Fučíková, Hana Slouková, FA VUT Brno, Vedúci práce: doc. Ing. arch. Gabriel Kopáčik, Dr.
  • Bc. Tomáš Luškanič, FA STU Bratislava, Konzultujúci pedagóg: Ing. arch. Branislav Puškár, PhD.

Zoznam členov poroty

  • Eva Eichlerová (CZ)
  • Ivan Kubík (SK)
  • Lubomír Králik (SK)
  • Jakub Melicherčík (SK-Banská Štiavnica)
  • Peter Moravčík (SK)
  • Imrich Pleidel (SK)
  • Peter Richtárik (SK)
  • Ján Stempel (CZ)

Tajomníci: doc. Ing. arch. Ľubica Selcová, PhD. (SK), zároveň odborný garant súťaže a autor zadania, Ing. arch. Aleš Vaněk, M. Eng. (CZ).

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív autorov

Tagy

reklama

Nové

Tienenie ako dizajnový doplnok aj riešenie prehrievania budov či znižovanie emisii CO2

Tienenie ako dizajnový doplnok aj riešenie prehrievania budov či znižovanie emisii CO2

Zverejnené 21.5. Tepelný komfort a vhodné svetelné podmienky v komerčných aj rezidenčných budovách sú dôležité po celý rok. Kvôli klimatickým zmenám spôsobujúcim vyššie teploty či dlhšie a intenzívnejšie vlny horúčav budú v nasledujúcich desaťročiach značne narastať… ísť na článok

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

reklama