Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Jedinečný interiér v spojení antracitovo šedej a horčicovej

Zverejnené: 18. 5. 2020

Majitelia, mladý aktívny pár, hľadali oázu v centre Prahy, kde by mohli spoločne žiť. Vhodný priestor našli v Holešoviciach, štvrti, ktorá sa prebúdza k životu a je "prešpikovaná" vydarenými architektonickými počinmi. Interiér bytu sa nachádza v novostavbe bytového domu. Základným výrazovým prvkom sú tu tlmené odtiene, najmä antracitovo šedá a čierna, teda farby, ktoré upokojujú myseľ a zároveň znesú výrazný farebný akcent, napríklad v podobe horčicovo žltej. Architekti riešili celý interiér okrem kúpeľne, tá bola kompletne hotová od developéra.

Návrh interiéru padol do rúk dvojici architektov zo štúdia BOQ Architekti. „V interiéri sme pracovali s tlmenými tónmi, neutrálnymi odtieňmi šedej v kombinácii s prírodným drevom - biela omietka, tmavo morená podlaha, hliníkové okná vo farbe antracitu... Najvýraznejším prvkom je kuchyňa, kde bolo použité lamino v antracitovo šedej, čierne dymové sklo a drevo - dub olejovaný. Celok sme doplnili o kovové prvky v čiernej farbe," hovorí architektka Jana Stachová a dodáva: „Realizáciu kuchyne skvele zvládol pán Sarnovský, takmer všetko bolo navrhnuté na mieru. Výrazný priestor tu dostali stolové podnože od Master & Master, ktoré boli použité ako podpora kuchynského ostrovčeka, jedálenského a konferenčného stolíka".

Oceľ ako nosný prvok celého interiéru, bola doplnená o nádych prírodného dubového dreva, ktorý chlad kovu zjemňuje. Obytnému priestoru dominuje čierna kuchyňa s odľahčeným pracovným ostrovčekom, na ňu nadväzuje decentné knižnica, pred ktorou schádza projekčné plátno, keď sa niekto z rodiny chce práve pozerať na film. Do budúcnosti sa bude ešte riešiť zatienenie, pribudnú závesy - v obývacej izbe v neutrálnej šedej, v spálni petrolejovo modré s bielou záclonkou. „Všetok vstavaný nábytok je riešený veľmi jednoducho a účelne. Či už je to sedenie pre pohodlné prezutie v predsieni, alebo dvojlôžko s knižnicou a nočným stolíkom v spálni, jedná sa o niky zasadené do nábytkových zostáv," dodáva architektka Stachová.

Architekti si veľmi pochvaľovali spoluprácu či už s investormi, tak predovšetkým so stolárom, ktorý všetko dotiahol do konca s dôrazom na detail a to k spokojnosti všetkých. Podľa slov architektky Stachovej sú aj majitelia s výsledkom neskutočne spokojní, síce sa ešte dopracúvajú niektoré detaily pre väčší komfort, ale základ bytu je hotový. „Majitelia si priali oázu pokoja v minimalistickom poňatí, tlmenú farebnosť občas preložiť farebnejším akcentom a čo najviac úložných priestorov. To všetko sa nám podarilo splniť," hovorí architektka a dodáva: „Zároveň máme radosť, že klienti veľmi starostlivo vyberali koncové prvky, doplnky a snažili sa udržať koncept nášho návrhu. Z pôvodného bytu si priniesli iba jedálenské stoličky. A pomerne nevídaná vec bola, že majiteľ nechal ich strieborné nohy nastriekať načierno. Hoci sa to zdá byť zanedbateľnou maličkosťou, pre výsledný dojem to bolo naozaj zásadné".

Miroslav Stach (* 1984) a Jana Stachová (* 1985), pracovní aj životní partneri, fungujú ako tvorivé duo už od roku 2008. Obaja absolvovali magisterský program na Fakulte architektúry ČVUT a pracovali na nespočetných architektonických projektoch pre niekoľko ateliérov až do roku 2014, kedy si založili vlastné štúdio. BOQ architekti sa zameriavajú na návrhy rodinných a bytových domov, interiérový dizajn aj odbornú pomoc s realizáciou projektov v podobe autorského a technického dozoru, asistencia s výberom dodávateľa stavby a komunikácie s úradmi. Ich špecializáciou sú malé byty a to vrátane tých skutočne malých. Ako skúsení a nápadití architekti dokážu vytvoriť komplexné, inovatívne riešenia, ktoré premenia aj ten najmenší byt v plnohodnotný domov.

Autor: Mirka Vernerová
Foto: MgA. Tomáš Dittrich, zdroj: www.boqarchitekti.cz
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama