Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Interiér rozsvietia unikátne sklenené obklady

Zverejnené: 9. 9. 2015

Česká spoločnosť AVETON, ktorá sa špecializuje na projekcie a realizácie akusticky náročných priestorov a ktorá svojim zákazníkom poskytuje komplexný servis v oblasti akustiky a interiérového dizajnu, prišla na trh s unikátnym materiálom.

Jedná sa o priesvitné dizajnové sklenené dosky s názvom GLASIO. Tie dokážu v miestnosti výrazne znížiť hlučnosť a zlepšiť zrozumiteľnosť hovoreného slova. Vzhľadom ku svojmu celkom špecifickému dizajnu sú vhodné do všetkých interiérov, kde je vyžadovaná optimálna akustika s pridanou hodnotou estetiky.

Materiál sa dočkal pilotného praktického využitia v prednáškových sálach Stavebnej fakulty ČVUT a spoločnosť za svoj vynález získala cenu Akustický výrobok roku 2014. Obklad Glasio má širokú možnosť využitia v interiéroch, kde sú kladené požiadavky na akustickú pohodu.

Obr. 2: Prednášková sála Stavebnej fakulty ČVUT
Obr. 2: Prednášková sála Stavebnej fakulty ČVUT

Svetové prvenstvo

Myšlienka na vznik materiálu vychádza zo situácie na trhu, kde materiál s podobnými vlastnosťami – priesvitný a akusticky pohltivý – doposiaľ nebol. Dnešné trendy interiérového dizajnu vychádzajú z minimalizmu s využitím prevažne akusticky odrazivých materiálov, ako je sklo, betón a oceľ. Využívanie týchto priestorov je z hľadiska akustiky limitované a v krajných prípadoch vzniká neobývateľné prostredie.

Reakciou na tento stav bol vznik špeciálne upraveného skla, ktorého hlavnou a celkom ojedinelou kombináciou vlastností je akustická absorpcia a priepustnosť svetla. Jeho inštaláciou je možné dosiahnuť zníženie hlučnosti. Popri samotnej akustickej efektivite a estetike je veľmi dôležité, že sa dosky vyrábajú z recyklovaného skla, vďaka čomu je GLASIO vysoko ekologickým produktom. Pre zvýšenie pevnosti v ťahu je do dosiek zatavená nerezová sieť. Mechanické laboratórne skúšky preukázali, že výrobok je celkom bezpečný.

Obr. 3: Zatavená nerezová sieť
Obr. 3: Zatavená nerezová sieť

Akustika

Doteraz bolo sklo vnímané ako akusticky odrazivý materiál. GLASIO však prináša celkom inovatívnu možnosť využitia skla ako zvukovo pohltivého obkladu aj v tých najnáročnejších aplikáciách. Vďaka svojmu vzhľadu a unikátnym akustickým vlastnostiam je možné GLASIO využiť v divadle, koncertných sieňach, prednáškových sálach, učebniach, bazénoch, kanceláriách, privátnych interiéroch a vo veľkom množstve priestorov, kde je dôraz kladený na akustiku a interiérový dizajn. Obklad sa vyznačuje vysokou akustickou efektivitou – v rečovom pásme pohltí až 90 % zvukovej energie.

Obr. 4: Graf činiteľa zvukovej pohltivosti akustického obkladu Glasio
Obr. 4: Graf činiteľa zvukovej pohltivosti akustického obkladu Glasio

Dizajn na mieru

Z nového materiálu je možné vytvoriť napríklad stenový obklad, prípadne priečku, alebo je možné ho použiť ako originálny solitérny prvok, to všetko s unikátnym dizajnom. Pre maximálny akustický efekt sa však najčastejšie montujú na stenu pomocou systémovej hliníkovej konštrukcie, ktorá má možnosť rektifikácie a ktorá eliminuje nerovnosti stien. Prirodzene tým vzniká vzduchová dutina a zvyšuje sa celková efektivita obkladu. Minimálna hrúbka systému je 65 mm, maximálna až 300 mm. Do vzniknutej dutiny je možné potom integrovať LED osvetlenie a vytvoriť tak celoplošne alebo lokálne svietiaci obklad.

Obr. 5: Kotvenie k nosnému systému – axonometria
Obr. 5: Kotvenie k nosnému systému – axonometria
Obr. 6: Obklad Glasio
Obr. 6: Obklad Glasio

Dosky Glasio sa vyrábajú v ucelenej farebnej škále, ktorá bola zvolená na základe aktuálnych interiérových trendov. Pre vytvorenie luxusného vzhľadu je možné povrch ďalej upraviť tak, aby pôsobil ako striebro alebo zlato.

Obr. 7: Farby
Obr. 7: Farby

Ekologická výroba aj produkt

Nezameniteľný vzhľad materiálu vzniká použitím sklenej drviny rôznych frakcií jednodruhového skleneného recyklátu. Vďaka tejto technológii výroby, ktorá sa nazýva sintrovanie, dochádza ku zvýšeniu trblietavosti a k tzv. 3D efektu, ktorý je umocnený hlavne v prefarbovaných doskách. Dosky sú spájané iba teplom a neobsahujú žiadne ďalšie prímesi, akými sú napríklad plnivá a spojivá. Z tohto dôvodu sú dosky ekologicky a hygienicky nezávadné, úplne nehorľavé a ľahko sa udržujú.

Obr. 8: Detail štruktúry
Obr. 8: Detail štruktúry
Autor: Ing. arch. Vít Domkář, Tereza Meravá
Foto: Archív AVETON s.r.o., Lukáš Legi

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama