Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Inovatívny systém HPI-CZ pre nadpražie a ostenie okien a dverí

Zverejnené: 4. 8. 2014

Po prvýkrát bol tento pokrokový systém pre riešenie nadpražia a ostenia okien a dverí predstavený vo februári 2013. Vyznačuje sa vysokou tepelnou izoláciou a účinnou obranou proti vzniku plesní a prasklín. Verzia s fenolickou penou je tiež s vysokou požiarnou odolnosťou na úrovni minerálnej vaty. Dôležitá je aj rýchlosť práce a veľmi čistý, estetický vzhľad výsledného riešenia ostenia.

Tento montážny systém ponúka ako patentované riešenie jeden z lídrov v oblasti dodávok sortimentu pre zatepľovanie budov na českom trhu, spoločnosť HPI-CZ. Jeho použitie zjednoduší a významne urýchli zatepľovacie práce v oblasti okolo okien a dverí a navyše zníži riziko chýb pri montáži. Inovované riešenie s novým jednotným profilom pre ostenie aj nadpražie teraz ponúkne výber z troch rôznych možností prevedenia. Tie vychádzajú z kombinácií dosiek s izolačným jadrom z fenolickej peny a dosiek s jadrom zo šedého penového polystyrénu. Staviteľ si môže zvoliť možnosť, podľa toho, či uprednostňuje protipožiarne riešenie alebo sleduje skôr tepelnoizolačné a estetické parametre.

Za technické a pokrokové riešenie pri zatepľovaní nadpražia a ostenia okien a dverí získala firma HPI-CZ Hlavnú cenu v prestížnej celorepublikovej súťaži Výrobok roku 20131). Za estetické zhotovenie detailu napojenia konštrukcií získala firma bronzovú cenu Českej stavebnej akadémie za technológiu roku 2012. Viac na webových stránkach www.hpi-cz.eu.

Ostenie – najslabšie miesto

Ostenie okien, dverí, presklených stien a podobných výplňových konštrukcií býva pri zatepľovaní najslabším miestom. Nedostatočným zateplením alebo jeho úplnou absenciou v týchto detailoch vzniká nezanedbateľné riziko vzniku plesní na vnútornej strane okenného ostenia, nehovoriac o znížení účinnosti prevedeného zateplenia. Chybné riešenie detailu napojenia omietky na výplňovú konštrukciu navyše môže spôsobiť praskanie nových povrchov v okolí okien či dverí vplyvom dilatácií.

Fenolická pena odolnejšia než MW

Ďalším rizikovým prvkom je možnosť šírenia požiaru cez ostenie a hlavne nadpražie. Verzia s fenolickou penou vykazuje prinajmenšom rovnakú požiarnu odolnosť, ako keby namiesto tejto peny bola použitá minerálna vlna rovnakej hrúbky. Ukázal to aj experiment, ktorý na pôde Hasičského záchranného zboru Českej republiky v Prahe 10 – Strašniciach usporiadala spoločnosť HPI-CZ spol. s r.o. Pri expozícii plameňom z PB horáku fenolická pena iba uholnateľa bez známok horenia, čo potvrdilo výborné protipožiarne vlastnosti tohto materiálu.

Hĺbka degradácie minerálnej vlny a fenolickej peny po expozícii plameňom v dĺžke trvania 3 minúty
Hĺbka degradácie minerálnej vlny a fenolickej peny po expozícii plameňom v dĺžke trvania 3 minúty

Na krátkej prednáške, ktorá tomuto experimentu predchádzala, bolo dokumentované na skutočných prípadoch, že napr. pri šírení ohňa, ktorý vznikol v bytovej jednotke panelového domu (najčastejší prípad), sa oheň do vyšších poschodí nešíri polystyrénovou izoláciou, ale vzplanutím, tzn. von šľahajúcimi plameňmi. Preto nevedie použitie minerálnej tepelnej izolácie k žiadnemu faktickému potlačeniu vzniknutého požiaru. A hlavným rizikom obyvateľov domu nie je šíriaci sa požiar do horných poschodí, ale hustý dym, ktorý stúpa schodiskom a znemožňuje únik osôb.

Hlavný prednášajúci tiež uviedol, že ani zo stavebného pohľadu nie je minerálna izolácia vždy vhodná. Hlavne vtedy, keď je namáhaná vlhkosťou, ktorá spôsobí rast jej hmotnosti a objemu. Čo bolo dokumentované na pohľadových poruchách na fasáde.

Systém prefabrikovaného nadpražia a ostenia

Systém prefabrikovaného nadpražia a ostenia je patentovaným riešením spoločnosti HPI-CZ, ktorý významne urýchľuje a zároveň skvalitňuje zhotovenie zateplenia v ostení a nadpraží a znižuje riziko montážnych chýb. V detaile napojenia omietky na rám okna alebo dverí vytvára špeciálna okenná lišta pre prefabrikované ostenie priestor pre prípadné pohyby, čo zabráni vzniku prasklín.

Detail ostenia s inovatívnym systémom  HPI-CZ
Detail ostenia s inovatívnym systémom HPI-CZ
HPI-CZ – ilustračný detail
HPI-CZ – ilustračný detail
HPI-CZ Nové prefabrikované ostenie a nadpražie
HPI-CZ Nové prefabrikované ostenie a nadpražie

Obkladová doska podľa preferencií zákazníka

Základným prvkom systému je špeciálna obkladová doska pre nadpražie a ostenie. Doska má integrovaný profil s armovacou tkaninou pre vytvorenie presného a čistého detailu fasádnej hrany. Pri použití v nadpraží plní tento profil funkciu lišty s odkvapnicou, pri použití v ostení zastáva funkciu rohovej lišty. Z rubovej strany sa doska štandardne lepí k podkladu. Lícový povrch dosky je štrukturovaný, takže ho stačí len pretrieť fasádnou farbou. Záleží už len na staviteľovi, či sa uspokojí s náterom alebo zhotoví vrstvu omietky zhodnú s ostatnou plochou fasády. Obkladová doska sa predáva v dvoch variantoch: S jadrom z fenolickej peny (RESOL) a s jadrom zo šedého penového polystyrénu (EPS). Dosky sú vyrábané v hrúbke 20 mm a v dĺžke 3 m, pričom šírka je voliteľná podľa konkrétnej realizácie. Štandardne nájdu zákazníci v ponuke dosky šírky 250 mm, 300 mm a 400 mm. V prípade veľkých projektov je možné rozmery vopred upraviť na mieru konkrétnej realizácie.

Doska z fenolickej peny

Špeciálna tuhá pena RESOL spája vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti (λ = 0,021 W/m.K) s mimoriadnou difúznou schopnosťou. Okrem toho pri výbornej pevnosti a mechanickej odolnosti spĺňa aj vysoké požiadavky protipožiarnej ochrany a výborne tlmí hluk. HPI-CZ je jedným z priekopníkov v používaní tohto mimoriadneho materiálu na našom trhu. Doska o hrúbke 20 mm dokáže nahradiť takmer 40 mm štandardného penového polystyrénu, čo je výhoda hlavne pri dodatočnom zatepľovaní v okolí okien, kde býva problém s miestom.

Doska zo šedého penového polystyrénu (EPS)

Veľmi dobrých tepelnoizolačných schopností je možné dosiahnuť tiež použitím dosiek s izolačným jadrom zo šedého penového polystyrénu. Ten vykazuje oproti bielej variante EPS lepšie tepelné a izolačné vlastnosti. Použitie týchto dosiek urýchli zatepľovacie práce, zníži riziko montážnych chýb a zabezpečí estetické napojenie konštrukcií.

Možnosti riešení v Systéme prefabrikovaného ostenia

1. Použitie dosiek z fenolickej peny pre nadpražie aj ostenie fasádnych otvorov

Toto riešenie zvyšuje požiarnu odolnosť nadpražia a ostenia fasádnych otvorov a okrem toho vykazuje mimoriadne tepelnoizolačné vlastnosti. Protipožiarna varianta systému bola v rámci súťaže „Výrobok roku 2013”, ocenená Zlatou cenou profesijnej poroty a zároveň Hlavnou cenou. Vyhovuje norme ČSN 73 0810 – Požiarna bezpečnosť stavieb.

2. Kombinácia protipožiarneho riešenia s tepelne-izolačnou variantou z EPS

Pre nadpražia, ktoré bývajú v prípade požiaru najviac vystavené plameňom, sa použije nehorľavá fenolická doska, ostenia sú prevedené s využitím dosiek zo šedého penového polystyrénu (EPS). Vyhovuje norme ČSN 73 0810 – Požiarna bezpečnosť stavieb.

3. Tepelnoizolačné a predovšetkým estetické riešenie

Dosky zo šedého penového polystyrénu sa uplatnia v nadpraží aj v ostení okien alebo dverí. Toto riešenie je cenovo najdostupnejšie a je určené investorom, ktorí hľadajú dobré tepelnoizolačné parametre, estetický vzhľad a pritom nevyžadujú protipožiarne vlastnosti.

Okenná lišta

Systémová okenná lišta s integrovanou lepiacou páskou sa lepí na rám okna alebo dverí. Do tejto lišty sa po zrezaní na požadovanú dĺžku zasúvajú obkladové dosky z fenolickej peny alebo penového polystyrénu. Okenná lišta má tvar písmena „U”. Oproti pôvodnému riešeniu nemá odlamovaciu lamelu, pohľadová hrana výšky 8 mm je pretierateľná. Puzdro, do ktorého sa dosky zasúvajú, je tým pádom pevnejšie. Navyše skryje aj menšie nepresnosti pri rezaní dosiek. Hrana okennej lišty sa z vnútornej strany ošetrí lepiacim tmelom MS Polymérom, ktorý je súčasťou systému, čo zabezpečí spevnenie spojenia medzi lištou a doskou a zabráni vniknutiu vody do U profilu.

Viac o systéme prefabrikovaného ostenia a nadpražia na webových stránkách www.hpi-cz.eu.

¹) Túto súťaž tento rok už po 9. krát usporiadava nakladateľstvo Vega spoločnosť s ručením obmedzeným, spoločne s Inštitútom udržateľnej výstavby, ďalej so Študijnou a vedeckou knižnicou v Hradci Králové a organizáciou Veľtrhy Brno a.s za mediálnej podpory časopisu Stavebnictví a interiér a niekoľkých ďalších odborných časopisov.

Autor: Marie Hodačová Šimonovská
Foto: Archív firmy, Jiří Hejhálek

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama