Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Horské apartmány pre náročných klientov

Zverejnené: 24. 9. 2021

V novom apartmánovom dome v Harrachove boli predvlani okrem iného realizované aj dva komfortné a veľmi nadštandardné mezonetové byty. Dizajn ich interiérov, ktorý je premyslený do posledného detailu, nadväzuje na hrazdený konštrukčný systém, typický pre túto lokalitu. Túto formu autor návrhu skombinoval s kvalitnými materiálmi, spracovanými do finálnej podoby s mimoriadnou remeselnou zručnosťou.

Byty sa prelínajú prírodnými materiálmi ako napríklad kartáčovaný dub či recyklované rezivo zo starých objektov, ale tiež oceľ alebo betón

Pri hľadaní vhodného projektu, ktorý by si zaslúžil pozornosť našich čitateľov, nás oslovila realizácia vnútornej časti dvoch nedávno dokončených apartmánov v Harrachove. Ich návrh, ktorého sa zo štúdia Kvalitár chopil architekt Jiří Dohnal, možno nadnesene označiť ako surový s prvkami romantického štýlu. Dizajn mezonetových bytov, o ktorých je reč, pôsobí na prvý pohľad luxusne, až okázalo, avšak industriálnosť v spojení s ľudovými architektonickými prvkami aj tradičnými materiálmi dotvárajú charakter danej realizácie tak, aby bolo všetko ideálne vybalansované.

Dizajn interiérov v Harrachove nadväzuje na hrazdený konštrukčný systém, typický pre túto lokalitu.
Dizajn interiérov v Harrachove nadväzuje na hrazdený konštrukčný systém, typický pre túto lokalitu.

Priemyslový dizajn, minimalizmus a špičkové osvetlenie

Oba byty zaujímajú priestor najvyššieho poschodia a podkrovia bytového domu. Ten bol navrhnutý s ohľadom na tunajšiu horskú atmosféru, avšak zahŕňa aj moderné technické riešenia, ktoré poskytujú užívateľom stavby maximálny komfort. Použité prírodné materiály ako drevo (kartáčovaný dub, smrek, recyklované rezivo zo starých objektov s patinou a špecifickou farebnosťou), OSB dosky, oceľ (prírodná, nerez alebo opatrená čiernou povrchovou úpravou) alebo betón (cementová stierka, vláknobetonové škrupiny) dodávajú interiérom nádych priemyselného dizajnu. Oproti tomu lakované plochy a sklo sú s touto rustikálnosťou v kontraste a fungujú ako minimalistická bodka za celým projektom.

Autor návrhu kladie tiež dôraz na kvalitné osvetlenie priestoru. Interiér je cez deň veľkoryso presvetlený fasádnymi aj strešnými oknami, zatiaľ čo večer či v noci sú zdrojom svetla dômyselne volené svietidlá. V otvorených obývacích miestnostiach so závesnými krbmi a šikmými stropmi, ktoré kopírujú kontúru strešnej konštrukcie, sú napríklad aplikované spot reflektory s premennou optikou (nastaviteľný kužeľ svetla) v systémových závesných lištách.

V byte II interiér dotvárajú farebné lakované povrchy, napríklad kuchynská nábytková zostava v odtieni horčicovo žltej.
V byte II interiér dotvárajú farebné lakované povrchy, napríklad kuchynská nábytková zostava v odtieni horčicovo žltej.

Dva podobné, ale pritom ľahko rozpoznateľné byty

Prvý byt sa od hlavného konceptu opísaného v predchádzajúcich odstavcoch navyše líši spracovaním povrchov v kúpeľni, ktorá sú opatrené veľkoformátovými keramickými obkladmi doplnenými betónovými zariaďovacími predmetmi. Podlahovú krytinu tu tvorí liate terazzo, v ostatných miestnostiach ide o dubovú lamelu konzervovanú tvrdým voskovým olejom.

Byt číslo dva vystihujú najmä priznané konštrukčné materiály ako betónové tvárnice a stropy či OSB dosky. V kúpeľniach zaujmú priemyselné epoxidové podlahy a zvislé plochy kaleného skla s veľkoformátovými fotografickými reprodukciami vytvorenými UV tlačou. Tu sa na obkladoch stien a stropov uplatnilo aj patinované drevo. K tomu všetkému interiér dotvárajú farebné lakované povrchy, napríklad kuchynská nábytková zostava v odtieni horčicovo žltej. V ostatných miestnostiach je položená dubová priemyselná mozaika.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Studio Flusser

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama