Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Fascinujúca fasáda

Zverejnené: 8. 10. 2018

Život môže byť niekedy celkom pestrý. Alebo by sme sa aspoň mali pokúšať o to, aby taký bol. Preto sa nám snažia aj celé priemyslové odvetvia vnášať do života farby. Teraz sa k nim pridáva aj spoločnosť PREFA Aluminiumprodukte s pestrou paletou farebných fasád. Táto fasáda naozaj nenechá nikoho chladným!

„Ta fasáda je úžasná!” Presne tieto slová si asi tak povie väčšina okoloidúcich, ktorí prejdú okolo domu Floriána Pollaka, ktorý sa nachádza v malej rakúskej obci Retzbach. Stavba bola pre Pollaka a jeho rodinu splneným snom, na ktorom sa podieľala aj renomovaná architektonická kancelária Maurer & Partner. Budova vyvoláva úplnú senzáciu, aj keď ľudí zároveň aj trošku rozdeľuje. Pre konzervatívnejšie oko je fasáda až príliš farebná, zatiaľ čo milovníci moderného dizajnu sú doslova uchvátení fascinujúcou hrou farieb a premenlivosťou fasády. Dom vlastne pôsobí tak trochu ako chameleón.

Zrkadlo, zrkadlo povedz mi...

Dom na celý život v jednej jedinej farbe? To je predsa nuda, pomyslel si pokrývač Florián Pollak z Retzu. Spoločne s architektonickou kanceláriou Maurer & Partner potom navrhol vlastný dom tak, aby sa v ňom snúbilo všetko, čo je pre neho dôležité: teda prvotriedne materiály, vysoká kvalita a navyše ešte štipka niečoho unikátneho a netradičného. Všetky tieto tri podmienky naraz mu dokázali splniť až fasádne dosky PREFA Reynobond.

Veľké kino a opojenie farbou

Podľa dopadu svetla, počasia alebo dennej a ročnej doby, mení dom rodiny Pollakových svoj vzhľad a doslova hrá všetkými farbami: od bronzovej cez zelenú až po fialovú. Hravý a iskrivý vzhľad fasády v stále nových farebných odtieňoch ide ruka v ruke s prísnym geometrickým tvarom celej budovy. Moderná, dvojpodlažná stavba sa skladá z niekoľkých kociek a nenájdete na nej žiadne zaoblenie. „Veľká budova s ostrými hranami by v bielej farbe vyzerala ako kasárne. Vďaka fasáde PREFA ale pôsobí veľmi príjemne a zaujímavo. Okrem toho je dokonale maskovaná a prispôsobuje sa svojmu okoliu ako chameleón,” uvádza Maurer.

Slabosť pre inovácie

„Jasné línie stavby boli perfektným predpokladom na použitie fasádnych dosiek PREFA.” Tie majú okrem iného ešte jedno veľké plus: „Dajú sa bez problémov ohýbať cez rohy. Nevznikajú tak ostré hrany, styky či podhľady. Dosky Reynobond sú skvelé pre všetkých, kto ocení dokonalé prevedenie v detaile,” konštatuje Florián Pollak. Pre neho, ktorý je profesiou pokrývač, bol vždy na prvom mieste výber materiálu a možnosti jeho spracovania. V tomto prípade to predstavuje to, že on sám priložil na fasáde svojho domu ruku k dielu, aby v tíme štyroch spolupracovníkov počas piatich týždňov položil 450 fasádnych dosiek.

Dôležité kritérium menom „trvalá udržateľnost”

Dnes ešte nevieme, ako je možné určité typy izolácie alebo omietky z umelých hmôt likvidovať a triediť tak, aby to bolo šetrné k životnému prostrediu, ani aké náklady nám z toho vzniknú. „Hliníkové fasádne dosky PREFA sú trvalo udržateľný materiál. Odskrutkujú sa, dá sa dole minerálna vlna a to je všetko,” dodáva Pollak a upozorňuje tiež na dobrú environmentálnu rovnováhu hliníkového materiálu pri recyklácií. „Prípadné vyššie náklady pri obstaraní sa v každom prípade z tohto dlhodobého hľadiska vyplatia,” dodáva ďalej.

Kontakty:
Prefa Aluminiumprodukte s.r.o.
Pražská 810/16, 102 21 Praha 10
Tel.: +420 281 017 110

Autor: Kristian Hanko, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: PREFA | Croce & Wir
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama