Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Interiérové trendy súčasnosti – matné povrchy bez otlačkov

Zverejnené: 19. 9. 2020

Matné prevedenie patrí v súčasnosti k obľúbeným povrchovým úpravám nábytku či obkladových plôch. Prednosťou najnovších matných prvkov je ich zamatový povrch, ktorý úplne eliminuje odrazové svetelné efekty a tiež na ňom nezostávajú odtlačky prstov - dokonca ani v prípade matov v tmavých odtieňoch. Vďaka tomu sa násobí ich estetický aj úžitkový účinok v interiéri.

Povrch: T.acrylic

K najodolnejším materiálom voči odtlačkom prstov, mechanickému poškodeniu, vode alebo teplotným výkyvom v súčasnosti patria tie s nanočasticami na povrchu, napríklad vysokotlakový laminát SOFTIXX. Jeho povrch je vďaka unikátnej technológii výroby, využívajúcej tvrdenie akrylových živíc elektrónovým lúčom, vybavený nanovrstvou, vďaka ktorej je neobyčajne homogénny, odolný a bez pórov. „Keď sme prvýkrát testovali nanopovrch materiálu SOFTIXX a nedokázali ho nejako zásadnejšie poškodiť - dokonca ani keď sme vyvinuli väčšiu silu s použitím hrotov vidličky, boli sme veľmi milo prekvapení. Na jeseň minulého roka sme sa preto vydali ešte ďalej a vyskúšali nanolak na lakované striekané povrchy," uvádza Martin Dusík, vedúci obchodného oddelenia spoločnosti Trachea, najväčšieho českého výrobcu nábytkových dvierok a panelov.

Nanolaminát SOFTIXX
Nanolaminát SOFTIXX

Odolnosť voči odtlačkom prstov a mechanickému poškodeniu je to, čo doteraz u lakovaného prevedenia interiérových prvkov chýbalo, takže je možné hovoriť o revolučnej zmene. „Lakovaný povrch T.lacq v hlbokom mate využíva nanotechnológie a pridáva do svojej štruktúry ďalšiu vrstvu vrchného nanolaku o gramáži 150 g / m² v štyroch vrstvách. Jeho odolnosť je navyše posilnená pozitívnou termoreakciou nanočastíc na teplo a vďaka tomu je u tohto povrchu možné opraviť drobné poškodenia pomocou tepla žehličky a vlhčenej papierovej utierky," opisuje Martin Dusík.

T.effect v prevedení grafitovo šedá a prachovo šedá
T.effect v prevedení grafitovo šedá a prachovo šedá

Hlboký mat laminát bez NANO

Hlboký mat, tentoraz bez nanočastíc, stále odolný voči odtlačkom prstov, predstavuje aj novinka v podobe dekoratívneho povrchu T.effect. „V prípade T.effectu ide o laminovaný materiál - konštrukčne ide o MDF dosku, na ktorej je obojstranne aplikovaný živicami impregnovaný dekoračný papier, ktorý je z čelnej strany povrchovo ošetrený UV lakom v hlbokom mate" vysvetľuje Martin Dusík.

Popri vysokej odolnosti voči odtlačkom prstov, ktoré vďaka tomu nenarušujú výsledný dizajn nábytkovej či obkladovej plochy, patrí k estetickým prednostiam povrchu T.effect tiež zamatový vzhľad, farebná rovnorodosť a zhodnosť prednej a zadnej strany či identická farebnosť ABS hrán. Tie sú navyše lepené PUR lepidlami, vďaka ktorým je pre T.effect, rovnako ako napríklad pre spomínaný SOFTIXX, charakteristická dizajnová subtílna stratená škára, ktorá súčasne odoláva vode aj pôsobeniu tepla do 100 ° C.

T.lacq s nanopovrchom
T.lacq s nanopovrchom

Odolné akryláty

Ďalšími z odolných matných povrchov sú akryláty. „Za vysokou odolnosťou matného variantu akrylového materiálu voči zachytávaniu odtlačkov prstov stojí špeciálna povrchová úprava, vďaka ktorej na jeho povrchu žiadne odtlačky prstov od suchých alebo mokrých rúk nezostávajú. Praktickým príkladom sú akrylátové dvierka T.acrylic, ktoré si tak za každých okolností zachovávajú svoj elegantne matný vzhľad," uvádza Martin Dusík.

Fóliovaný povrch T.classic v supermate
Fóliovaný povrch T.classic v supermate

Supermatné fólie

Matné varianty interiérových povrchov je možné nájsť aj medzi klasikou, ktorou sú napríklad fólie T.classic. Nie sú síce zďaleka tak odolné voči odtlačkom prstov ako predchádzajúce spomenuté povrchy, ale na druhú stranu sú najlepšou voľbou v pomere ceny a úžitkovej aj estetickej hodnoty. Fólie je navyše možné kombinovať aj s prvkami, ako drevo, kameň či betón a vďaka obrovskému výberu najrôznejších prevedení vybrať tú najvhodnejšiu kombináciu. Širokú škálu matov navyše aktuálne doplnili aj supermatné fólie T.classic, ktorých pohľadové vlastnosti dokazujú, že aj materiálová klasika môže obstáť ako dizajnový solitér.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Trachea
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama