Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Fasáda bez prasklín? Bez kvalitnej sieťky sa nezaobídete

Zverejnené: 7. 12. 2019

Kvalitné sklovláknité mriežky sú veľmi dôležitou súčasťou každej fasády. Mriežka svojimi vlastnosťami zabezpečuje najmä prenášanie ťahových napätí v omietke , ktoré vznikajú pri náhlych teplotných zmenách pôsobením atmosferických vplyvov. Vystužuje a spevňuje omietky v interiéroch a exteriéroch.

Aby fasáda dlho vydržala a nezačali sa po čase na nej tvoriť praskliny, je dôležité pri jej realizácií myslieť na kvalitnú sklovláknitú sieťku. Foto: nnattali, shutterstock

Aká je jej úloha?

Ich hlavnou úlohou je predchádzať tvorbe prasklín. Či už je ich príčinou vyzrievanie omietky, náraz, vonkajšie prostredie spojené s veľkými teplotnými výkyvmi alebo pohyb izolačných dosiek (napr. pri tzv. sadaní stavby). Praskliny sú problémom nielen z hľadiska výslednej estetiky domu, ale majú tiež zásadný vplyv na trvanlivosť a dlhodobú funkčnosť celej fasády. Do kvalitnej sieťky sa preto oplatí investovať. U kontaktných zatepľovacích systémov je navyše jej použitie dokonca povinné.

Viac než 20 rokov skúseností

Už viac ako 20 rokov sú sieťky kľúčovým výrobkom závodu Saint-Gobain Adfors, ktorého história siaha až do 50. rokov minulého storočia. Nespornou výhodou a garanciou kvality tejto mriežky je, okrem iného, vlastná výroba skla priamo v závode. Používatelia potom na mriežke Adfors Vertex oceňujú najmä to, že sa ľahko reže, je príjemná na dotyk, prispôsobí sa podkladu a pritom je vysoko pevná.

Stálicami medzi sieťkami Adfors Vertex sú už časom preverené typy R117 a R131. Všeobecne platí, že čím je sieťka ťažšia, tým vyššia je aj jej pevnosť a tým aj odolnosť voči pnutiu, ktorého výsledkom sú práve nežiaduce praskliny. V prípade, že sa dá v niektorej časti fasády očakávať vyššie pnutie (napr. v oblasti soklov) alebo väčšie riziko nárazov, typicky okolo garáže alebo vchodových dverí, je na mieste použiť ťažšie a teda aj pevnejšie typy sieťok. Tieto tzv. pancierové mriežky sú dostupné vo všetkých dobrých stavebninách. Odporučiť možno najmä typy R267, R275 či R451.

V tomto roku sa už väčšinou stretnete so sieťkou označenou novým logom Adfors Vertex, umiestnenou do vylepšeného, pevnejšieho a kompaktnejšieho balenia. Podstata výrobku však zostáva bezo zmeny. Vy sa tak už viac ako 20 rokov môžete spoľahnúť na prvotriednu kvalitu.

Čo ste možno o sieťke nevedeli?

Česká republika je jednoznačne svetovou jednotkou v spotrebe sieťky na obyvateľa. V priemere je to 1,8 m2 na osobu. Pre porovnanie, európsky priemer je 0,5 m2. Sklenené vlákno použité v sieťke má desaťkrát väčšiu nosnosť než železné vlákno s rovnakým priemerom. Sieťku od spomínanej spoločnosti nájdete po celom svete od Japonska, cez Bahrajn až po Mexiko.

Poznáte už perfektnú vychytávku pre potery?

Sklovláknité tkaniny sú vhodné tiež pre spevnenie podláh. Sieť Vertex®Grid predstavuje spoľahlivú alternatívu kari rohoží, oproti ktorým má značné funkčné aj praktické výhody. Nezávislé testy preukázali, že vďaka použitiu Vertex®Grid je podlaha po 28 dňoch, čo je štandardná doba zrenia betónu, až o 60% menej popraskaná než s kovovou výstužou. Remeselníci potom ocenia aj jednoduchú manipuláciu s výrobkom.

Praktické tipy:

• Pri napájaní sieťky za sebou aj vedľa seba dodržujte prekrytie 10 cm.
• Vždy dodržujte pravidlo 2/3 a 1/3, čiže umiestnite sieťku do 2/3 hrúbky vrstvy, teda 1/3 pod povrch.
• Čím väčšie riziko mechanického poškodenia hrozí, tým vyššiu plošnú hmotnosť sieťky vyberte.

Ako rozlíšiť kvalitnú sieťku?

Ak nie je uvedený výrobca alebo je uvedený len dovozca sieťky a zároveň je cena podozrivo nízka, je pravdepodobné, že sa jedná o nekvalitnú mriežku vyrobenú z nevhodných vstupných materiálov. Pevnosť fasády s touto sieťkou je nižšia a hrozí zvýšené riziko tvorby prasklín. Sieťka sa často vo fasáde rozpadne, môže dôjsť k úplnému zmiznutiu.

Pri ohmataní sieťky sa možno ľahko presvedčiť o pevnosti vo väzných bodoch. Ak tieto body nedržia dokonale pri sebe, hrozí rozpad siete pri orezávaní alebo pri aplikácii. Dobrou indikáciou kvality pre skúsených murárov je tiež samotný omak a flexibilita tkaniny.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Shutterstock, archív firiem
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama