Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Kameň v interiéri

Zverejnené: 31. 12. 2018

Optimálny interiérový dizajn vytvára estetické, príjemné a zdravé vnútorné prostredie. Využíva materiály, ktoré podporujú zdravie človeka a jeho produktivitu, ktoré vyvolávajú pocity šťastia. Organické suroviny sú zvyčajne práve tými, ktoré k tomu výrazne prispievajú. A z prírodných stavebných materiálov sa ako najodolnejší a najluxusnejší javí kameň.

Vila Tugendhat (dielo architekta L. M. van der Roheho) je preslávená úžitkovým funkčným a nadčasovým dizajnom. To je dosiahnuté aj s pomocou prírodného onyxu na stene v hlavnej obývacej izbe. (autor: lulu and isabelle, Shutterstock)

Kameň odoláva hnilobe, plesniam, extrémnym teplotám aj vode. Vyžaduje minimálnu údržbu, čo z neho robí jeden z najpraktickejších materiálov používaných v dome. V histórií bol najčastejšie volený ako pochôdza vrstva podláh a obklad stien, alebo slúžil k obloženiu krbov. V súčasnosti rozvíja svoju popularitu hlavne v kuchyniach a kúpeľniach, kde je naplno využitá jeho vodeodolnosť. Mramorové podlahy a schodisko, parapety, žulové kuchynské dosky, travertínové dlaždice, kamenné vane a umývadlá...Prírodný kameň je využívaný aj pre návrhy moderných svietidiel či izbového nábytku. Na dotyk síce pôsobí kameň chladno, avšak premieňa vzhľad akéhokoľvek obytného priestoru a prináša do neho teplo prírodného materiálu a akúsi silu spojenú s trvanlivosťou a všestrannosťou. Nemalú rolu hrá v obľúbenosti kameňa aj jeho variabilita čo sa týka farieb, vzorov a textúr. Vyberie si takmer každý.

Mramorové schodisko je klasikou, ktorá je stále vhodná či už do konzervatívneho, tak do moderného interiéru. (autor: hxdbzxy, Shutterstock)
Mramorové schodisko je klasikou, ktorá je stále vhodná či už do konzervatívneho, tak do moderného interiéru. (autor: hxdbzxy, Shutterstock)

Prírodný kameň na Slovensku a v Čechách

Na Slovensku a v Čechách sú hlavnými surovinovými zdrojmi dekoračného kameňa svetlé horniny ako je žula (sfarbená do šeda či červena) či granodiorit vhodné ako pre hrubú, tak pre ušľachtilú kamenickú výrobu (brúsené či leštené obklady, dlažba...). V okolí Banskej Bystrice ťažený pieskovec je vhodný pre obklad krbov a stien. S realizáciami krbov ladí aj moravskoslezská bridlica, ktorá sa však vyníma aj ako netradičný obklad na stenách kúpeľní. Efektná je tiež ako imitácia čierneho mramoru. Ale tiež samotný populárny mramor má v Čechách a na Slovensku svoje náleziská (ťaží sa v južných Čechách a na Slovensku v okolí Banskej Štiavnice). Hlavne jeho leštená verzia vo forme obkladov, dlažieb apod. Nachádza uplatnenie v nami diskutovaných interiéroch. Jeho hlavná výhoda spočíva v kvalitách, ktoré stále narastajú s vekom materiálu. Jeho zafarbenie sa pohybuje obvykle v štandardnej bielej, ale je dostupný variant aj v mierne ružovej alebo šedej farbe. Aj vápenec je radený medzi veľmi populárne materiály v interiérovom dizajne. A v neposlednom rade je potrebné spomenúť travertín ťažený predovšetkým v okolí Levíc a Ružomberka. Pre exteriéry je nedostatočne odolný, avšak v interiéri je hojne využívaný.

Žulová doska v kuchyni plní praktickú funkciu odolného pracovného materiálu aj nadčasového dekoratívneho prvku. (autor: Artazum, Shutterstock)
Žulová doska v kuchyni plní praktickú funkciu odolného pracovného materiálu aj nadčasového dekoratívneho prvku. (autor: Artazum, Shutterstock)

Import

Miestne využívaný kameň je samozrejme dovážaný tiež zo zahraničia a výsledný sortiment na slovenskom trhu je podstatne širší než uvádzame vyššie. Pre predstavu uvádzame napríklad veľmi luxusný ónyx, ktorý je dovážaný predovšetkým z Ázie alebo južnej a severnej Ameriky a ktorý je v interiéri veľmi výrazný v podsvietenom variante s výsledkom vo forme 3D efektu. Každý jednotlivý kus má svoju špecifickú kresbu a investor si tak môže byť istý jedinečnosťou svojej bytovej výzdoby. Predovšetkým zo zahraničia (napr. z Brazílie) sa dováža aj mimoriadny, veľmi kvalitný a mrazuvzdorný kvarcit. Jedná sa o kameň svetlej (bielej, šedej, nažltlej či načervenalej) farby vhodný napríklad ako bazénová dlažba, ale aj ako obklad do interiéru. Je veľmi odolný.

Obkladom z bridlice je možné imitovať nie toľko dostupný čierny mramor. (autor: Wuttichok Panichiwarapun, Shuterstock)
Obkladom z bridlice je možné imitovať nie toľko dostupný čierny mramor. (autor: Wuttichok Panichiwarapun, Shuterstock)

Povrchové úpravy

Otázka povrchových úprav sa v modernej dobe stala predmetom diskusií a sporov. Kameň bol mnohými stavebníkmi či umelcami vnímaný ako estetický prvok sám o sebe a jeho umelé úpravy boli často považované za postrádateľné. Moderný dizajn a architektúra však s adaptáciou povrchu bežne počítajú a dnešný kameň je povrchovými úpravami celkom bežne vybavovaný (zvyčajne len jeho lícová strana).

Možností je niekoľko a medzi najbežnejšie patria:
1. Lesk na povrchu kameňa je možné dosiahnuť leštením špeciálnym strojom. Dekoračný kameň tak získava vybranú úroveň zrkadlového efektu. Lesk je nie nadarmo najobľúbenejšou úpravou. Zvýrazňuje pôvodnú farebnosť kameňa a výsledkom môže byť dokonca ešte sýtejší odtieň než ten originálny.
2. Matný vzhľad získame podobným obrábaním kameňa ako pri leštení, avšak brúsnych postupov je aplikovaných menej.
3. Tzv. antický kameň (brašovaný) je taký, ktorého povrch je tryskaný pieskom, leptaný (kyselinami), či tepelne opracovaný (napr. opálený ohňom) s následným zjemnením diamantovou kefou. Takto upravený kameň má starožitný vzhľad s výrazne štruktúrovaným, ale na dotyk hladkým povrchom. Hrany výtvoru sú väčšinou zaoblené a nedokonalé.
4. Kameň môže tiež evokovať vzhľad kože. Je k tomu potrebné brúsiť povrch kameňa diamantovými kefami.
5. „Obúchanú“ podobu prináša metóda úpravy nazývaná pemrlovanie (štokovanie). Týmto spôsobom môžu byť staršie kamenné produkty aj renovované.
6. Lakovanie kameňa bezfarebným prostriedkom je úprava, ktorá umožňuje majiteľovi jednoduchú údržbu. Takto upravený povrch je stále svieži a ľahko umývateľný.
7. Rezaný kameň je neupravený, zostáva v stave, v akom bol rozrezaný v lome a vyznačuje sa surovou dekoratívnou krásou.

Vstup do obývacej izby je obložený travertínom. Prírodný kameň dodáva interiéru nádych elegancie. (autor: Photographee.eu, Shutterstock)
Vstup do obývacej izby je obložený travertínom. Prírodný kameň dodáva interiéru nádych elegancie. (autor: Photographee.eu, Shutterstock)

Kameň v interiéri

Ako sme si už naznačili vyššie, prírodný kameň má v interiéri neobvykle široké možnosti uplatnenia. Disponuje vysokými estetickými kvalitami. Hlavne leštené kamene (napr. mramor) sú vhodné pre dotváranie neutrálneho, ale luxusne vyžarujúceho vzhľadu miestnosti. Svetlé kamene, ako napríklad vápenec (svetlo béžová až žltobiela farba) sa so svojimi krémovými farbami hodí k doplneniu či už studených, tak teplých odtieňov domácností.

Do kuchýň sú vhodné kamenné materiály s vyššou tvrdosťou. Vyhnite sa teda vápencu, ktorý je pomerne náchylný k poškodeniu nožom a škvrnám od jedla. Inak sa však kameň do kuchyne hodí pre svoju všeobecnú trvanlivosť a odolnosť (nielen voči poškriabaniu, ale aj baktériám). Pokojne teda aplikujte mramor, žulu či pieskovec. Najčastejšie voleným miestom pre kameň v kuchyni je pracovná doska. Niektoré prírodné kamene sú dokonca tak tvrdé, že pri práci s nožom nie je potrebná podložka na krájanie.

Kameň sa ľahko snúbi s inými materiálmi, či už prírodnými alebo umelými. Obzvlášť vzhľadný je variant kameň verzus drevo. Interiér s drevenými prvkami skvelo obohacuje napríklad mramor. Môže s nimi nielen kontrastovať, ale svojou štruktúrou podobnou tej drevenej ich naopak aj dopĺňať. Mramor sa tiež skvelo uplatnil ako materiál použitý na vnútorné schodisko či ako obklad krbu v obývacej izbe.

Kúpeľňa je ďalšia miestnosť v domácnosti, kde je kameň ako doma. Je to predsa len materiál, ktorý je odolný vode. Travertín, mramor, žula, vápenec…, to všetko je možné použiť k výrobe umývadla v akejkoľvek povrchovej úprave, napríklad lesklej, ale aj bez opracovania a teda v rustikálnom surovom vzhľade neotesaného kameňa. Kameň je tiež aplikovaný na podlahu a steny kúpeľne ako úchvatný a praktický obklad. Býva umiestňovaný dokonca priamo do sprchy, kde po jeho nerovnostiach steká voda a evokuje v človeku pocit pobytu v kúpeľoch. Výhodou stien obložených kameňom je aj to, že sú ukryté nedostatky v podobe nerovností povrchu.

Moderná kúpeľňa je obložená pieskovcovými dlaždicami. Sú odolné vode aj mechanickému poškodeniu a ich životnosť je veľmi dlhá.(autor: Photographee.eu, Shutterstock)
Moderná kúpeľňa je obložená pieskovcovými dlaždicami. Sú odolné vode aj mechanickému poškodeniu a ich životnosť je veľmi dlhá.(autor: Photographee.eu, Shutterstock)

Štýlové osvieženie

Prírodný kameň je materiál, ktorý do domu prináša teplo a nádych útulnosti. Osviežuje v súčasnosti obľúbené ultramoderné interiéry, presvetľuje izby svojimi väčšinou svetlými a krémovými farbami. Prináša do priestoru nadčasovú eleganciu a nádych luxusu. Nič sa samozrejme nemá preháňať, preto skutočne voľte len jednu kamennú dekoráciu, napríklad dlažbu v kúpeľni, obklad jednej steny v spoločenskej miestnosti...Výhodu je dlhá životnosť a kompatibilita kameňa s takmer akoukoľvek farbou a materiálom. Prajeme Vám šťastnú ruku vo výbere toho pravého pre Vašu domácnosť.

Zdroje:

https://cz.pinterest.com/search/pins/?q=natural%20stone%20in%20interior&rs=typed&term_meta[]=natural%20stone%20in%20interior%7Ctyped
https://www.gardenstone.cz/prirodni-kamen/
http://www.prazskykamen.cz/

Autor: Helena Široká, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama