Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Dvanásť rokov skúseností s bývaním v dome zo systému VELOX

Zverejnené: 26. 9. 2020

Majiteľ nízkoenergetického rodinného domu v okrese Chrudim (ČR, Pardubický kraj) pri Železných horách sa s nami podelil o skúsenosti, ktoré získal v priebehu výstavby domu systémom VELOX a predovšetkým v priebehu dvanástich rokov bývania v ňom. Pri rozhovore sa nám podarilo získať cenné informácie, ktoré vám budú nápomocné, pokiaľ váhate, či je tento stavebný systém pre vás ten pravý.

Dom vyzerá po dvanástich rokoch ako nový. Že nejde o novostavbu prezrádza len okolitá zeleň

Hneď na úvod si povedzme, akými parametrami by sa mal investor v prípade voľby stavebného materiálu riadiť: sú to najmä cena suroviny a práce, ktorá úzko súvisí aj s dĺžkou výstavby a pôvodom materiálu. V neposlednom rade potom hrá úlohu aj očakávaná životnosť stavby. Ak hovoríme o systéme strateného debnenia VELOX tvoreného štiepkocementovými doskami, na ktorých montáž sa v Čechách špecializuje spoločnosť Hoffmann, vychádza vo všetkých spomínaných sférach veľmi zaujímavo. Na základe údajov a oznámení, ktoré nám poskytol majiteľ domu, si hneď povieme prečo.

Jedna z mála úprav, ktoré na dome prebehli, spočívala v zasklení vonkajšieho posedenia
Jedna z mála úprav, ktoré na dome prebehli, spočívala v zasklení vonkajšieho posedenia

Rýchlosť a pružnosť výstavby

Táto stavebná metóda, o ktorej je reč a ktorá je v Európe využívaná už od roku 1956, umožňuje staviteľom vybudovať monolitickú hrubú stavbu počas maximálne dvoch až štyroch týždňov podľa veľkosti rodinného domu a tiež podľa toho, či ide o prízemný alebo poschodový dom. V porovnaní s klasickým jednovrstvovým murovaním ide teda o veľmi rýchly proces. Systém pozostáva z vopred pripraveného nosného zvislého aj vodorovného debnenia zo štiepkocementových dosiek, do ktorého je vlievaná betónová zmes predpísanej kvality. Celý postup nám majiteľ domu na Železnohorsku okomentoval takto: „Pamätám si to celkom presne. Po dokončení základovej dosky nastúpila na rad hrubá stavba zo systému VELOX. Trvala rovných 12 dní a pracovali na nej len traja ľudia. Bola postavená veľmi rýchlo. Realizácia strechy trvala 3 týždne. Skúsenosť mi velí odporučiť vašim čitateľom, aby volili takú strechársku firmu, ktorá disponuje dobrými referenciami. Je tiež potrebné myslieť aj na to, že je občas potrebné strechu tiež opraviť. Nám minuloročný víchor odniesol cca 6 škridiel, susedom bohužiaľ o niečo viac."

Dom bol zastrešený kvalitnou glazovanou pálenou krytinou Tondach, ktorá spĺňa všetky nároky
majiteľov na estetiku a kvalitu
Dom bol zastrešený kvalitnou glazovanou pálenou krytinou Tondach, ktorá spĺňa všetky nároky majiteľov na estetiku a kvalitu

Prírodný pôvod aj vynikajúce technické vlastnosti

VELOX dosky, ktoré tvoria debnenie, sú prírodným materiálom. Ide o stavebný systém, ktoré vznikol už pred viac ako päťdesiatimi rokmi v Rakúsku z rýdzo praktického dôvodu - využitie zvyškového dreva. Dlhé roky vyvíjaná a patentovaná receptúra využíva dodnes len tieto suroviny: drevo a cement. Výroba ani pôvod materiálu tak nezaťažujú životné prostredie.

Konštrukcia popisovanej stavby v okrese Chrudim pozostáva zo spomínaného debnenia vyplneného betónom, vybavená je na to izolačnou vrstvou tvorenou pätnásťcentimetrovým bielym polystyrénom, ktorý udržuje nosnú betónovú vrstvu aj v najväčších mrazoch od teploty vnútorného priestoru. „Dnes sa už používa šedý polystyrén, ktorý má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti. Vtedy však ešte nebol k dispozícii. Teraz by som zvážil izolačnú vrstvu osmnásťcentimetrovú alebo dvadsaťcentimetrovú (pri voľbe je dobré poznať klimatické podmienky miesta, kde dom staviate a im hrúbku izolácie prispôsobiť - pozn. redakcie). Aj napriek tomu sme v tomto dome úplne spokojní," dodáva majiteľ.


Podľa slov majiteľa sa zrejme spotrebuje viac energie na ohrev vody, než na samotné vykurovanie.
V pozadí strešné okno VELUX
Podľa slov majiteľa sa zrejme spotrebuje viac energie na ohrev vody, než na samotné vykurovanie. V pozadí strešné okno VELUX

V betónovej vrstve vďaka danému súvrstviu nedochádza k nežiaducej kondenzácií pary – jej bilancia je v pomere k odparenej vlhkosti veľmi priaznivá. Výsledkom je stavba s vynikajúcou tepelnou izoláciou aj akumuláciou nosného betónového jadra obvodových i vnútorných múrov a stien. Tepelnú zotrvačnosť muriva si chváli aj majiteľ a k téme iba podotýka, že s teplom je potrebné vedieť pracovať: „Okrem práce s tieniacou technikou na oknách je potrebné nenechať v sparných dňoch vstúpiť horúčavu do domu, skrátka musíte okná cez deň zavrieť a skoro ráno ich naopak otvoriť a pustiť chlad do domu." Preto v dome nikdy nebola a ani nie je v pláne klimatizácia. Nadpriemerné sú tiež hodnoty indexu vzduchovej nepriezvučnosti konštrukčného muriva, ktoré neprepúšťa žiadne hlukové emisie. Investorovi, ktorý sa pre systém VELOX rozhodne, navyše odpadá obava súvisiaca s nekvalitnou prácou zhotoviteľa, ktorá môže v prípade iných stavebných riešení výrazne znížiť výrobcom deklarované technické vlastnosti.

Ako záložný zdroj energie je v dome umiestnený aj krb s výkonom 12 kW
Ako záložný zdroj energie je v dome umiestnený aj krb s výkonom 12 kW

Sadra ako regulátor vlhkosti v interiéri

Vnútorné steny popisovaného domu boli vybavené sadrovými omietkami, ktoré sú v prvom rade ľahko udržiavateľné a v druhom rade účinne regulujú vnútornú mikroklímu. Sadra je totiž prirodzene schopná absorbovať či uvoľňovať vlhkosť v závislosti od miery jej koncentrácie v interiéri tak, aby sa pohybovala vždy v hodnotách priaznivých pre ľudský organizmus. „Do dnešného dňa sme iba jediný raz maľovali, ale omietka nevyžadovala žiadne opravy," hovorí majiteľ a dodáva: „Vonkajšiu omietku sme riešili klasickým spôsobom. Najskôr sa aplikoval cementový postrek, potom jadrová omietka, nasledovali penetrácia a perlinka (čiže sklo-vláknitá mriežková armovacia sieťka) a nakoniec fasádna farba. Za celú dobu, čo v dome bývame, nebolo (až na jednu malú prasklinu) potrebné vykonať žiadne opravy."

Vnútorné steny domu sú realizované sadrovými omietkami
Vnútorné steny domu sú realizované sadrovými omietkami

Čierna pálená krytina

Dom bol zastrešený kvalitnou glazovanou pálenou krytinou Tondach, ktorá spĺňala všetky nároky majiteľov na estetiku a kvalitu. Dodnes tejto voľby neľutujú. Lesklosť škridle a jej zladenie s rámami hliníkových okien, vchodovými dverami, fasádou i ďalšími pútavými architektonickými prvkami, akými sú antikorový komín či nízky kovaný plot, dokopy vytvárajú luxusný dojem zo stavby. „A ako vidíte, na škridle sa ani po dvanástich rokoch nedržia žiadne nečistoty," upozorňuje na výborný stav strechy majiteľ. A na otázku, či sa vďaka čiernej krytine neprehrievajú podkrovné priestory odpovedá: „O vlastnosti čiernej farby nadmerne absorbovať teplo zo slnečného žiarenia som vedel a preto som zvolil rovno trojvrstvovú izoláciu strechy. Jedna vrstva bola umiestnená medzi krokvy, druhá zospodu a nakoniec aj jedna vrstva naprieč. Vďaka tomu je aj v podkrovných miestnostiach celoročne príjemná teplota."

Okná s trojsklom

Čo sa otvorových výplní týka, boli použité kvalitné plastové okná s trojsklom od výrobcu Internorm, pre ktoré sa investor rozhodol, okrem iného, aj kvôli ich dizajnu. „Hliník, ktorý je z vonkajšej strany okien, je krásny a bezúdržbový. Kým neutrálne vnútorné biele okenné rámy umožňujú prakticky akékoľvek farebné riešenie interiéru. Navyše plast sa ľahko udržuje. Trojsklá boli na vtedajšiu dobu, v ktorej sme stavali, nadčasové a sme radi, že sme ich zvolili," upresňuje majiteľ. Na strechu boli umiestnené štyri strešné okná Velux. Majitelia sa pre nich rozhodli vďaka širokému sortimentu doplnkov, vrátane tieniacej techniky. Vstupné hliníkové dvere pochádzajú opäť z dielne spoločnosti Internorm.

Efektívne vykurovanie

Aj v prípade vykurovacieho systému, rovnako ako aj pri výbere okien, majitelia tak trochu predbehli dobu. Vybrali na vtedajšie pomery nie tak obvyklé podlahové vykurovanie a plynový kondenzačný kotol: „Uvažoval som striktne ekonomicky. My vykurujeme dom o rozlohe 207 m², s manželkou máme radi teplo od nôh, ona s dcérou navyše aj vnútornú teplotu 23-24 ° C. Všetci milujeme kúpanie a ohrev vody zrejme spotrebuje viac energie než samotné vykurovanie. Zvolil som preto kondenzačný kotol s účinnosťou 95-97%. Vďaka tomu platíme za kúrenie a ohrev vody maximálne 18 tisíc korún (cca 670 Eur) ročne. „Ako záložný zdroj energie je v dome umiestnený krb s výkonom 12 kW, ktorý je však kvôli neregulovateľnosti tepla v interiéri používaný len výnimočne pre svoju schopnosť vytvoriť v dome príjemnú atmosféru".

Na záver

Majitelia by podľa ich slov nemenili. S domom aj s bývaním v ňom sú spokojní, o potenciálnych úpravách uvažujú len v súvislosti s pribúdajúcim vekom a s tým spojenými ubúdajúcimi silami. Domy VELOX kombinujú priaznivé vlastnosti dreva a pevnosť betónu a uspokoja ako fanatikov ľahkých drevostavieb s vysokou tepelnou izoláciou, tak priaznivcov ťažkých stavieb s vysokou akumuláciou tepla a priestorovou tuhosťou. Na základe predchádzajúcich skúseností preto môžeme systém len odporúčať.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Archív majiteľa domu
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama