Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Elegantný, sofistikovaný a farebný interiér pražského bytu

Zverejnené: 2. 5. 2023

Mladý pár, ktorý si byt v pokojnej časti pražských Vinohrad zaobstaral, sa obrátil na architektky zo štúdia Formafatal s prianím vytvorenia elegantného a sofistikovaného interiéru v eklektickom duchu. Majitelia si nepriali príliš zasahovať do zmien dispozičného usporiadania bytu, avšak čiastočná rekonštrukcia, po vyhodnotení architektov, bola nevyhnutná.

Krásny priestranný a presvetlený byt sa pýši vysokými rebrovými stropmi, pôvodnými obložkovými dverami a špaletovými oknami. Všetky tieto pôvodné prvky boli repasované a v byte zachované.

Majitelia bytu mali vo svojej zbierke umelecké diela, obrazy od Martina Krajca a Tadeáša Kotrbu, ktorá sa stala vodítkom pre výber farebnosti celého bytu a vybavenia. Zvolená farebnosť interiéru podčiarkuje a zvýrazňuje tieto umelecké diela, farby z obrazov sa postupne rozpúšťajú v interiéri a sú doplnené o ďalšie kvalitné materiály, ako napr. orechové drevo, mramor či onyx.

Ďalším z požiadaviek investorov bola funkčnosť, pohodlnosť a praktickosť interiéru, vysoká kvalita prevedenia všetkých stavebných úprav aj na mieru vyrobeného mobiliára, alebo dostatok úložných priestorov. Okrem toho záľuba v kvalitnej súčasný dizajn a priania zachovanie ľahkosti celého priestoru.

Tieto všetky požiadavky sa podarilo skĺbiť a pre podporenie vzdušnosti a priehľadov sa architektky pustili do prebúrania časti nosnej steny, kde zväčšili stavebný otvor medzi hlavnou obytnou časťou a pracovňou. V obložke tohto portálu je navyše osadené premietacie plátno a obývacia izba sa premieňa na domáce kino.

Pre veľké množstvo kníh, ktorí majitelia chceli umiestniť v knižniciach, navrhli architektky veľký úložný regál cez celú stenu. Táto veľkorysá knižnica je dominantou celej pracovne a príjemnou kulisou pri pohľade z obývačky.

Pastelovo zelené a šedé tóny domunujú veľkým plochám celého bytu av kontraste s tmavou drevenou podlahou, prefarbenou ornamentálnou cementovou dlažbou a výrazne farebným nábytkom vytvára odvážny, ale zároveň elegantný interiér. Zvolený zamat na polstrovanom nábytku túto eleganciu ešte podčiarkuje.

Dôležitú úlohu v návrhu interiéru hralo opäť nasvietenie celého priestoru, ktoré tvorí jednak celý rad akcentového a nepriameho osvetlenia, ale aj starostlivý výber stropných a stojacích svietidiel od renomovaných svetových výrobcov.

Autor: formafatal | Dagmar Štěpánová, Dana Szabó
Adresa: Vinohrady, Praha, Česká republika
Projekt: 2018-19
Realizácia: 2020
Úžitková plocha:142 m²

Zdroj
https://www.archiweb.cz/b/byt-slezska

Autor: formafatal | Dagmar Štěpánová, Dana Szabó
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama