Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Keramické stropné konštrukcie

Zverejnené: 29. 10. 2008

Neoddeliteľnou súčasťou komplexného tehlového systému pre hrubú stavbu od spoločnosti HELUZ tehliarsky priemysel v.o.s. sú tiež prvky pre stropné konštrukcie. V ponuke sú stropné nosníky a vložky pre klasický keramický strop a ďalej keramické stropné panely.

Keramické stropy Heluz Miako

Stropnú konštrukciu Heluz Miako tvoria keramobetónové stropné nosníky vystužené zváranou priestorovou výstužou a keramické vložky. Celý strop sa zmonolitní dobetónovaním. Podľa rozpätia a zaťaženia stropnej konštrukcie sa navrhne vhodná výška nosníkov a keramických vložiek a tiež hrúbka nadbetónovanej vrstvy 40 alebo 60 mm. Výsledná hrúbka stropu sa pohybuje od 190 do 290 mm (po 20 mm). Stropné nosníky sa vyrábajú v dĺžkach od 1500 do 8250 mm (po 250 mm). Ich výška je 175 mm pre svetlé rozpätie miestností max. 6 metrov, pre miestnosti so svetlosťou väčšou ako 6 m do max. 8 m je výška nosníkov 230 mm.


Keramické nosníky a vložky HELUZ MIAKO

Stropné nosníky sa ukladajú na nosné murivo v osovej vzdialenosti 625 nebo 500 mm. Minimálna dĺžka uloženia nosníkov na murive je 125 mm. Na podopreté stropné nosníky sa kladú na sucho keramické stropné vložky. Tie sa vyrábajú pre obe varianty osovej vzdialenosti nosníkov v jednotnej dĺžke 250 mm s výškou 150, 190 a 230 mm. Vložky s doplnkovou výškou 80 mm sa používajú tam, kde je potrebné zvýšiť únosnosť stropnej konštrukcie napr. v miestach prestupov, výmen a skrytých prievlakov. Prúty prídavnej výstuže sa potom vkladajú do vyššej nadbetónovanej vrstvy nad vložkami.


Stropné konštrukcie HELUZ MIAKO – realizácia

Pre vonkajšie obmurovanie stropnej konštrukcie sa používajú keramické vencovky HELUZ Supertherm, ktoré vytvára tehlový obvodový plášť železobetónových vencov a spolu s vloženým izolantom – polystyrénom o hŕ. min. 100 mm zaisťujú požadovanú tepelnú izoláciu venca v celej hrúbke stropu. Výška vyrábaných vencoviek je 185, 225 a 265 mm. K dobetónovaniu stropu sa používa betón triedy C 16/20 dostatočne mäkkej konzistencie. Nosné rebrá spolu s doskou nad vložkami MIAKO aj železobetónový veniec sa betónujú súčasne. Z dôvodov lepšieho rozloženia zaťaženia a obmedzenia vzniku prasklín v betóne sa odporúča vložiť do spolupôsobiacej nadbetónovanej dosky zváranú sieť. Podpery nosníkov sa odstraňujú až po dosiahnutí normou stanovenej pevnosti betónu.

Stropné konštrukcie HELUZ Miako majú vysokú požiarnu odolnosť. Celokeramický podhľad stropu vytvára vhodný podklad pod omietku. Strop vďaka výbornej akumulácii a schopnosti prijímať a uvoľňovať vlhkosť vytvára v miestnostiach zdravú mikroklímu. Výhodou je aj možnosť ručnej montáže nosníkov a vložiek. Tieto stropy sú veľmi variabilné a ich použitie je vhodné aj pri členitých a nepravidelných pôdorysoch miestností. S prídavnou výstužou je ich možno navrhnúť pre konzoly balkónov a schodišťových podest ako aj spojité nosníky. Vzhľadom k možnému rozpätiu a zaťaženiu stropnej konštrukcie sú keramické stropy Heluz Miako použiteľné pre rodinné a bytové domy, hotely, administratívne budovy, školy, zdravotnícke zariadenia a pod.

Keramické stropné panely Heluz

Základné stropné panely majú šírku 1200 mm a dĺžku od 1,5 do 7,25 m v module po 250 mm. Doplnkové panely sa vyrábajú v šírkach 1000, 900, 700 a 600 mm. V ponuke nechýbajú ani atypické panely (napr. úkosy), panely s prestupom (napr. prielezy, komínové výmeny do 600 mm) a panely s vyčnievajúcou výstužou. Poslednou novinkou vo výrobe sú balkónové panely a panely so zvýšenou únosnosťou.


Balkónový panel HELUZ

Výška stropných panelov je 230 mm. Rovnaká je aj výška najčastejšie používaného stropu HELUZ MIAKO, v ktorom je možno previesť širšie prestupy. V jednej stropnej konštrukcii môžu byť použité súčasne panely, stropné nosníky aj keramické vložky.


Ukladanie stropného panelu HELUZ

Keramické stropné panely sa ukladajú na cementovou maltou vyrovnané obvodové a nosné murivo alebo na železobetónový veniec. Staticky predpísaná dĺžka uloženia na murive je 115 mm, uloženie v priečnom smere je ľubovoľné. Manipulácia s panelmi sa vykonáva zdvíhacím zariadením, k uchyteniu slúžia závesné okná v panelu.


Uloženie panelu na obvodovom venci

Keramické panely HELUZ už nie je potrebné nadbetónovávať. Z výroby sú opatrené vrstvou betónu o hŕ. 4 cm a na stavbe sa betónom zalejú iba styčné plochy medzi panelmi, prípadne stužujúci veniec. Styčné plochy medzi panelmi majú špeciálny tvar zámku, vďaka čomu sa znižuje riziko vzniku dilatačných škár. Pred betonážou sa musí plocha zámkov, predovšetkým keramická časť, riadne navlhčiť kvôli dobrej priľnavosti betónu a čo najmenšiemu odsávaniu zámesovej vody z betónovej zmesi.


Stropná konštrukcia z panelov HELUZ

Veľkou výhodou keramických panelov HELUZ je ľahká a rýchla pokládka a strop s okamžitou únosnosťou, čo skracuje dobu výstavby objektu. Panely sú väčšinou vyrábané na zákazku na konkrétnu stavbu. Ukladajú sa na murivo priamo z dopravných prostriedkov, čím sú odstránené problémy so skladovaním. Ich použitie je vhodné predovšetkým pri výstavbe bytových domov, keď je k dispozícii staveniskový žeriav. Stropné konštrukcie z panelov HELUZ majú rovnako ako stropy HELUZ MIAKO celokeramický podhľad so všetkými vyššie popísanými výhodami, dobré akustické vlastnosti a vysokú požiarnu odolnosť.


Celokeramický podhľad stropu z panelov HELUZ
Autor: Kolektiv autorů
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama