Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Keď dopravné kontajnery a drevené palety tvoria dokonalú súhru a vytvárajú estetický dom – Manifesto house

Zverejnené: 30. 12. 2020

Rezidenčné projekty tvorené kontajnermi nie sú žiadnou novinkou. Máloktorú z realizácií však možno považovať za estetickú. Architektom štúdia Infiniski sa ale podarilo navrhnúť dom, ktorý nielenže pre svoju konštrukciu využíva materiály z druhej ruky a čerpá pre svoju prevádzku energiu z obnoviteľných zdrojov, ale aj dobre vyzerá. Predstavujeme Manifesto house.

Z recyklovaných stavebných materiálov sa na stavbe zvyčajne stretávame iba s drvenou sutinou ako zásypom či podsypom novostavieb či materiálom k terénnym úpravám. Drvené staré tehly bývajú niekedy súčasťou plniva do mált. Prírodné izolačné materiály akými je slama, je možné zužitkovať napríklad tepelne, staré drevené konštrukcie sú zasa uplatňované pri výrobe drevotrieskových stavebných dosiek. Lenže málokedy dôjde k sofistikovanejšiemu znovuvyužitiu. V prípade domu Manifesto situovaného v Čile v oblasti Curacavi, ktorý je predmetom tohto článku, sa to však podarilo.

Konštrukcia domu

Obálka objektu Manifesto pozostáva z troch dopravných kontajnerov. Dom je izolovaný celulózou z recyklovaných novín a je z veľkej časti opláštený recyklovanými drevenými paletami, ktoré vytvárajú tzv. prevetrávanou fasádu. Tie tienia a dovoľujú vzduchu cirkulovať. Prízemné veľkoformátové posuvné zasklenie, ktoré umožňuje prístup na jednu z priľahlých terás priamo z obývacej izby, je tienené akousi markízou tvorenou drevenými lamelami. Možno ju zdvihnúť do vodorovnej polohy, vďaka čomu vznikne zastrešenie vonkajšieho posedenia, prípadne ju ponechať zvisle, aby dokonale tienili interiér, ale napriek tomu dovnútra sčasti prepúšťali denné svetlo. Rovnako fasádne palety je vhodné v zime otvoriť a umožniť tak slnku, aby ohrievalo kovový povrch kontajnerov, následne vyhrievalo vnútro domu. Kvôli letu sú potom kontajnery natreté na bielo, aby lepšie odrážali slnečné žiarenie. Počas sparných letných dní sú palety sú ponechať vo zvislej polohe, aby interiér chránili pred prehrievaním.

Riešenie interiéru

Spodný z kontajnerov zahŕňa kuchyňu, práčovňu a kúpeľňu na prízemí a plní aj funkciu statickej opory pre ďalšie dva, ktoré sú na neho uložené. Tie vytvárajú horné podlažie s tromi spálňami a ďalšou kúpeľňou. Vďaka veľkému oknu je spodná časť domu výborne presvetlená prirodzeným svetlom. Vnútorné zvlnené povrchy stien kontajnerov sú na prízemí ponechané priznané a vytvárajú zaujímavý industriálny dizajn, zatiaľ čo v horných spálňach sú vybavené rovnými predstenami s hladkým povrchom.

Modulárna a modifikovateľná stavba

Hlavným cieľom projektu bolo aplikovať pri výstavbe v maximálnej miere recyklované materiály, ktoré by inak väčšinou končili na skládke alebo v spaľovniach a pre prevádzku domu využiť obnoviteľnú energiu. Vykurovanie aj chladenie domu je preto zaistené geotermálnymi tepelnými čerpadlami, ktoré čerpajú energiu prostredníctvom zemných kolektorov.

Architekti usilovali aj o to, aby sa dom dokázal adekvátne prispôsobovať aktuálnym podmienkam, teda aby bol jeho dizajn takzvane bioklimatický. Dom možno teda do budúcna ľubovoľne rozširovať o ďalšie "moduly" napríklad v prípade narodenia detí. Úsilie tvorcov vyústilo k vzniku domu, ktorý je príkladom udržateľného a pritom relatívne finančne dostupného bývania. Ide o koncept aplikovateľný obzvlášť v súčasnej dobe, keď ceny rodinných domov a bytov závratne stúpajú.

Niekoľko dôležitých faktov

• Z 85 % bol dom zostavený z recyklovaných materiálov.
• Energeticky je dom zo 70 % sebestačný.
• Stavba ponúka obytný priestor vo veľkosti 160 m2.
• Investičné stavebné náklady boli 79 tisíc EUR bez dane.
• Výstavba trvala 90 dní.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: Antonio Corcuera, archív štúdia Infiniski

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama