Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Hlina na 1 000 °C – tehla a lícová tehla

Zverejnené: 6. 9. 2019

Aj v dnešnej pretechnizovanej dobe plnej umelo vytvorených materiálov rôznorodých vlastností stále existuje jeden, ktorý svojimi funkčnými vlastnosťami predbehne väčšinu z nich. Reč je o tehle, ktorá nás v rôznych podobách sprevádza už viac než desať tisíc rokov.

Za ten čas sa výrobný proces príliš nezmenil, s výnimkou toho, že prvé tehly boli sušené na slnku, až neskôr sa začali vypaľovať. To im zabezpečilo tie najlepšie vlastnosti, akými sú pevnosť, odolnosť, trvanlivosť a stálofarebnosť. Práve vďaka nim sú tehlové fasády rovnaké aj po niekoľkých desiatkach rokov, bez toho, aby im uplynulý čas ubral na kvalite. Na našom území bol tento stavebný materiál obľúbený, čo dokazuje aj množstvo dnes už zaniknutých tehelní. Tie ktoré dodnes fungujú, vyrábajú predovšetkým tehlové bloky pre hrubú stavbu. Čím ďalej obľúbenejšie sú ale tehly v podobe rezaného muriva, ktoré sa kvôli kvalite hliny a technológií výroby vyrába v zahraničí, najčastejšie v Nemecku, Holandsku alebo Belgicku. Popredným dodávateľom týchto tehál je spoločnosť Klinker Centrum s.r.o.

Rôzne typy tehliarskych hlín na lícové tehly
Rôzne typy tehliarskych hlín na lícové tehly

Odhalené tehlové murivo už dávno nemusia tvoriť len tehly červené, je možné vyberať od bielej cez odtiene pieskovej, červenej, hnedej až po čiernu. Farebné možnosti sú ovplyvnené farbou a typom hliny, ktorú môžu dofarbiť aj rôzne prírodné zmesi a piesky. Dôležitým parametrom pre farbu tehly je tiež teplota, ktorá môže dosahovať až 1280 °C, prípadne jej kolísanie počas celého procesu výpalu.

Obkladový tehlový pásik v pieskovom prevedení s nádychom do oranžova - Alpenrose, Klinker
Obkladový tehlový pásik v pieskovom prevedení s nádychom do oranžova - Alpenrose, Klinker

Popri farebných variáciách majú tehly aj rôzne povrchové úpravy, ktoré závisia na spôsobe výroby (razením či ťahaním) a takisto aj rôzny formát. Vybrať si tak môžu všetci, či už túžia po modernom alebo tradičnom vzhľade domu.

Modernú tvár domu dosiahnete s použitím šedého odtieňa tehlového obkladu, Manus Kyra Carbon, Klinker
Modernú tvár domu dosiahnete s použitím šedého odtieňa tehlového obkladu, Manus Kyra Carbon, Klinker

Tehla verzus tehlový obklad

Trendom dnešnej doby je bez debát nízkoenergetické bývanie. Otázkou je, či tradičné tehly a energeticky úsporná výstavba môžu ísť ruka v ruke. Odpoveď znie: bezpochybne áno. Čo sa týka vonkajšieho zateplenia domu, existujú dva spôsoby výstavby. Jedným je kontaktný zatepľovací systém a druhým systém odvetrávanej fasády alebo sendvičové murivo. Odvetrávaná fasáda je jedným z najúčinnejších zateplení. Hlavná výhoda spočíva v prúdení vzduchu, ku ktorému dochádza vo vzduchovej medzere v priestore medzi obkladom z lícových tehál a nosným murivom. Tým je zaistený aktívny odvod vlhkosti, zároveň je zabránené prehrievaniu fasády a je zaistená ochrana pred poveternostnými vplyvmi. Tehlovú primurovku je možné realizovať buď na rozšírené odizolované základy, alebo – ak nie je tento spôsob možný – je možné tehly murovať na špeciálnej nerezovej konzole, ktorá sa kotví do nosného muriva.

Tehlový obklad Acera, Klinker
Tehlový obklad Acera, Klinker

Naopak u rekonštrukcie domu či dodatočného zateplenia je namieste skôr možnosť kontaktného zatepľovacieho systému. K tomu sa už nepoužívajú tehly ako také, ale takzvaný tehlový obklad, označovaný tiež ako tehlové pásiky. Použitie tehál alebo tehlových pásikov nie je iba trendom pri výstavbe rodinných domov, ale je tiež obľúbeným variantom riešenia fasád veľkých bytových domov alebo verejných stavieb.

Svet techniky, Ostrava – tehla Adelajda
Svet techniky, Ostrava – tehla Adelajda

U nás, v susedných Čechách aj v zahraničí dosahujú tehlové stavby úspechy v architektonických súťažiach. V Čechách môže byť príkladom napr. fenomenálna stavby Svet techniky v Ostrave, navrhnutá architektom Josefom Pleskotom, s čiastočne sklenenou a čiastočne tehlovou fasádou. Dodávateľom použitých klinker tehál ¬NF.19 burgund-Adelajda bola firma Klinker Centrum s. r. o. Tá dodala aj lícové tehly NF.16 červená-Melbourne pre Galériu Vaňkovku v Brne, ktorá je ukážkou toho, že tehly ponúkajú množstvo možností kreatívneho riešenia fasád – napríklad vytvorenie 3D efektov z rôzne kladených tehál, použitie iných farebných odtieňov vo väzbe alebo farebné vzory, nadštandardné väzby a podobne.

Galéria Vaňkovka, Brno – 3D efekt na fasáde z tehál NF.16 červená-Melbourne
Galéria Vaňkovka, Brno – 3D efekt na fasáde z tehál NF.16 červená-Melbourne

S výberom lícových tehál, tehlového obkladu a technickým riešením vám radi poradia v spoločnosti Klinker Centrum s.r.o., ktorá je popredným slovenským dodávateľom pálených materiálov už od roku 2001. Spolupracuje s poprednými európskymi tehelňami s dlhou rodinnou históriou a prináša na slovenský trh množstvo rôznych typov lícových tehál, z ktorých si môžete vybrať aj vy. Spoločnosť disponuje tiež vlastnou miestnosťou na rezbu, kde vám môžu na mieru prispôsobiť pásky na individuálne projekty, napríklad na už spomenutý 3D efekt a podobne.

Tehlový obklad Manus Java Carbon
Tehlový obklad Manus Java Carbon

Autor: Sarah Kocourková
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama