Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Kameninová strešná krytina

Zverejnené: 6. 4. 2009

Tak ako v minulosti, tak aj dnes má glazovaná krytina svoje miesto v produkcií podniku Sedlecký kaolín a.s. Božičany, ktorý je vlastníkom PKZ Keramika Poštorná a.s. Lesklá sklovitá glazúra umožňuje dokonalú zmáčavosť povrchu strešnej krytiny. Tašky a kôrky (vlnovky) sú mrazuvzdorné a majú dobrú samočistiacu schopnosť Na ich povrchu sa nedrží mach ani zelená farba mikroorganizmov.

Vlastná surovinová základňa podniku Sedlecký kaolín a.s. v niekoľkých častiach Českej republiky aj na Slovensku, moderná technológia úpravy surovín a prípravy ich zmesí, rozvoj nových vytváracích a vypaľovacích metód, tradičný dizajn výrobkov aj vnášanie progresívnych prvkov, technická zručnosť pracovníkov a pružnosť v riešení atypických objednávok – to všetko umožňuje dobre sa uplatniť na trhu.

Vedľa rekonštrukcií a opráv historických budov ide o mimoriadne stavby často spájajúce minulosť s prítomnosťou. Pekná kameninová strešná krytina „šitá na mieru,” pálená cca od 400 °C a vyššie než klasická tehlová, dopĺňa tak na trhu bežné tehlové výrobky.

Po stáročia pretrvávajúca krása

História výroby kameninových strešných tašiek v podniku Břeclav – Poštorná je veľmi bohatá, spadajúca do 19. storočia, kedy v lichtenštejnskej tehelni boli pálené klasické tehly, krytina, dlaždice a ďalšie výrobky pre stavebníctvo.

Bobrovky, hrebenáče a odvetrávacie tašky sú pýchou mnohých zámkov, katedrál, kláštorov, kostolov aj múzeí, fár a iných historických budov. Aj v dnešnom veľmi uponáhľanom čase však krásne farebná a glazúrovaná, lesklá bobrovka vnáša pocit pokoja aj pre moderného človeka. Je pravda, že cena takejto tašky je vyššia než u bežných a veľmi dobrých tehliarskych výrobkov, ale aj napriek tomu dosť ľudí dokáže investovať do peknej a zvláštnej strechy, mať tak niečo iné než čo je bežne používané. Zaujímavou formou strešných krytín sú moderné kameninové kôrky (vlnovky) ladené do teplých prírodných farieb, ktoré môžu byť podobne ako bobrovky riešené podľa prianí zákazníka v modernom štýle s uplatnením ostrých odtieňov, napr. modrá, žltá, svetlo zelená a pod. Lesklá sklovitá glazúra umožňuje dokonalú zmáčavosť povrchu strešnej krytiny. Tašky a kôrky sú mrazuvzdorné a majú dobrú samočistiacu schopnosť. Na ich povrchu sa nedrží mach ani zelená farba mikroorganizmov.

Rekonštrukcie a opravy historických budov aj vzrastajúca obľúbenosť kameninových strešných krytín umožňujú aj v dnešnej dobe rozvíjať v PKZ Keramika Poštorná a. s. túto tradičnú, často ručnú prácu podloženú však modernou technológiou výroby. Tradičná kameninová strešná krytina tak môže vhodne dopĺňať bežné prevedenie striech.

Autor: Ing. František Pticen
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama