Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Fasáda z lícových tehál a obkladových pásikov

Zverejnené: 15. 11. 2018

Rovnako ako ľudia, aj domy a budovy majú svoje tváre. Tvárou domu je jednoznačne jeho fasáda, ktorá nám na prvý pohľad prezradí veľa o svojom majiteľovi. Vyjadruje jeho vkus a nápaditosť.

Svoj domov si vytvárame tak, aby sme sa v ňom cítili dobre. Kúsok po kúsku skladáme zložitú mozaiku rôznych stavebných prvkov a snažíme sa dosiahnuť harmóniu tvarov a farieb. Významnou súčasťou tejto mozaiky, ktorá na prvý pohľad upúta či už našich hostí, tak aj náhodných okoloidúcich, je zaujímavá, vkusná a zároveň originálna fasáda.

Fasáda domu je jedným z najzaťažovanejších miest celej stavby. V priebehu roku je vystavená intenzívnemu pôsobeniu mnohých atmosférických vplyvov. Je teda potrebné zvážiť všetky možnosti jej úpravy, ktoré nám dnešná doba ponúka. Tradičný materiál – tehly, sú produktom, ktorý je zdanlivo obyčajný, pritom však skutočne nenapodobiteľný a jedinečný. Jedná sa o najstarší stavebný materiál, ktorý si človek vyrobil k budovaniu svojho obydlia. Ide o stavebný prvok, ktorý sa uplatňuje už od nepamäti a ktorý mal v rôznych časových érach rôzne postavenie na stavebnom trhu. Pálená tehla je čisto prírodný materiál, ktorý vzniká spojením základných prírodných živlov, teda zeme, vody, vzduchu a ohňa.

Zatiaľ, čo kedysi boli nenahodené tehlové domy výrazom chudoby, s postupom času sa ľuďom práve tento hrubý a neotesaný vzhľad domov a budov začal páčiť. Na začiatku druhého tisícročia obľuba pálených tehlových materiálov ako pohľadového muriva čím ďalej, tým viac rastie.

Fasáda stvárnená z tehlových obkladových pásikov. Foto:Shutterstock
Fasáda stvárnená z tehlových obkladových pásikov. Foto:Shutterstock

Lícové tehly a obkladové pásiky

Široká ponuka lícových tehál, tehál a obkladových pásikov od firmy Brickland s.r.o. umožňuje splniť rozličné priania zákazníkov. Tento krásny, prírodný materiál má množstvo výhod, ktoré plynú z technológie ich výroby. Lícové tehly a obkladové pásiky sú vyrobené z hliny, jedná sa teda o celkom prírodný a ekologický materiál, ktorý je veľmi odolný proti poveternostným vplyvom, počasiu a takmer bezúdržbový. Farebnosť je daná miešaním rôznych typov hlín, nie povrchovým farbením, čo prináša ďalšiu výhodu, ktorou je stálofarebnosť materiálu. Lícové tehly a pásky majú veľmi nízku nasiakavosť a vysokú životnosť. Možnosti využitia lícových tehál a obkladových pásikov sú veľké. Tieto materiály je možné použiť nielen na fasády rodinných domov, ale tiež k vymurovaniu či obloženiu plotov, komínov, kozubov apod.

S tehlovým obkladom váš dom získa jedinečný ráz.Foto:Brickland, obkladový pásik Magnolia, Brickland
S tehlovým obkladom váš dom získa jedinečný ráz.Foto:Brickland, obkladový pásik Magnolia, Brickland

Odporúčanie

Pri práci s lícovými tehlami a obkladovými pásikmi je kvalita prevedenia rozhodujúca pre výslednú kvalitu celého diela. Existuje niekoľko všeobecných zásad, ktoré je potrebné pri realizácií z lícových tehál a obkladových pásikov dodržať:

• Príprave a rozplánovaniu fasády je potrebné venovať maximálnu starostlivosť
• Jedná sa o prírodný materiál, u ktorého nie je možné žiadnym spôsobom zabezpečiť rovnakú farebnosť. Odporúča sa odoberanie tehál či pásikov súčasne z viacerých paliet
• Pri skladovaní aj v priebehu stavby je potrebné všetky materiály chrániť pred dažďom. Na prácu s lícovým murivom a obkladovými pásikmi by ste mali používať iba špeciálne – odporúčané malty, lepidlá a škárovacie hmoty.
• K zabránenie vniknutia vody do muriva je potrebné v určitých miestach aplikovať hydroizoláciu.

Aj veľké stavby získajú s tehlovým obkladom nezameniteľný, jedinečný vzhľad, tehla: Halle, Brickland
Aj veľké stavby získajú s tehlovým obkladom nezameniteľný, jedinečný vzhľad, tehla: Halle, Brickland
Tehla: Halle, Brickland
Tehla: Halle, Brickland

Na zachovanie jednotného dizajnu domu je možné použiť ďalšie tehlové prvky, akými sú napríklad parapetné dosky, striešky na stĺpiky, tehlová dlažba či pálená strešná krytina. Pri zvažovaní realizácie fasády z lícových tehál či obkladových pásikov sa prosím obráťte na našich obchodných zástupcov, ktorí Vám radi pomôžu s výberom materiálu a zodpovedajú na Vaše prípadné otázky.

Viac tiež na http://www.brickland.sk/galeria/

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy Brickland, Shutterstock
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama