Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 18.5.

Ekonomický návrh výstuže vodotesných železobetónových konštrukcií s použitím kryštalizačnej prísady XYPEX<sup>®</sup>

Zverejnené: 5. 8. 2009

V súčasnej dobe je celosvetovým trendom vykonávať spodné stavby veľkých priemyselných a bytových objektov aj ďalšie podzemné aj nadzemné vodotesné železobetónové konštrukcie spôsobom tzv. bielych vaní. Tento spôsob nevyužíva žiadnych samostatných izolačných vrstiev, ale spodná stavba je tvorená práve železobetónovými vodotesnými konštrukciami. Pri realizácii bielych vaní je vhodné použiť kryštalizačnú prísadu (XYPEX® ADMIX).

Vodotesnosť železobetónových konštrukcii

Betón je všeobecne tvorený tromi základnými časťami. Je to cementový tmel, kamenivo rôznych zrnitostí a póry rôznych veľkostí. Vodotesnosť železobetónových konštrukcii je ovplyvnená tromi hlavnými parametrami, ktorými sú práve vyššie spomenutý pórový systém a jeho prepojenosť, výskyt a šírka trhlín v danej konštrukcii a rovnako dôležitým parametrom je hrúbka samotnej konštrukcie. Cementový tmel ani kamenivo samé o sebe nie sú slabým miestom konštrukcie z hľadiska vodotesnosti. Pre dosiahnutie vodotesnosti je potrebné obmedziť prienik vody pórovým systémom betónu a zároveň predísť vzniku trhlín v betónovej konštrukcii, či už je ich vznik dôsledkom objemových zmien alebo statického pôsobenia.

Obmedzenie vzniku trhlín

Pri danom zaťažení nie je vo väčšine prípadov možné ovplyvniť množstvo výstuže v danej konštrukcii. Oproti tomu je obmedzenie vzniku trhlín možné niekoľkými spôsobmi.

Základným spôsobom redukcie množstva trhlín v konštrukcii pri vlastnej realizácii je ošetrovanie konštrukcie v počiatkoch jej zretia. To zahŕňa dostatočnú dotáciu povrchu konštrukcie vodou po oddebnení, ochranu povrchu pred priamym pôsobením slnečného svitu a pôsobenia vetra a tiež ochranu pred nízkymi teplotami v zimných obdobiach.

Vo fáze návrhu je možné ovplyvniť vznik trhlín správnym zložením betónovej zmesi a dostatočným vystužením povrchových partii betónu. Pokiaľ má byť betónová konštrukcia vodotesná, je potrebné ju štandardne navrhnúť na medznú šírku trhlín 0,10–0,15 mm. Tento návrh by mal zaistiť to, že v konštrukcii nevzniknú trhliny, ktorými by bol umožnený prienik vody. Pri trhlinách veľkosti do 0,20 mm totiž môže dôjsť za priaznivých okolností k ich zaceleniu procesmi prebiehajúcimi pri hydratácii častí cementu, ktoré do reakcie nevstúpili v čase realizácie konštrukcie. Súčasne však stále viac dochádza k tomu, že sú konštrukcie vystužené natoľko, že sa stáva problematickým samotné plnenie debnenia betónovou zmesou z dôvodov vysokého stupňa vystuženia konštrukcie a miesto trhlín v nej vznikajú závažnejšie imperfekcie (štrkové hniezda a nežiaduce dutiny), ktoré môžu mať vplyv nielen na vodotesnosť tejto konštrukcie, ale aj na jej statické pôsobenie.

Ovplyvnenie návrhu výstuže kryštalizačnou prísadou

Práve použitie kryštalizačnej prísady XYPEX® ADMIX môže mať vplyv na návrh železobetónovej konštrukcie, resp. na množstvo výstuže v konštrukcii, ktorá je určená len pre zachytenie povrchových napätí zodpovedných za vznik trhlín. V tuzemsku a v Českej republike je použitie kryštalizačných prísad podvedome spojené s rekonštrukciami a sanáciami, kam samozrejme patrí, ale v zahraničí sú tieto prísady bežne využívané už dlhé desaťročia pri realizácii nových železobetónových konštrukcii. Kryštalizačná prísada XYPEX® ADMIX zvyšuje schopnosť samozacelenia (kolmatácie) trhlín z 0,20 mm na 0,40 mm. Táto schopnosť bola overená veľkým množstvom skúšok v tuzemsku aj v zahraničí. Návrh na medznú šírku trhlín je potom zjednodušený a kritérium maximálnej šírky trhliny, pri ktorej betón stále pôsobí ako vodotesný, sa posúva z 0,15 mm na 0,40 mm. Tým dochádza aj k menšiemu vystuženiu povrchových partií betónov a sú obmedzené problémy s vyplnením všetkých častí konštrukcie betónom (predchádza sa vzniku nezhnutnených hniezd a pod.).

Pre určenie množstva výstuže zachytávajúcej objemové zmeny povrchových partii a obmedzujúcich vznik trhlín je potrebné spraviť výpočet pre každú konštrukciu individuálne.

Vzorovými výpočtami však bolo overené, že pri výpočte na medznú šírku trhlín hrúbky 0,40 mm miesto na hrúbku 0,20 mm je možné ušetriť až 50 % výstuže steny. Úspora spočíva nielen v samotnom nižšom množstve výstuže, ale aj v menšej prácnosti vykonávaného armokoša. Súčasne sa znižuje riziko imperfekcii konštrukcie vznikajúcich na základe zložitejšieho plnenia debnenia, ako bolo uvedené vyššie.

Záver

Použitie kryštalizačnej prísady XYPEX® ADMIX má množstvo výhod, ktoré majú ako technický, tak ekonomický dopad.

Prvou výhodou je ekonomická úspora vyplývajúca z menšieho množstva oceľovej výstuže.

Druhou, už spomenutou ekonomickou výhodou, je zníženie prácnosti pri realizácii armokoša.

Z technického aj ekonomického hľadiska je potom jednoznačne výhodné, že sa znižuje riziko vzniku defektov, hniezd a nezhnutnených partii betónu.

Hlavnou výhodou oproti „čiernym vaniam”, ktorú všeobecne technológia „bielych vaní” s využitím prostriedkov sekundárnej kryštalizácie XYPEX® ADMIX má, je tzv. opraviteľnosť, obnovenie úplnej vodotesnosti pri vzniku dodatočných porúch či potreby dodatočne vybudovať v už dokončenej spodnej stavbe prechody a pod. Relatívne jednoduché je konštrukciu dodatočne utesniť napr. náterom XYPEX® CONCENTRATE aplikovaným na povrch konštrukcie z pozitívnej aj negatívnej strany, v prípade dodatočných zhotovených prechodov je možné otvor vyplniť alebo utesniť pomocou rýchlotuhnúcej upchávky XYPEX® PATCH'N'PLUG, čím je možné dosiahnuť rýchlej opätovnej vodotesnosti konštrukcie aj proti tlakovej vode.

Je možné povedať, že úspora vystužených vložiek železobetónových konštrukcii a jednoduchá opraviteľnosť hovorí jednoznačne za použitie tzv. sekundárnej kryštalizácie v konštrukciách bielych vaní, rovnako ako sa doposiaľ plne osvedčila aj v oblasti rekonštrukcii a sanácii vodotesných konštrukcii.

Autor: Ing. Václav Pumpr, Csc., Ing. Zdeněk Vávra
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Podlahy na Zámočku zvládla až liata tepelná izolácia ThermoWhite

Zverejnené 18.5. Ide o objekt menom Zámoček v juhočeskej obci Újazd, ktorý dlho a mimo pozornosti len opustený chátral. Zámok ale budil záujem, ktorý nakoniec vyústil nielen do jeho architektonicky hodnotnej obnovy, ale aj do realizácie jeho kvalitnej a súčasnej… ísť na článok

Ako vybrať strešné okná?

Ako vybrať strešné okná?

Zverejnené 16.5. Strešné okná sú v súčasnosti populárne. Na trhu je veľké množstvo druhov strešných okien od rôznych známych aj menej známych výrobcov. Pri ich výbere musíme zvážiť nielen estetickú stránku, ale predovšetkým tú praktickú. Ohľad je potrebné brať na… ísť na článok

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

reklama