Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Izolácia na letné prehrievanie domov nestačí. Pomôže výdatné vetranie, farby a tienenie

Zverejnené: 14. 7. 2020

O tom, či sa bude v lete interiér prehrievať a ako, rozhoduje intenzita oslnenia domu, z nej odvodené povrchové teploty strešných, fasádnych a okenných plôch plus priame slnečné žiarenie, ktoré vstupuje do domu oknami. Tepelná izolácia s akumuláciou má len tlmivý účinok. Riešením je tienenie okien, svetlé farby strechy a fasády a vždy "zaberá" účinné vetranie.

Foto: Bas Meelker, shutterstock

Najvyššou hodnotou je pre človeka čerstvý vzduch a kvalitné dýchanie. Život za utesnenými oknami a dverami, ktoré pri otvorení ako jediné umožňujú vstup čerstvého vzduchu, prináša svoju daň v podobe častých chorôb a slabej fyzickej kondície. Správne a výdatné dýchanie je základom nielen vo dne, kedy sa venujeme rôznym činnostiam a fyzickým aktivitám, ale hlavne v noci.

V mnohých prieskumoch vyšlo najavo, že v noci ľudia spia za utesnenými oknami, aby dovnútra nevnikal chlad a v lete dotieravý hmyz. Počas bieleho dňa to býva to isté: ľudia väčšinou a celoročne trávia čas za zatvorenými oknami, sú k tomu navádzaní určitým podpichovaním pod heslom úspor energie a boja s globálnym otepľovaním. Aj na odborných weboch, kde by sme čakali rozum, sa dočítame, že "kvalitné zateplenie zníži prehrievanie budovy v letnom období". To je nezmysel. Najmä slnečné žiarenie, ktoré vstupuje oknami do interiéru, až mnohonásobne prevyšuje zimnú tepelnú stratu domu či bytu aj ich schopnosť zbaviť sa prebytkov tepla. Mohutná tepelná izolácia stien túto situáciu citeľne zhorší. Dôkazom sú 100 a viac rokov staré kamenné nezaizolované stavby, kde je v lete oveľa chladnejšie, ako v novostavbách. V oboch prípadoch samozrejme nekalkulujeme so zapnutou klimatizáciou.

Izolácia letnému prehrievaniu sama o sebe nezabráni, skôr naopak. Presvedčiť sa o tom môže každý návštevou starého neizolovaného kamenného vidieckeho sídla  (foto Josef Skacel, Shutterstock)
Izolácia letnému prehrievaniu sama o sebe nezabráni, skôr naopak. Presvedčiť sa o tom môže každý návštevou starého neizolovaného kamenného vidieckeho sídla (foto Josef Skacel, Shutterstock)

Na ilustráciu: Zatvoreným strešným oknom bez tienenia vstupuje priamo do interiéru energia na úrovni cca 80 kWh/(m2.mes.); žiarivý impakt na strechu je pritom cca 160 kWh/(m2.mes.). Zdroj: Referenčný klimatický rok pre Hradec Králové a mesiac Jún. Dodejme, že slnkom rozpálená strecha na 60 °C sála do vetranej medzery a podstrešia tepelné žiarenie s intenzitou viac než 820 W/m2.

Významnú úlohu plní strecha

Intenzívne tepelne zaťažovanou obálkovou konštrukciou domov je strecha, okrem iného aj preto, že mieri k oblohe. To platí dvojnásobne o bungalovoch a iných RD, pretože strecha tu zaujíma podstatnú, ak nie rovno dominantné plochu domu. Tepelnú záťaž strechy posilňuje aj fakt, že sa u nás teší trvalej obľube antracitovo čierna strešná krytina, ktorá sa na slnku najrýchlejšie a najviac ohrieva.

Hoci teória „učí”1), že sme si s touto záťažou poradili, v reáli to tak nie je. V lete sa Slnkom zaliate fasády a strechy (najmä tmavé) rozpália až k 80 ° C a k tejto teplote sa priblíži aj teplota vzduchu vo vetranej strešnej medzere.

V lete sa Slnkom zaliate fasády a strechy (hlavne tmavé) rozpália až k 80 °C. Podobne je to u západne a východne orientovaných fasád. Foto: Swen Boettcher, shutterstock
V lete sa Slnkom zaliate fasády a strechy (hlavne tmavé) rozpália až k 80 °C. Podobne je to u západne a východne orientovaných fasád. Foto: Swen Boettcher, shutterstock

Naopak v zime sa môžu plochy striech a fasád pod jasnou zimnou oblohou (s teplotou až -60 ° C) citeľne ochladiť pod teplotu vzduchu a približne to isté urobí aj teplota vzduchu vo vetranej strešnej medzere. Tento dej môže zbrzdiť rosa a najmä biela námraza (s nízkou sálavosťou).

V prípade fasády je možné rozdielnu teplotu vzduchu a povrchu overiť obyčajným bezkontaktným teplomerom. U strechy je potrebné "posunúť" jednu škridlu a zmerať teplotu pod ňou.

Riadené odvetrávanie strešných plášťov

Spomenuli sme, že vzduch, ktorý sa vonku neustále premiešava, sálavé slnečné teplotné extrémy preberá len pomaly. Tento, na jednej strane nepríjemný fakt, možno však elegantne využiť v náš prospech. Ak budeme mať možnosť riadene odvetrávať strešný plášť (alebo ideálne celý neobývaný podkrovný priestor), môžeme si teplo do interiéru "pustiť" len vo vykurovacej sezóne a v lete sa ho ľahko zbavíme.

Ďalším benefitom riadeného odvetrávania strechy je aj eliminácia vlhkosti. Vzduch, vznikajúci v podchladených partiách strešného systému, totiž nesmie nikde kondenzovať a usadiť sa v podobe rosy. Vetrať pritom možno buď preventívne, alebo až v prípade problémov, kedy už ale môže byť neskoro. Kondenzácia najviac poškodzuje predovšetkým plechové strechy, čo je dlhodobý empirický poznatok.

Ak budeme mať možnosť riadene odvetrávať strešný plášť (alebo ideálne celý neobývaný podkrovný priestor), môžeme si teplo do interiéru „pustiť” len o vykurovacej sezóne a v lete sa ho ľahko zbavíme (foto ABC)
Ak budeme mať možnosť riadene odvetrávať strešný plášť (alebo ideálne celý neobývaný podkrovný priestor), môžeme si teplo do interiéru „pustiť” len o vykurovacej sezóne a v lete sa ho ľahko zbavíme (foto ABC)

Ventilačné turbíny

Keď sa povie riadené odvetrávanie, tak každého v prvom rade napadne elektrický vetrák. Ten samozrejme funguje. Ak chceme ale šetriť elektrickú energiu, je výhodné použiť ventilačné turbíny, ktoré pre svoju činnosť žiadnu elektrickú energiu nepotrebujú. Ako zdroj energie totiž využívajú prírodné vietor, ktorý je úplne zadarmo a k regulácii odťahu slúži ručne alebo servomotorom ovládaná klapka. Pokročilejším riešením je ventilačná turbína doplnená o riadiacu jednotku a pomocný ventilátor, ktorý zaistí rotáciu turbíny aj v čase nepriaznivých poveternostných podmienok.

Hybridná ventilačná turbína s riadiacou jednotkou a pomocným ventilátorom (foto Lomanco)
Hybridná ventilačná turbína s riadiacou jednotkou a pomocným ventilátorom (foto Lomanco)

Záver

Píše sa rok 2020 a zreteľne sa ukazuje, že výstavba rodinných, bytových, občianskych a ďalších domov, kde žijú, pracujú, nakupujú či sa inak združujú ľudia, nie je "problematická" z pohľadu zimnej tepelnej ochrany budov, ale letného prehrievanie a nedostatočného až neexistujúceho vetrania. Letné horúčavy v interiéroch sú vyčerpávajúce, čo má vplyv na fyzickú kondíciu ľudí a ich zdravie. Nadmerná vlhkosť navyše môže viesť k stavebným poruchám.

Kvalitné a výdatné vetranie v zime aj v lete by malo byť nutnou prvoradou podmienkou všetkých budov, kde sa nachádzajú ľudia, zvieratá a vegetácie. Ventilačné turbíny ponúkajú v tomto smere zaujímavé riešenie. Odvetrajú podkrovné, skladovacie, výrobné, pivničné a ďalšie priestory. Ich prevádzka je bezúdržbová a v porovnaní s individuálnymi ventilátormi pritom ušetria až 90% nákladov na elektrickú energiu.

Súvisiace články:

1) Súčasťou správne zrealizovanej strechy je vetraná medzera pod krytinou, ktorá podľa používaných tepelno-technických výpočtov odvedie prebytočné teplo do atmosféry. Podľa teórie či už strecha, tak aj vonkajšie steny domu vždy preberajú teplotu vzduchu, nech si Slnko páli, ako chce ...

Autor: RNDr. Jiří Hejhálek
Foto: Shutterstock, Archív redakcie
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama