Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Fasáda školy vyrába elektrinu zo slnečných lúčov

Zverejnené: 20. 4. 2015

Technická univerzita Etelä-Kymenlaakso v praxi uskutočňuje to, čo hlása. Najnovšia budova kampusu je známa ako krídlo A – bola postavená v roku 2014 na mieste staršej budovy, ktorá bola zbúraná, pretože nebola pre daný účel vhodná. Novú trojposchodovú budovu navrhol architekt Ulla Hovi a obsahuje priestory pre skupinovú prácu a školné zhromaždenia.

Na kampuse Hamina Technickej univerzity Etelä-Kymenlaakso študuje asi 500 študentov. „Toto je budúcnosť, do ktorej chceme investovať. Chceme naznačiť cestu a využívať obnoviteľné prírodné zdroje. Liberta Soles je hotový modul, ktorý akoby bol zhotovený na mieru pre túto budovu,” hovorí Ilpo Kerttula, riaditeľ správy nehnuteľností na Joint Authority of Education regiónu Kotka-Haminaregion.

Samotný nápad, aby bola fasáda schopná využívať energiu, vzišiel od projekčnej skupiny, ktorej zásadou bolo využiť pri výstavbe novej budovy obnoviteľné zdroje energie.

Ideálne pre moderný dizajnový sloh

Na hornej časti skleneného obloženia na južnej strane boli použité fotovoltaické panely Liberta Solar, ktoré premieňajú slnečné lúče na elektrinu.

Architekt Ulla Hovi si myslí, že panely Liberta Solar sú ideálne pre takmer všetky stavebné projekty vrátane drevostavieb a rekonštrukcií starých budov.

Sú ideálne pre moderný dizajnový sloh. Použitie panelov závisí na architektonickom modelovaní budovy, polohe obloženia a stavu budovy z hľadiska svetla. Použitie panelov Liberta Solar v obložení zjednodušuje využitie bežných sklenených panelov v troch častiach obloženia budovy, ktoré zostávajú v tieni,” Ulla Hovi.

Ilpo Kerttula a Ulla Hovi sa zhodujú, že panely Liberta Solar sú vhodné nielen pre verejné budovy, ale aj pre komerčné zariadenia, kde je možné produkovanú energiu využiť k ich osvetleniu, riadeniu mikroklímy, ohrevu vody atď.

Ich použitie je príznakom ekologických hodnôt. Doba návratnosti je vždy relatívna, veď pri kúpe drahého auta o tomto tiež nepremýšľate. Je to však výnosná investícia,,” dodáva Kerttula.

Solárne panely na streche sú obvykle tým prvým, čo vás napadne, keď premýšľate o slnečnej energii. Obloženie novej budovy kampusu Hamina je však uceleným stavebným riešením. Nie je možné povedať, kde končí na fasáde sklo a začínajú panely Liberta Solar.

Postavené podľa slnka

Južná strana fasády budovy má sklon a je navrhnutá tak, aby obloženie vyrábalo najviac elektriny na jar a na jeseň.

Integrácia panelov Liberta Solar do konštrukcie vyžaduje v porovnaní s bežnými sklenenými alebo kovovými panelmi podrobnejšie riešenie v štádiu projektu. Integrácia panelov do nakloneného povrchu bolo najnáročnejšou časťou projektu, ktorý nemohol Ulla Hovi vopred odhadnúť.

Celkovo sme boli veľmi úspešní. Po tejto „skúšobnej prevádzke” bude oveľa jednoduchšie používať panely Liberta Solar v stavebných projektoch,,” sľubuje Ulla Hovi a dodáva:

Tento projekt ukázal na dôležitosť dobrého plánovania v predstihu. Skúsený stavebný majster a dobrý tímový duch na stavbe boli dôležitými prvkami k úspešnému dosiahnutiu cieľa, ktorý sme si stanovili.

Pôsobivá funkcia zvyšujúca hodnotu

Počas zamračeného dňa na začiatku októbra obloženie vyrobilo okolo 7 kWh elektriny. Ak chceme dosiahnuť budov s nízkou alebo nulovou spotrebou energie, musíme využívať všetky zdroje obnoviteľnej energie.

Obloženie vyrobilo tiež prekvapivé množstvo elektriny aj pri zatiahnutej oblohe. Elektrina sa privádza do vlastnej elektrickej siete školy. V žiadnej fáze nedochádza k strate energie, pretože klimatizácia a osvetlenie vyžadujú elektrinu neustále, teda aj v lete,” hovorí Ilpo Kerttula.

Vlastník budovy, Joint Authority of Education, je rovnako touto stavbou potešený. Budova nielen, že je pôsobivá, ale investícia do využitia obnoviteľných zdrojov energie tiež zvyšuje jej hodnotu.

Toto je budúcnosť, obzvlášť ak tu chceme niečo zanechať aj pre naše deti,” zhŕňa Kerttula.

Okrem solárnej energie využívame tiež zdroje tepla obsiahnuté v zemi (geotermálne). Elektrotechnika a stavebné technológie sú odbory, ktoré tu vyučujeme. Je teda len prirodzené využívať technológie obnoviteľných zdrojov aj k výučbe,” hovorí riaditeľ správy nehnuteľností, Ilpo Kerttula.

Dodávka v číslach

Obkladové panely Liberta Solar: 64 panelov, 1190 mm × 630 mm

Autor: Kolektiv fírmy
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama