Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Je potrebné zmeniť prístup k modernému stavebníctvu

Zverejnené: 25. 8. 2018

Nedávno publikovaná správa Indoor Generation poukazuje na to, že v dnešnej dobe trávime v budovách až 90 % času nášho života a v budúcnosti to pravdepodobne nebude inak. Vynára sa teda otázka, či nie je potrebné prehodnotiť to, ako projektujeme a staviame obytné budovy, školy a kancelárie, pretože otázka zdravej vnútornej klímy je oveľa dôležitejšia, než kedykoľvek predtým. Riešením je myslieť na všetky riziká už pri návrhu budov a tiež na možnosti využitia automatizovaných systémov pre riadenie vnútornej klímy.

Sme generáciou, ktorá trávi väčšinu svojho času zatvorená v budovách so všetkými výhodami aj nevýhodami, ktoré to so sebou prináša. Industrializácia a technický rozvoj priniesli výhody v oblastiach, ako je napríklad životná úroveň, zdravotná starostlivosť alebo vzdelanie. Vďaka tomu ale dnes stojíme pred novými výzvami, ktoré ohrozujú naše zdravie. Pokiaľ máme zmierniť alebo zvrátiť rastúci výskyt zdravotných problémov, ako sú napríklad poruchy spánku, sezónne depresie, astma, chronická obštrukčná pľúcna choroba, srdcové ochorenia a diabetes, potom by sme mali pristúpiť k činom a upraviť svoje správanie aj svoje prostredie vo vnútri budov.

V budovách trávime príliš veľa času

Aktuálne zverejnená správa zaoberajúca sa tzv. INDOOR GENERATION potvrdila dohady o tom, že ľudia netušia, koľko času reálne trávia zatvorení v budovách. Rozsiahly výskum spoločnosti YouGov, ktorý prebehol v marci a apríli 2018 v Európe a Severnej Amerike a ktorého sa zúčastnilo 16 000 respondentov v 14 krajinách, ukázal, že ľudia majú nielen mylnú predstavu o čase, ktorý trávia zatvorení v budovách, ale aj o kvalite vzduchu v interiéri. Najviac sa predstava od reality líšila vo výpovediach Čechov, ktorí dosiahli najhoršieho skóre zo všetkých respondentov. Iba 5 % opýtaných si správne uvedomuje, koľko času denne trávi v uzatvorených budovách. U mladej generácie je to pritom 21 až 24 hodín.

Automatické vetranie a tienenie

Súčasná pokročilá automatizácia môže pomôcť s monitorovaním a so zvýšením kvality prostredia aj v bežnej domácnosti. Dokáže postrážiť a patrične reagovať na dôležité parametre, akými je kvalita vzduchu, svetelné podmienky, vlhkosť a ďalšie.

Tohtoročnou novinkou v tejto oblasti je inteligentný systém VELUX ACTIVE, vyvinutý spoločnosťou VELUX v spolupráci s NETATMO, ktorý slúži k ovládaniu strešných okien, roliet a žalúzií na základe podnetov z tzv. smart – inteligentných senzorov. Systém neustále monitoruje množstvo parametrov vnútornej klímy, ako je teplota, množstvo slnečného svetla, vlhkosť alebo koncentráciu CO2.

Dôležitou vlastnosťou VELUX ACTIVE je tiež schopnosť učiť sa, vďaka čomu sa systém dokáže lepšie prispôsobiť chodu každej domácnosti. Na základe vstupných informácií z čidiel a napojenia do siete NETATMO, ktorá systému sprostredkováva informácie o vývoji počasia, je VELUX ACTIVE veľmi efektívny v rozhodovaní, kedy a ako intenzívne vetrať alebo tieniť.

Systém VELUX ACTIVE je určený pre všetky elektricky ovládané strešné okná VELUX a tieniace doplnky (všetky elektricky ovládané okná VELUX predávané od roku 2007). Je možné ho tiež používať iba ako autonómny systém na vetranie a tienenie, teda bez pripojenia do smart – inteligentnej domácnosti. Ovládanie sa realizuje pomocou diaľkového ovládača, aplikácie smart telefónu (podpora Apple HomeKit, Google Home), alebo je možné využiť systémové senzory v interiéri a riadiť vnútorné prostredie automaticky na základe vyhodnocovaných dát. Toto riešenie zefektívni vetranie, pretože bude reagovať na aktuálnu obsadenosť miestnosti a stav vzduchu. Vyvetrá len vtedy, pokiaľ to bude potrebné. Súčasne zabezpečí, že kvalita vnútorného vzduchu nebude závislá na manuálnej akcii užívateľa, pretože vetracie návyky v populácií nie sú optimálne. Napríklad 72 % ľudí si nevyvetrá miestnosť, kde spí (podľa HHB 2016).

Viac na stránkach Nové ovládání vnitřního prostředí VELUX ACTIVE a Znepokojující fakta o generaci žijící uvnitř budov.

Autor: Marek Turoň
Foto: VELUX Česká republika
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama