vyhľadávanie
Dnes je 5.12.

Kancelárie 21. storočia: moderné priestory, ktoré ponúkajú zamestnancom maximálny komfort

Zverejnené: 19. 11. 2022

Nedávno sme písali o hypermodernom kampuse Bay View, ktorý otvorila spoločnosť Google v Severnej Amerike. Areál sa pýši nielen využitím geotermálnej energie, ale aj inovatívnymi interiérmi. Slovensko ani Česká republika nezostávajú pozadu. Počas niekoľkých posledných rokov tu vyrástlo mnoho multifunkčných kancelárskych priestorov, v ktorých nechýbajú kaviarne, fitness centrá alebo stolný futbal.

Aj kancelárie môžu byť miestom, kde si pracovníci môžu vo voľnej chvíli zahrať biliard, zacvičiť si TRX či prejsť sa po strešnej terase. Zdroj: Studio Flusser, www.studioflusser.com

Budovanie značky by nemalo skončiť len pri vizitkách a webových stránkach. Dôležité sú tiež reprezentatívne priestory, ktoré pôsobia dobre na klientov aj obchodných partnerov a zároveň poskytujú plnohodnotné zázemie jednotlivým zamestnancom. Slovenské firmy si to začínajú čoraz viac uvedomovať a púšťajú sa do odvážnych renovácií svojich sídiel. Zavítajte s nami do troch nedávno realizovaných kancelárskych priestorov, v ktorých by chcel pracovať snáď každý. Pozrieme sa aj do Bratislavy.

Nová rezidencia finančnej skupiny J&T: Maximálny komfort pre všetkých

Našu výpravu začneme v Prahe na Karlíne, kde nové sídlo spoločnosti J&T urbanisticky dopĺňa nedávno dokončený administratívny areál Rustonka. Od svojich susedov sa výrazne odlišuje vonkajším výrazom fasády aj interiérom, pri návrhu ktorého bol prioritný komfort zamestnancov a klientov. Konceptu predchádzal prieskum, v ktorom si pracovníci sami mohli povedať, čo im v práci chýba a čo by si tu priali zmeniť. Jednou z hlavných požiadaviek bolo mať dostatok priestoru na stretávanie, či už pracovné, tak neformálne. Kancelárie nadväzujú na všetkých poschodiach na fasádu, aby dovnútra prenikalo svetlo. Oddelené sú sklenenými priečkami, súkromie si však možno vytvoriť zatiahnutím záclon. V areáli nechýba strešná záhrada, fitness centrum ani kolkáreň so šatňou a sprchami. Súčasťou budovy sú aj garáže s umývačkou a nabíjačkami elektromobilov. Zo veľkolepým projektom stojí štúdio CMC Architects.

Na každom poschodí sa nachádza pracovná a relaxačná mixzóna, kam môžu zamestnanci zájsť na kávu a relaxovať. Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com
Na každom poschodí sa nachádza pracovná a relaxačná mixzóna, kam môžu zamestnanci zájsť na kávu a relaxovať. Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Agilné a dynamické sídlo pre FEG

Úplne novým reprezentatívnym sídlom sa môže od roku 2020 pochváliť aj spoločnosť Fortuna Entertainment Group. Architekti zo štúdia Perspektív sa rozhodli navrhnúť kancelárie, ktorých hlavným znakom je jednoduchosť, udržateľnosť a efektívne využitie dostupného miesta. Priestory sa nachádzajú na štyroch poschodiach administratívneho komplexu Churchill II s výhľadom na historickú panorámu hlavného mesta. Ústrednú komunikačnú os tohto projektu tvorí biele kovové schodisko, ktoré slúži ako spojnica všetkých poschodí. Uvítanie vo firme sa návštevníkovi dostáva na najvyššom poschodí v kruhovej recepčnej zóne.

„Jedným z princípov agilného pracoviska je aj koncept wellbeing. Ide o komplexný súbor prvkov, ktorý zahŕňa dynamické a rozmanité prostredie, ergonómiu, akustiku či zeleň v interiéri” dodáva jeden z autorov Ján Antal. Aj vďaka tomu sa môže budova popýšiť certifikáciou WELL Building Standard™.

Udržateľnosť a prepojenie technológii boli základnými piliermi od samotného začiatku plánovania návrhu. Integrované technológie napríklad odhadnú, kedy je potrebné zhasnúť v miestnosti svetlá či regulovať vzduchotechniku. Zdroj: Studio Flusser, www.studioflusser.com
Udržateľnosť a prepojenie technológii boli základnými piliermi od samotného začiatku plánovania návrhu. Integrované technológie napríklad odhadnú, kedy je potrebné zhasnúť v miestnosti svetlá či regulovať vzduchotechniku. Zdroj: Studio Flusser, www.studioflusser.com

V interiéri hrajú prím recyklované, prírodné a vysoko kvalitné materiály, ktoré odolajú podmienkam každodennej prevádzky. V budove nechýba plnohodnotná kaviareň: kávu si môžu zamestnanci vychutnať na otvorenej terase s výhľadom na panorámu Pražského hradu. K dispozícii je tiež herňa s biliardom, herné konzoly či fitness zóna.

Livesport: Futuristický koncept pripomína ciferník

Architekti zo Štúdia Reaktor navrhli a zostrojili pre dátovú technologickú firmu Livesport futuristický koncept kancelárií. Pri návrhu sa inšpirovali témou budovy ako funkčného stroja, ktorý pomenoval už Le Corbusier na začiatku 20. storočia. Princíp firmy Livesport, ktorý patrí medzi najväčších svetových poskytovateľov výsledkov športových stretnutí a ďalších informácií z tejto oblasti, sa prepisuje aj do vnútornej filozofie kancelárií.

Všetky svietidlá, podhľadové lamely, akustické panely a podlahové línie smerujú do pomyselného jadra, srdce spoločnosti. Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com
Všetky svietidlá, podhľadové lamely, akustické panely a podlahové línie smerujú do pomyselného jadra, srdce spoločnosti. Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Dynamicky riešený pôdorys pracovného prostredia pripomína ciferník. Poschodie je rozdelené do troch funkčných prstencov, vytvára variabilitu a pestrosť kancelárskej krajiny. Celé šieste poschodie je tvarovo definované dostredivou silou budovy. Ťažisko stavby tvorí átrium, ktoré je orientačným bodom a stretávacím miestom pre rôzne eventy. Každý zamestnanec má svoj vlastný „kokpit” perfektne vybavený pre sústredenú a ničím nerušenú prácu.

Base4Work: Nová podoba Jurkovičovej teplárne

Aj na Slovensku vsádzajú na nadčasové pracovné priestory. Jedným z nich je funkcionalistická stavba Jurkovičovej teplárne, ktorá sa po trojročnej rekonštrukcii otvorila verejnosti vo forme moderného coworkingu Base4Work. Stavba poskytuje zázemie na prepojenie rôznych skupín užívateľov – od korporátnych klientov až po start-upy či freelancery. Architektonické riešenie je dielom ateliéru DF Creative Group, na obnove plášťa budovy sa podieľala firma PAMARAC.

Užívateľsky najobľúbenejší je v Base4Work dvojice zasadacích miestností v 5. poschodí. „Tu sme využili polohy a v častiach podlahy zaexperimentovali s jej presklením,“ popisuje architekt Ján Antal. Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com
Užívateľsky najobľúbenejší je v Base4Work dvojice zasadacích miestností v 5. poschodí. „Tu sme využili polohy a v častiach podlahy zaexperimentovali s jej presklením,“ popisuje architekt Ján Antal. Zdroj: BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Za návrhom interiéru, ktorý bol koncipovaný tak, aby pôvodné časti zostali viditeľné a otlačok Dušana Jurkoviča čo najviac zachovaný, stojí štúdio Perspektiv. Celkom sa v areáli teplárne nachádza 3 900 m² flexibilných plôch s kapacitou približne 450 miest. Zasadacie miestnosti kladú dôraz na akustiku, ktorú zaisťujú koberce a zvolené obklady stien. Súčasťou Base4Work je tiež priestor DOT. Espresso bar & Contemporary Art Gallery, ktorý prepája lásku ku káve so súčasným umením.

1) Zdroj: Autorské správy: www.perspektiv.cz, www. dfcreativegroup.sk, www.studio-reaktor. com, www.cmca.cz

Autor: Kateřina Slezáková 1)
Foto: Viď popisky
reklama

Nové

Zima vás nemusí odradiť od murovania

Zima vás nemusí odradiť od murovania

Zverejnené 1.12. Pri výstavbe konštrukcií treba rešpektovať nielen technologické postupy, ale aj klimatické podmienky. Medzi najdôležitejšie ukazovatele sa pritom zaraďujú nízke alebo vysoké vonkajšie teploty, slnečné žiarenie, vietor, dážď a mráz. Pri nižších… ísť na článok

Ultranízkoenergetické tehlové dvojdomy pod Považským Inovcom

Ultranízkoenergetické tehlové dvojdomy pod Považským Inovcom

Zverejnené 30.11. V atraktívnej lokalite obce Kočovce časť Rakoľuby zrealizovala spoločnosť CBI s. r. o. výstavbu moderných ultranízkoenergetických dvojdomov . Na stavbu moderných objektov bolo použité murivo z tehál Porotherm, ktoré dosahujú vynikajúce… ísť na článok

Materská škola v nemeckom Niederwerne. Tri budovy pripomínajúce vápencové masívy

Materská škola v nemeckom Niederwerne. Tri budovy pripomínajúce vápencové masívy

Zverejnené 5.12. Nová budova materskej školy v nemeckom Niederwerrne ponúka miesto až pre 125 detí. Tri vzájomne prepojené budovy pripomínajú horské vápencové masívy – majú snehobielu fasádu aj strechu z odolnej zliatiny hliníka spoločnosti PREFA Aluminiumprodukte. ísť na článok

reklama