Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Hliníkové posuvné dvere, panoramatické presklené plochy

Zverejnené: 1. 11. 2018

Moderná budova má byť presvetlená a priestorná. Ľudia, ktorí stavajú dom, preto čím ďalej radšej otvárajú obývaciu izbu alebo jedáleň do záhrady pomocou veľkorozmerových okien alebo terasových dverí. Tie často zaberajú väčšiu časť fasádnej steny a zabezpečujú veľmi dobrý prívod denného svetla dovnútra. Aj cez veľkú presklenú plochu poskytujú moderné otvorové výplne tepelný komfort.

Veľké presklené plochy sú dôležitým dekoračným prvkom interiéru

Skutočný únik pred všednosťou je možný len v harmónií s prírodou. Otvorenie obývacej izby do záhrady pri dome pomocou panoramatických presklených plôch zabezpečí neobmedzený prístup k výhľadom von, relaxácií a zlepšeniu nálady. Presvetlia interiér a dodajú objektu moderný, originálny ráz.

Veľké presklené plochy sú dôležitým dekoračným prvkom interiéru. Hlavne v prípade domov nachádzajúcich sa v malebnom, prírodnom prostredí tvoria atmosféru pohodlia, tepla a bezpečia. Výhľad na udržiavanú záhradu – zachytený vo vkusných rámoch veľkých okien – je ako veľkoformátový obraz krajiny, ktorý obohacuje kompozíciu interiéru a dodáva mu nevšedný a originálny vzhľad. Niektorí sa však obávajú, že veľké presklené plochy môžu mať veľké tepelné straty. To je však nepravdivý mýtus.

Materiál pre panoramatické okno

Pokiaľ sa rozhodnete pre veľkorozmerové okná alebo terasové dvere, najskôr si rozmyslite ich umiestnenie voči svetovým stranám. Veľké okno orientované na juh alebo juhozápad umožní maximálne využitie slnečných lúčov. Pre zachovanie vhodnej tepelnej bilancie je tiež dôležité rozmiestnenie stromov na pozemku okolo budovy a v susedstve iných budov.

Okenný alebo dverový profil je ďalší prvok, ktorý má rozhodujúci vplyv na tepelné parametre výplne otvoru. Jeho druh a materiál, z ktorého bol vyrobený, rozhodujú o maximálnych rozmeroch okna alebo terasových dverí. Profil musí udržať hmotnosť celého krídla, ktoré často váži aj niekoľko stoviek kilogramov. Najpevnejšie sú hliníkové profily. Pre výrobu hliníkových okien a dverí sa používajú teplé profily zostavené z dvoch samostatných hliníkových častí a tepelnej vložky. Vďaka inovačným technológiám umožňujú hliníkové konštrukcie zhotoviť okná a dvere s vysokou tepelnou izoláciou.

Sklo v architektúre nielenže oddeľuje interiér od exteriéru, ale ich aj spája
Sklo v architektúre nielenže oddeľuje interiér od exteriéru, ale ich aj spája

Príkladom takéhoto systému s tepelnou prepážkou je MB-104 Passive, ktorý spĺňa všetky požiadavky kladené na otvorové výplne pre pasívnu výstavbu. Systém má certifikát pasívneho domu Passive House Institute v Darmstadtu a vyznačuje sa nadpriemernými tesnostnými a izolačnými parametrami. Súčiniteľ prechodu tepla totiž činí pre otváracie okno Uw od 0,53 W/(m2K) a pre dvere UD od 0,60 W/(m2K).

V hliníkových profiloch sa štandardne nepoužívajú oceľové výstuhy, preto tiež okná môžu byť oveľa užšie. Tak poskytnú väčšiu presklenú plochu. Napríklad terasové dvere zhotovené s použitím hliníkových profilov môžu mať krídlo s maximálnou hmotnosťou 400 kilogramov a šírkou väčšou než 3 metre.

Sú veľké presklené plochy teplé?

Zdvižne posuvné dvere sú ideálnym prvkom spájajúcim izby alebo zimné záhrady s vonkajším prostredím. Umožňujú veľmi dobrý kontakt s okolím a v otvorenej polohe nezaberajú miesto v interiéri, čo navyše zvyšuje pohodlie pri ich používaní. Ľudia, ktorí sa rozhodujú pre takéto dvere, sa často stretnú so stereotypom, že veľké presklené plochy môžu prispievať k únikom tepla na jeseň a v zime. Vďaka aktuálnym technologickým riešeniam by sme sa už toho nemali obávať, aj keď tepelná izolácia je kľúčovým parametrom, na ktorý by sme mali brať ohľad pri výbere konkrétneho výrobku.

Systém MB-77HS navrhnutý firmou ALUPROF patrí k výrobkom s najlepšími parametrami. Konštrukcia profilu systému MB-77HS umožňuje vyrobiť exkluzívne dvere s veľkými rozmermi, vyplnené dvoj, či trojsklom. Použité materiály a technické riešenia zjednodušujú dosiahnutie vysokého stupňa tepelnej a akustickej ochrany. Tepelné prepážky spoločne s ďalším príslušenstvom a izolačné vložky používané v tomto systéme prispievajú k tomu, že systém sa môže pochváliť veľmi dobrými izolačnými parametrami. Špeciálne tvary všetkých tesnení a vhodné kovanie zabezpečujú vysokú odolnosť proti prieniku vody a vzduchu dvermi.

Detail otvárania preskleného rohu. Vďaka hliníkovým profilom môže byť rám menší
Detail otvárania preskleného rohu. Vďaka hliníkovým profilom môže byť rám menší
Okenný a dverný systém MB-104 Passive spĺňa parametre pre pasívnu výstavbu
Okenný a dverný systém MB-104 Passive spĺňa parametre pre pasívnu výstavbu

Sklo v architektúre nielenže oddeľuje interiér od exteriéru, ale tiež ho s nim spája. Pred splnením sna o voľnosti priestoru by nás nemali zamestnávať pochybnosti spojené s „teplom” veľkorozmerových okien a terasových dverí. Súčasná technológia hliníkových profilov prispieva k tomu, že panoramatické presklené plochy vyzerajú skutočne impozantne. Členovia domácnosti sú pritom v teple a v bezpečí.

Autor: Kolektív autorov, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firmy Aluprof

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama