Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Interaktívne svetelné inštalácie: krištáľové diela, ktoré majú dušu

Zverejnené: 12. 11. 2021

Svetelné inštalácie Preciosa Lighting sú symbolom tradičného remesla, precíznej ručnej práce, nápaditosti a luxusu. Vďaka pokrokovým technológiám a novým možnostiam výroby vdychuje firma svietidlám z českého krištáľu nový život. A to doslova.

Pearl Wave, Signature Designs od Preciosa Lighting

Preciosa Lighting sa prostredníctvom súčasného dizajnu hrdo hlási k historickému odkazu českého krištáľu. Všetky svietidlá tejto spoločnosti sú vyrábané ručne a prepájajú tradičné remeslo s novodobým dizajnom a modernými technológiami. Sklárski majstri tak vďaka svojej zručnosti, skúsenostiam odovzdávaným z generácie na generáciu a predovšetkým láske k remeslu tvoria jedinečné krištáľové diela, ktoré majú dušu. Sú si vedomí toho, že sklo má jasné limity, ktoré treba rešpektovať, ale zároveň ponúka mnoho možností, ako posúvať hranice vlastnej predstavivosti a získať z tohto materiálu to najlepšie.

Nové možnosti vďaka metóde virtual prototyping

Unikátna interaktívna inštalácia Preciosa Lighting vzbudzujú pozornosť každého, kto sa s nimi stretne, prepájajú ľudí po celom svete a šíria nečakané emócie. Kombinácia krištáľu a svetla je pre Preciosu inšpiráciou. Pri navrhovaní svietidiel využíva modernú metódu virtual prototyping, ktorá umožňuje už v počítači odhaliť všetky kritické miesta návrhu a správne rozložiť jeho proporcie. Vďaka tomu môže firma napríklad vyrábať oveľa väčšie a bohatšie lustre ako predtým, a to pri zachovaní rovnakej hmotnosti.

Produkty v portfóliu Signature Designs predstavujú originálne a nadčasové koncepty svietidiel, ktoré môžu dizajnéri dokonale upraviť na mieru navrhovanému interiéru a prispôsobiť ich požiadavkám konkrétneho zákazníka. Každý z konceptov ponúka rôzne rozmery, kompozície, farby, materiály alebo povrchové úpravy, konštrukčné princípy a metódy svietenia. Efekty inštalácií vzbudili množstvo pozitívnych ohlasov na rôznych medzinárodných dizajnových výstavách. „Dizajnové variácie, ktoré sa dajú vytvoriť, robia zo Signature Designs naše strategické koncepty,“ hovorí Michael Vasku, kreatívny riaditeľ Preciosa Lighting.

Dizajnový koncept Breath of Light z portfólia Signature Designs od Preciosa Lighting
Dizajnový koncept Breath of Light z portfólia Signature Designs od Preciosa Lighting

Breath of Light: vdýchnite svetlu život

Jeden z dizajnových konceptov z portfólia Signature Designs, ktorý je držiteľom prestížnych ocenení Red Dot Design Award a German Design Award, nesie názov Breath of Light. Jeho hlavným vizuálnym prvkom sú ručne vyrábané krištáľové gule. Preciosa Lighting túto svetelnú inštaláciu prvýkrát prezentovala na Euroluce 2018 v interaktívnom variante, kedy ju bolo možné rozsvietiť pomocou dychu a to vďaka dychovým senzorom. Predstavila tak úplne nový spôsob aktivácie svietidla a návštevníkom poskytla úplne výnimočný zážitok. „Breath of Light dokáže na tvárach vykúzliť úsmev a prekvapenie.Ľudia majú príležitosť užiť si žiaru krištáľu v úplne novom svetle. Vďaka použitiu špeciálnych senzorov môžu interagovať s inštaláciou aj medzi sebou navzájom a svojim dychom ju prebudiť k životu. Iba jeden výdych môže rozohrať očarujúcu svetelnú hru,“ opisuje Michael Vasku.

Pearl Curtain z rady Signature Designs
Pearl Curtain z rady Signature Designs

V žiari emócií

Ďalším z dizajnových konceptov radu Signature Designs je Pearl Curtain. Tento koncept, ktorý sa pýši oceneniami Light Middle East, iF Design Award a Arc Awards, chce motivovať dizajnérov k tomu, aby opustili zažité predstavy a nebáli sa natiahnuť luster od stropu až k podlahe. Koncept bol predstavený v interaktívnom variante, kedy svetlo reagovalo na prejavy lásky a ľudskej spolupatričnosti. Vďaka snímaniu pohybu a meraniu vzdialenosti medzi dvoma ľuďmi sa celá inštalácia rozsvietila vo chvíli, keď sa pod ňou ľudia objali. „Prežívať zážitky bez digitálnych náhradiek znamená skutočnú radosť zo života. Preto sme chceli čo najväčšiemu počtu návštevníkov ukázať, ako naše svetelné inštalácie dokážu prebúdzať skutočné emócie,“ hovorí kreatívny riaditeľ spoločnosti Preciosa Lighting, ktorý zároveň dodáva, že osvetlenie Pearl Curtain dokáže vďaka hravému dizajnu oživiť priestor aj vo svojej statickej forme.

Svietidlo Pearl Wave, Signature Designs
Svietidlo Pearl Wave, Signature Designs

Hravosť a kreativita

Ďalšie zo Signature Designs je svietidlo Pearl Wave. Prezentované bolo formou interaktívnej inštalácie na palube lodi, kde vytváralo svetelné efekty reagujúce na cinkanie pohárikov počas prípitku.

K rovnakému radu patrí Peal Drop. Skladá sa z perál, z krištáľu a triplex opálu, ktoré sa striedajú s menšími kovovými guličkami, ktoré pripomínajú „uzlíky“ naozajstného perlového náhrdelníka a s ktorými sú vo vzájomnom kontraste. Ďalším jedinečným prvkom Pearl Dropu je jeho vnútorný kovový rám, ktorého konštrukcia je natoľko pevná, že svietidlo nevyžaduje ďalšiu podporu a môže byť inštalované aj do miest, ako je napríklad úzky schodiskový priestor.

Jedným z najflexibilnejších konceptov z portfólia Signature Designs je Inspiral. Toto svietidlo sa skladá z tisícov brúsených krištáľových prizmat, pričom každé z nich dokáže fascinujúcim spôsobom lámať svetlo a rozkladať ho na farby dúhy. Aj vďaka tomu sa táto svetelná inštalácia môže chváliť výrazným trblietavým efektom.

Autor: Preciosa Lighting
Foto: Preciosa Lighting

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama