Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Inovatívne navrhovanie stavebných otvorov v systéme HELUZ s BIM softwarom

Zverejnené: 30. 1. 2023

Digitálna komunikácia v stavebníctve získava na význame. Ponúka revidovanie zabehnutých procesov a predkladá nové možnosti stavebných riešení, vrátane významných detailov, ku ktorým patria aj stavebné otvory v tehlových stavbách. Najmä pri konštrukciách jednovrstvového obvodového muriva sa používajú takzvané krajové tehly do ostenia a parapetu a do nadpražia preklady s možnosťou integrácie vonkajšej tieniacej techniky rôznych druhov.

Ukážka vygenerovaných doplnkových tehál a prekladov v programe Autodesk REVIT.

Správna kompozícia návrhu slúži jednak na kvalitné prevedenie stavby, vrátane správneho napojenia muriva na výplň stavebného otvoru, jednak tiež umožňuje všetko správne naplánovať (predovšetkým objednávku potrebného materiálu) a nakombinovať. Tradičná cesta „cez 2D dokumentáciu“ s odkazovaním na použitie systémového riešenia v praxi jednotlivých výrobcov často nedopadá ideálne a vedie k zbytočným časovým prieťahom, k nedorozumeniam medzi jednotlivými účastníkmi stavby a celkovo aj nižšej efektivite stavebného procesu.

Čisté prevedenie hrubej stavby s použitím doplnkových tehál a prekladov pre montáž vonkajšej tieniacej techniky.
Čisté prevedenie hrubej stavby s použitím doplnkových tehál a prekladov pre montáž vonkajšej tieniacej techniky.

Jedným z riešení, ako zefektívniť proces týkajúci sa detailu stavebného otvoru, je využiť „BIM softwar“ a plugin HELUZ. Vďaka nemu je možné:

  • rýchlo a presne navrhnúť detailné prevedenie stavebných otvorov „na pár kliknutí“ pre celý dom,
  • nechať automaticky skontrolovať vhodnosť použitia prekladov,
  • jednoducho vykonávať zmeny veľkosti stavebného otvoru,
  • ľahko a presne vytvoriť výpis materiálu krajových tehál a prekladov,
  • vytvoriť pokladačský plán krajových tehál a prekladov (presný podklad pre stavebnú firmu).

Ako pomoc je možné využiť videomanuály na Youtube, ktoré zjednodušia pochopenie používania doplnkov v pár minútach.

Proces toku dát.
Proces toku dát.

Pre ArchiCAD aj REVIT

Na zjednodušenie návrhu stavebných otvorov ponúka HELUZ riešenie v podobe doplnkov pre dva najpoužívanejšie projekčné softwary – Graphisoft ArchiCAD a Autodesk REVIT.

Dialógové okno po výbere stavebných otvorov v REVITe.
Dialógové okno po výbere stavebných otvorov v REVITe.

Doplnok (plugin) s názvom Ostenie a preklady HELUZ bol vyvinutý pre Autodesk REVIT vo verzii 2023 (a posledné tri verzie späť). Pre ARCHICAD nájdeme doplnok v BIMTech Tools. Medzi dve funkcionality doplnku patrí „Ostenie HELUZ“ a „Preklad HELUZ“.

Prostredie doplnku v ArchiCADe.
Prostredie doplnku v ArchiCADe.

Ostenie a parapet

Pomocou funkcie Ostenia HELUZ sa do projektu vkladajú doplnkové tehly určené na použitie do ostenia a parapetov stavebných otvorov z brúsených aj nebrúsených tehál. Doplnkové tehly sú súčasťou systémového riešenia HELUZ pre hrubú stavbu a využívajú sa na murivo hrúbky 500, 440 a 380 milimetrov. Hlavným cieľom doplnku je uľahčiť integráciu tohto systémového riešenia do projektov, čo umožní správne vykazovať doplnkové tehly a vytvoriť ich presný plán pokládky. Oboje vedie k skvalitneniu a spresneniu projektov a podkladov pre investora či realizačné firmy. Pre správne generovanie doplnkových tehál je dôležité dodržiavať modulovú koordináciu rádovo 250 milimetrov (resp. 125 milimetrov). Dôležité sú tiež obmedzujúce podmienky a pravidlá umiestnenia doplnkových tehál, na základe šírky piliera alebo výšky parapetu, prevzaté z podkladov pre navrhovanie. Minimálna šírka piliera pre generovanie doplnkových tehál je 375 milimetrov, pre parapet je potom obmedzujúca podmienka výškový modul 125 milimetrov, avšak podľa zvyklostí z realizácie stavieb vie doplnok pracovať aj s dorezmi či s domaltovaním. Pokiaľ by sme teda nesplnili uvedené podmienky, doplnkové tehly sa nevygenerujú. Na obrázku vidíme príklad generovania doplnkových tehál murovaného piliera o šírke 375 milimetrov a parapetu s výškou 875 milimetrov, ktorý môžeme po doplnení kót využiť ako plán pokládky. Vďaka vytvoreniu nového výkazu všeobecných modelov, čo je funkcionalita REVITu, je možné jednoducho vytvoriť výkaz všetkých doplnkových tehál použitých v projekte. V prípade nedodržania výškového modulu pri nadpraží sa doplnkové tehly dorežú na požadovanú výšku.

Zobrazenie pokládky doplnkových tehál (REVIT).
Zobrazenie pokládky doplnkových tehál (REVIT).
Výkaz doplnkových tehál (REVIT).
Výkaz doplnkových tehál (REVIT).

Preklady

Funkcia Preklad HELUZ má za cieľ umiestniť nad stavebné otvory vybraný typ či zostavu prekladov z rodín, respektíve knižníc HELUZ. Ponúka vhodné riešenie voľby prekladu z produktovej rady HELUZ FAMILY 3in1 nosný a HELUZ 23,8 aj ploché preklady HELUZ pre priečky. Preklady sa priraďujú na základe šírky stavebného otvoru a hrúbky steny, v ktorej sa stavebný otvor nachádza, a to či už pre obvodové, tak aj vnútorné murivo.

Pracovať môžeme, v prípade nosných prekladov HELUZ 23,8, so zostavami prekladov HELUZ 23,8. Tie sú pripravené pre všetky možné varianty hrúbky konštrukcií. Pri generovaní prekladov poskytne doplnok výber z dostupných zostáv prekladov pre aktuálne použité murivo, tzn. pokiaľ budete mať v projekte murivo hrúbky 500 milimetrov, dostanete na výber adekvátnu zostavu prekladov a to vo variante 3+1, prípadne 4+1. Rovnakým spôsobom pracujeme aj s ostatnými prekladmi, kedy je užívateľovi ponúkaný preklad, ktorý je kompatibilný s konštrukciou v hrúbke uvedenej v projekte. V prípade prekladu HELUZ FAMILY 3in1 nosný je možné užívateľsky zvoliť veľkosť dutiny pre vonkajšiu tieniacu techniku a to vo vlastnostiach prekladu pod parametrom „H_I_Typ_prekladu“, kde sú tri možnosti voľby: 1 – Žalúzie, 2 – Roletová schránka 165 × 165 mm, 3 – Roletová schránka 180 × 180 mm.

Parameter pre zmenu veľkosti dutiny pre vonkajšiu tieniacu techniku pre preklad HELUZ FAMILY 3in1 nosný (REVIT).
Parameter pre zmenu veľkosti dutiny pre vonkajšiu tieniacu techniku pre preklad HELUZ FAMILY 3in1 nosný (REVIT).
Zobrazenie kladenia doplnkových tehál a prekladov (REVIT).
Zobrazenie kladenia doplnkových tehál a prekladov (REVIT).
Výkaz prekladov a doplnkových tehál (REVIT).
Výkaz prekladov a doplnkových tehál (REVIT).

Asociativita prvkov a vykonávanie kontroly

V prípade, že dôjde k modifikácii stavebného otvoru – napríklad k posunu či zmene jeho veľkosti – potom kliknutím na ikonu „Aktualizovať“ plugin znovu prejde všetky prvky v projekte a všetko potrebné zaktualizuje. Aktualizácia neprebieha automaticky, ale iba na základe „vyžiadania“ (už spomínaným kliknutím na ikonu).

Tlačidlo pre aktualizáciu zmien pri posune či zmene veľkosti stavebného otvoru.
Tlačidlo pre aktualizáciu zmien pri posune či zmene veľkosti stavebného otvoru.

Výkaz prvkov a plán pokládky

Obrovskou výhodou tohto doplnku je možnosť tvorby plánu pokladania prvkov (po doplnení kót), ktorý je možné využiť priamo na stavbe v priebehu realizácie a ďalej tvorby výkazu prvkov. Vďaka týmto funkciám je možné zaistiť stopercentnú správnosť množstva materiálu pre následné objednanie a správnosť kladenia doplnkových tehál v priebehu realizácie.

Výkaz prvkov z plánu pokládky (REVIT).
Výkaz prvkov z plánu pokládky (REVIT).
Ukážkový plán pokládky vrátane kót (REVIT).
Ukážkový plán pokládky vrátane kót (REVIT).

Získanie doplnkov a podklady na webe pre odborníkov selektorkonstrukci.heluz.cz

Uvedomujeme si dôležitosť dostupnosti kvalitných nástrojov a podkladov pre stavebných odborníkov. K dispozícii preto majú web Selektor konštrukcií, kde nájdu všetky technické dáta a podklady – pre BIM softwary, technické a vykonávacie príručky, konštrukčné detaily - k celému sortimentu HELUZ.

Práce s doplnkom je podrobne rozpísaná v manuáli, ktorý môžete spoločne s doplnkom stiahnuť na Selektore konštrukcií.

Súvisiace články:

Autor: Ing. Pavel Heinrich, Bc. Jan Urbánek
Foto: Archív firmy HELUZ

Tagy

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama